Žiurkės ieško užuovėjos: kaip nuo graužikų apsaugoti namus

Oro temperatūrai po truputį krentant, šiltesnių vietų netrukus ims ieškotis graužikai. Iš pievų, laukų pelės bei žiurkės ims plūsti į daugiabučius, sodus bei sodybas. Jei norima išvengti graužikų platinamų gyvybei pavojingų ligų (salmoneliozės, trichineliozės, leptospirozės ir kt.) bei materialinės žalos (pragraužtų sienų, sugadintos buitinės technikos ir kt.), rekomenduojama laiku imtis prevencinių priemonių.

Esant geroms sąlygoms, subrendusi pelė per metus gali atsivesti iki 50 mažylių, žiurkė kiek mažiau – iki 15. Gimę graužikai naujas vadas veda jau po pusantro–keturių mėnesių. Dėl šiltos ir derlingos vasaros šiemet prognozuojamas masinis graužikų antpuolis. Jau kai kuriose vietovėse stebimas didesnis žiurkių aktyvumas.

Pasirūpinkite patalpų sandarumu

Kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ pataria pirmiausiai pasirūpinti, kad patalpų sienos ir grindys, rūsių langai būtų sandarūs. Sandarinti plyšius galima betonu, metalinėmis detalėmis ar kitomis panašiomis priemonėmis, kurių graužikai negalėtų įveikti. Reikėtų nepamiršti net menkiausio, 6 mm plyšelio, per kurį pelė gali įsliūkinti be jokio vargo.

Rekomenduojama gerai apžiūrėti ir praustuvus, tualetus, ventiliavimo, šildymo bei elektros instaliacijos sistemas, kurios mėgstamos žiurkių. Gyventojams rekomenduojama ventiliacijos angas uždengti tinkleliais iš vidaus ir išorės.

Tinkamai prižiūrėkite aplinką ir palaikykite švarą

Atkreipiamas dėmesys, kad gyventojai turėtų atsakingai rūpintis aplinka, t.y., tvarkingai laikyti atliekas lauke, pašalinti ant pastatų besiraizgančius vijoklinius augalus, nuolat pjauti žolę.

Be to, labai svarbu palaikyti švarą, t.y. nekaupti šiukšlių aplink namus, nereikalingų statybinių atliekų, nuolat tikrinti, ar patalpose nėra graužikų buvimo požymių: apgraužtų daržovių, vaisių, išmatų, pragraužtų skylių sienose.

Svarbu, kad maisto produktai ir vanduo būtų nuolat laikomi sandariose talpose. Specialistai atkreipia dėmesį, kad ypatingai žiurkėms būtinas vanduo, todėl jos dažniausiai apsigyvena tose vietose, kuriose yra vandens šaltinis.

Aplink namus išdėliokite specialias vyliaus dėžutes

Turintiems individualius namus, sodybas ar sodo namelius rekomenduojama pastatų išorėje išdėlioti specialias vyliaus dėžutes, kuriose paliekamas apnuodytas jaukas, arba gyvagaudžius spąstus. Pelės, žiurkės, radę maisto lauke, jo ieškoti nebesiverš į patalpas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis