Koks yra lietuvio svajonių butas?

Standartinis, gerai įrengtas skandinaviško stiliaus butas šalia miško arba parko ir kuo aukščiau – apie tokį butą svajoja dauguma lietuvių.

Jei leistų visos galimybės, lietuviai labiausiai norėtų gyventi ne pačiame centre, tačiau netoli nuo jo esančiame prestižiniame rajone. Tokį norą išreiškė 28 proc. apklaustųjų.

Kiek mažiau – 25 proc. – respondentų svajotų apie būstą toliau nuo miesto šurmulio, priemiestyje. Mažiausiai – 23 proc. – šalies gyventojų svajoja gyventi senamiestyje.

„Lietuviai, kaip rodo apklausa, rinktųsi tarpinį variantą: norėtų gyventi netoli centro, tačiau ne pačiame senamiestyje. Jie vertina kiek ramesnę aplinką, iš kurios pasiekti centrą būtų patogu ir paprasta“, – sako vieno nekilnojamojo turto skelbimų portalo projekto vadovas.

Lietuviai nėra įnoringi ir išrankūs. Beveik trečdalis jų – 32 proc. – svajoja apie standartinį, gerai įrengtą butą su svetaine, miegamuoju ir virtuve. Prabangiuose ir erdviuose apartamentuose įsikurti norėtų 24 proc. Lietuvos gyventojų, o mažiausiai lietuviai vertina lofto tipo būstą. Tokiame bute svajoja gyventi 21 proc. atsakiusiųjų.

Daugiausiai – 64 proc. – respondentų pageidautų gyventi 3-4 kambarių bute, trigubai mažiau respondentų apsiribotų butu, turinčiu du kambarius.

„Nors pasiūloje ir paklausoje šiuo metu dominuoja dviejų kambarių butai, tačiau lietuviai svajoja apie didesnio ploto būstą – trijų arba keturių kambarių. Tiesa, norai įsigyti tokį būstą ne visada sutampa su finansinėmis galimybėmis. Kaip rodo pardavimai, didžioji dalis lietuvių galiausiai pasirenka kuklesnį butą. Butų su dviem kambariais sostinėje šiuo metu parduodama apie 1,5 tūkst. O butų, turinčių 3-4 kambarius, rinkoje yra kiek daugiau nei 2 tūkst.“, – teigia nekilnojamojo turto ekspertas.

Paklausti, kokio interjero bute svajoja gyventi, didžioji dalis – 33 proc. – lietuvių įvardino skandinavišką, minimalistinį stilių su mažai baldų ir daug tuščios erdvės. Beveik tiek pat – 32 proc. – rinktųsi modernaus stiliaus interjerą, kuriame dominuotų stiklas, metalas ir griežtos formos.

Provanso stiliaus bute svajoja gyventi ketvirtadalis lietuvių, o mažiausiai – vos 10 proc. – vertina klasikinį stilių su prabangiais, masyviais mediniais baldais ir dekoro detalėmis.

Daugumai – beveik 70 proc. – Lietuvos gyventojų svarbiausia, kad šalia buto būtų parkas arba miškas. Toliau seka prekybos centras (39 proc. apklaustųjų), upė (32 proc.), mokykla bei darželis (31 proc.). Mažiausiai – 27 proc. – lietuvių nurodė, kad labiausiai jiems svarbu, kad šalia svajoniu buto būtų darbovietė.

„Įsigyjant būstą lietuviams svarbi ne tik kaina. Nemaža dalis pirkėjų didelį dėmesį kreipia ir į vietą, kurioje yra butas. Žmonės vertina kokybišką, patogų ir sveiką gyvenimo būdą, todėl žaliosios zonos, kuriose galima aktyviai leisti laisvalaikį, tampa vis labiau aktualios. Tiesa, tokių erdvių Vilniuje vis dar trūksta, ypač artėjant prie centro“, – sako projekto vadovas.

Didžioji dalis – 31 proc. – lietuvių, paklausti, kokiame aukšte turėtų būti jų svajonių butas, nurodė, kad kuo aukščiau – tuo geriau. Mažiausiai respondentų, 19 proc., svajoja apie butą pirmame arba antrame daugiabučio aukšte.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis