8 tapetų klijavimo patarimai

Tapetų klijavimas gali būti gana sudėtingas, jei darote tai pirmą kartą. Kyla daugybė klausimų: kaip išsiaiškinti reikalingą ritinėlių kiekį, kaip klijai turi įsigerti į tapetus? Surinkome patarimus, padėsiančius sulaukti geresnių rezultatų ir palengvinsiančius procesą.

1. Kiek ritinėlių jums reikės. Kai išsirinksite tapetus, atkreipkite dėmesį į tai, kaip kartojasi jų raštas, ir pasižymėkite tai. Išmatuokite kambario aukštį ir pridėkite prie jo tapeto rašto pasikartojimo ilgį. Daugumos tapetų ritinėlių ilgis yra apie 10 m, tad padalinkite 10 m iš jūsų gauto skaičiaus ir suapvalinkite gautą rezultatą iki mažesnio sveiko skaičiaus. Tad jei gautas rezultatas 3,6 - suapvalinkite jį iki 3. Tai parodys kiek gabalų gausite iš ritinėlio. Dabar išmatuokite visų sienų ilgius ir juos sudėkite. Padalinkite gautą rezultatą iš gabalų skaičiaus ritinėlyje. Suapvalinkite rezultatą iki didesnio sveiko skaičiaus. Tad jei rezultatas yra 4,1 - suapvalinkite jį iki 5. Tai ir bus jums reikalingų ritinėlių skaičius. Nepamirškite, kad neatplėštus tapetų ritinėlius galima grąžinti į daugumą parduotuvių (pasitikslinkite tai prieš pirkdami tapetus), tad visada geriau įsigyti šiek tiek daugiau ritinėlių.

2. Elektros prietaisai

Kambaryje, kuriame klijuojate tapetus, elektra turi būti išjungta. Juk turėsite nuimti šviestuvų jungtukus ir kištukinius lizdus, kad galėtumėte tvarkingai priklijuoti tapetus po jais, todėl rizikuoti tikrai neverta.

3. Nukirpkite nereikalingą perteklių
Tikrai susidursite su tokia situacija, kai jums prireiks ne viso pločio tapeto gabalo, pavyzdžiui, pasiekus sienos galą. Nukirpkite nereikalingą perteklių prieš klijuodami, nes kitaip dirbti bus labai nepatogu.

4. Klijų įsigėrimas
Perskaitykite gamintojo rekomendacijas apie klijų įsigėrimo laiką. Jos pateiktos ne šiaip sau, o jų laikantis tapetų klijavimas bus paprastesnis. Permirkę tapetai yra ne ką geresni už neįmirkusius tapetus. Atkreipkite dėmesį, kad į visus tapetų gabalus klijai turi įsigerti tiek pat laiko.

5. Vertikali linija
Skirkite laiko ir prieš klijuodami pirmąjį tapeto gabalą, nubrėžkite tikslią vertikalią liniją ant sienos. Yra keletas būdų, kaip tai padaryti, tačiau lengviausias – su gulsčiuku. Švelniai su pieštuku nubrėžkite liniją ant sienos ir atsargiai priklijuokite pirmąjį gabalą taip, kad jis lygiuotųsi su nubrėžta linija iki pat sienos apačios.

6. Netempkite tapetų
Kai kurie tapetai yra tampresni už kitus, todėl juos pertempti yra paprasta. Belygindami tapetus su šepečiu, pasistenkite per daug jų neįtempti, nes rezultatas jūsų nepradžiugins. Pavyzdžiui, jei per stipriai tempsite prie tapeto krašto, galite pakeisti jo plotį tam tikroje vietoje, todėl kitus gabalus klijuoti bus sudėtingiau.

7. Pjovimas
Kai kuriuos tapetus tiesiai nupjauti yra labai paprasta. Jums prireiks amatų peilio ir tiesyklės. Pirmiausia išbandykite tai ant nedidelės atraižos, kad sužinotumėte, ar tapetas lengvai plyšta. Prispauskite tiesyklę prie sienos taip, kad ji tvirtai visu ilgiu prisispaustų prie sienos. Šiek tiek pakreiptu amatų peiliu švelniai pjaukite tapetą. Tam puikiai tiks amatų peiliai, su nulaužiamomis geležtėmis.

8. Švara
Pasistenkite, kad ant tapeto gerosios pusės nepatektų klijų. Plaunamus vinilinius tapetus galite lengvai nuvalyti su drėgna kempine, tačiau kitokie tapetai nebus atlaidūs tokiai klaidai. Kai kurie tapetai sušlapę pasidaro dėmėti, o klijuojant tekstilinius tapetus teks būti dar atsargesniems.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis