4 pagrindiniai kriterijai renkantis tvorą

Tvora – net tik patikima apsauga, bet ir sklypo apipavidalinimas. Kiekvienas norime jaustis saugūs, tačiau juk neapsitveriame betonine 6 metrų aukščio siena. Dekoratyvinės tvoros statomos ir projektuojamos su tikslu, kad ji įsilietų į vieningą jūsų namo, sodo, kiemo stilių.

Estetiškas saugumas

Laikai, kai iš medienos statomos tvoros buvo ir ne itin patvarios ir ne itin funkcionalios, jau praėjo. Tvoras imta statyti tada, kai be gynybos ginklų ir masyvių, sunkiai įveikiamų durų žmonėms atėjo į galvą mintis apsupti save nuo pavojų aukšta, patikima siena.  Dabar tvora tapo ne tik saugos elementas, bet ir dekoracija, ne tik konfidencialumas, bet ir estetika. Visi namų savininkai nori, kad jų tvora derėtų prie landšafto ir puoštų eksterjerą. Todėl labai dažnai tvoros estetika nulemia pasirinkimą ir funkcionalumą tarsi nustumia į antrą planą. Tačiau šiais laikais puikia galima suderinti ir viena, ir kita. Tvora užima labai svarbią dalį bendrame namų valdos architektūriniame ansamblyje, yra eksterjero dizaino dalimi. 

Taigi jums atsirado būtinybė pasistatyti tvorą. Iškyla aktualiausias klausimas – iš kokios medžiagos? Gera tvora turi atitikti keturis kriterijus: ji turi būti patikima, ilgaamžė, praktiška, estetiška.

Metalinė tvora

Šios tvoros turi daug pliusų: nе itin brangios, patvarios, vizualiai lengvų konstrukcijų, paprastų linijų, turi galimybę būti dekoruojamos kalvystės elementais, dažomos bet kokia spalva, estetiškai derančios prie kitų medžiagų – medžio, mūro.

Tvoros iš lieto ar kalto metalo, suvirintų ir kitokių plieninių konstrukcijų kaip jokios kitos pabrėžia, išryškina vietovės reljefo kontūrus. Be to, jos atlieka dvigubą funkciją – iš vienos pusės patikimai apsaugo namų valdą nuo įvairių „nesankcionuotų įsiveržimų“, iš kitos pusės, suteikia būstui respektabilų vaizdą.

Paplitusios suvirintos tvoros gamyklos sąlygomis, kurios nesunkiai sumontuojamos sklype ant metalinių stulpų. Joms reikia nedaug priežiūros – tik periodiškai perdažyti. Jos ilgaamžės, jų vaizdas malonus ir tvarkingas, suteikia maksimaliai šviesos kiemui ir matomumo galimybę.

Pati brangiausia metalinė tvora – kalto metalo. Tačiau ji turi labai ryškią persvarą – atrodo prabangiai, elegantiškai ir atlieka visas apsaugos funkcijas. Tvora iš lakštinio metalo visiškai paslepia kiemą nuo svetimų akių.

Shutterstock nuotr.

Metalinio tinklo tvora neapsaugos nuo pašalinių žvilgsnių, tačiau ji bus puiki laikina atrama šalia jos pasodintiems augalams ar gyvatvorei, kol jie užaugs. Jei ketinate tinklinę tvorą pasistatyti laikinai, atraminius stulpus geriausia iškart įkasti kapitalinius, jų nereikės keisti, kai atsiras galimybė statyti nuolatinę tvorą.

Medinė tvora

Ekonomiška, paprasta ir gana patvari. Statant medinę tvorą dažnai neapsieinama be kitos medžiagos laikomųjų konstrukcijų – stulpų, kurie paprastai būna metaliniai ar betoniniai.

Prie stulpų tvirtinamos sijos arba rėmai, prie kurių kalamos lentos, medžio plokštės, vytelės.
Medinė tvora reikalauja minimalių finansinių išlaidų ir fizinio darbo, taip pat priežiūros Jos reikės mažiau, jei mediena bus gerai impregnuota, nulakuota, nudažyta kokybiškais dažais ar tvora gaminama iš termiškai apdorotų lentų.

Plastikinės (PVC) tvoros.

Pagrindinis jų privalumas – atsparumas atmosferos sąlygoms (ultravioletiniams spinduliams, drėgmei) ir ilgaamžiškumas. Norint užtikrinti tvirtumą, jų apatiniai skersiniai gaminami iš aliuminio profilio. Plastikinės tvoros pasižymi kiek mažesne ornamentikos įvairove bei spalviniu aspektu. Tiesa, kai kas kaltina tokias tvoras nenatūralumu, dėl to, kad plastiką neretai galima atskirti vizualiai. Šios tvoros itin ilgaamžės,kai kurie gamintojai ryžtasi suteikti dešimtmečius galiojančią garantiją.

Plytų tvora

Ji ilgaamžė, bet ir brangesnė, statoma ilgam ir atsakingai. Patvarumo sąlyga – profesionalus mūrijimas ir kokybiškos plytos bei skiedinys. Plytinei tvorai nereikia papildomos priežiūros – jos nereikia nei dažyti, nei kitaip apdoroti. Toks statinys gali stovėti 50 ir daugiau metų.

Tradicinis plytinės tvoros elementas – metalinis ar čerpių stogelis, kad drėgmė neprasiskverbtų į mūrą. Tačiau labai drėgnoje vietovėje tokių tvorų nerekomenduojama statyti. Aklina plytų tvora ne tik apsaugo nuo pašalinių žvilgsnių, tačiau ir sumažina triukšmą ir dulkes, sklindančias iš anapus tvoros.

Aklina ištisinė plytų tvora statoma retai. Paprastai nutinkuotų plytų siena su masyviais atraminiais stulpais ar net kolonomis juosia monumentalų pastatą. Jaukiau ir estetiškiau atrodo plytų ir medžio, plytų ir metalo deriniai.

Estetika

Deja, bet aptvarų, primenančių tvirtovės sienas ir gadinančių aplinką, pamatyti galima ir šiandien. Dar labiau gadina vaizdą pilka silikatinių plytų ar surūdijusi tvora, suvirinta iš grubios armatūros. Jeigu sklype pastatytas didelis namas su kolonomis, takus juosia nukirptas bordiurai, o sode stovi skulptūros, tai čia tiks tik aklina plytinė tvora arba lygi nutinkuota su atraminiais stulpais, panašiais į namo kolonas. Erdvus sodas su neaukštais gėlynais, medžiais, fontanais, tilteliais ir suoliukais turėtų būti aptvertas kalto metalo ažūrinėmis grotomis, kurios organiškai derės prie lengvo tokio landšafto skaidrumo. Kaimiško stiliaus namui su daržu ir žydinčiomis saulėgrąžomis tiks pinučių tvora. Būtina atkreipti dėmesį į atstumą tarp tvoros ir pagrindinio sklypo pastato. Kuo arčiau jie yra vienas prie kito vienoje matomumo zonoje, tuo daugiau turi atitikti vieną stilių. Negalima pamiršti ir apie tvoros spalvą, kuri turėtų derėti prie namo stogo, sienų ar takelių spalvos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis