Darau pats: paprasta spinta drabužiams ir avalynei

Prieškambaryje jums tikrai pravers spinta, į kurią galėsite susidėti kepures, pirštines, o į apatines lentynas – avalynę. Pasidaryti tokią spintą pačiam yra tikrai paprasta.

Pirmiausia reikia nuspręsti kokio dydžio bus spinta ir kiek joje bus lentynų. 

Šiame tekste papasakosime jums kaip pasidaryti 2,20 m aukščio kvadratinę spintą (40 X 40 cm) su penkiomis lentynomis. Spintos detales reikia išsipjauti iš MDP lakšto ir pritvirtinti prie jų kraštų apvadus. Tai galite padaryti statybinių prekių parduotuvėje. Žinoma, tai galite pasidaryti ir pats: detales išsipjausite siaurapjūkliu, o apvadus prilydysite su karštu lygintuvu, tačiau mes rekomenduojame rinktis pirmąjį variantą, nes antraip rizikuojate netiksliai išpjauti detales bei netaupiai išnaudoti MDP lakštą. 

Skaičiavimai parodė, kad spintos kaina, kurią sudarys MDP lakšto, MPP lakšto galinei sienelei kainos, detalių išpjovimo ir apvadų pritvirtinimo kainos, bus 50 procentų mažesnė, nei parduotuvėje parduodamos spintos kaina. Mūsų spintai reikės 11 dalių. Čia nurodyti jų dydžiai milimetrais.

Detalė, išmatavimai milimetrais, kiekis: 

- šoninė sienelė, 2200*400, 2

- lentynėlė, 400*368, 6

- apatinis fasadas, 368*50, 1

- galinė sienelė (iš MPP), 2145*395, 1

- durelės, 2145*395, 1

Norėdami apskaičiuoti spintos detalių dydžius, naudokitės šiuo algoritmu: 

1. Nustatykite spintos parametrus – aukštis X plotis X gylis.
2. Šoninių sienelių dydžiai – aukštis X gylis.
3. Lentynėlės – gylis X (plotis - 2*MDP storis). Mūsų atveju MDP storis yra 16 mm.
4. Apatinis fasadas – paprastai būna 50-70 mm aukščio, o plotis kaip lentynėlių.
5. Galinė sienelė ir durelės – (aukštis – aukštis fasado - 5 mm) X (plotis - 5 mm).
Taip pat nepamirškite paprašyti, kad statybinių prekių parduotuvėje jums padarytų 3 apvalias skyles durelėse, kurių skersmuo būtų lygus vyrio skersmeniui (pavyzdžiui, 40 mm). Skylės turi būti padarytos po 100 mm nuo viršutinio ir apatinio krašto, o trečioji skylė – lygiai per vidurį.
Žinokite, kad apvadai skiriasi savo storiu (nuo 0,6 iki 2 mm) ir medžiaga (popieriniai arba plastikiniai). Geriausias pasirinkimas – 1 mm storio plastikinis apvadas.

Būtini įrankai ir medžiagos: 

- gręžtuvas su konfirmatiniu grąžtu, kurio ilgis 45 mm; 

- rankinis arba elektrinis šešiakampis atsuktuvas

- konfirmatai ir dekoratyviniai jų dangteliai; 

- kampainis, ruletė ir pieštukas.

Visos detalės ir įrankiai paruošti, tad pradėkime surinkinėti spintą.

1 žingsnis. Ant šoninių sienelių iš apačios atmatuojame 58 mm (50 mm fasadas + 8 mm pusė MDP storio, vadinama skylė ašims). Pieštuku nubraižome liniją, ant kurios nuo kiekvieno krašto atmatuojame po 100 mm – tai apatinės lentynėlės tvirtinimo vieta. Pažymime fasado taškus: 25 mm nuo apačios ir 8 mm nuo krašto.

2 žingsnis. Nuo šoninės sienelės viršaus atmatuojame 8 mm, brėžiame liniją ir ant jos atmatuojame po 100 mm nuo šonų simetriškoms skylėms – tai viršutinė spintos sienelė. Išmatuojame atstumą tarp 1 ir 2 žingsniuose aprašytų linijų – mūsų atveju jis lygus 2134 mm. Be viršutinės ir apatinės, dar liko 4 lentynėlės, todėl 2134/5 = 427 mm. Brėžiame linijas kas 427 mm ir atidedame po 100 mm nuo kraštų, kad skylės būtų simetriškos.

3 žingsnis. Šonines sieneles dedam ant 2 taburečių (atsargiai, kad nesugadintumėte taburetės) ir gręžiame skyles pažymėtuose taškuose.

4 žingsnis. Lentynėlių galinėje dalyje atmatuojam po 100 mm nuo kraštų ir po 8 mm nuo viršaus ir apačios. Pragręžiame šiose vietose skyles visose lentynėlėse.

5 žingsnis. Pritvirtiname lentynėles prie šoninių sienelių: pirmiausia prie vienos, po to pridedame antrą sienelę ir pritvirtiname ją prie lentynėlių.

6 žingsnis. Fasado galinėje pusėje pragręžiame skyles 25 mm nuo apačios ir 8 mm nuo krašto, pritvirtiname fasadą prie šoninių spintos sienelių.

7 žingsnis. Durelių pritvirtinimas: į išgręžtas skyles įsukami vyriai. Po to durelės lygiai pridedamos prie spintos ir per pačius vyrius duriant yla pažymimos vietos, kur reikės pragręžti skylutes savisriegiams. Prisukti duris būtina kam nors padedant. Jei jūs šiek tiek suklysite – nieko baisaus, nes patys vyriai reguliuojasi tiek vertikaliai, tiek ir horizontaliai.

Rankenėlė prisukama ten, kur jums patogu. Galinė sienelė prikalama mažais vinimis. Jei kambaryje yra aukštos grindjuostės, galite siaurapjūkliu išpjauti pusapvales išpjovas, kad spinta galėtų prisiglausti prie sienos. Nepamirškite konfirmatų uždengti plastikiniais dangteliais. 

Tekstas ir nuotraukos: sdelaysam-svoimirukami.ru

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis