Žinovo patarimai, kaip išsirinkti gerą kirvį

Įsibėgėjus stovyklavimo gamtoje, lauko kepsnių ir sodo darbų sezonui, vis dažniau prireikia kirvuko. Tik ar žinome, kokį rinktis? Žinomo Suomijos sodo ir miško įrankių gamintojo „Fiskars“ pardavimų rinkodaros projektų vadovas Jukka-Pekka Holopainenas tikina, kad geras, tinkamai parinktas kirvis gali už jus atlikti sunkias užduotis.

Paskirtis. Renkantis naują kirvį svarbu atkreipti dėmesį į keletą dalykų. Pirmiausia – kokiems darbams jums reikalingas šis įrankis. Ruošti malkų atsargas žiemai pravers didelis, tvirtas, patikimas kirvis, o smulkinti pliauskas kepsninei rinkitės mažesnį, lengvesnį kirvuką, svarbu, kad jis būtų pakankamai aštrus. Didesniu įrankiu susmulkinti malkas bus sudėtingiau nei mažu.

Dydis. Didelis ir kokybiškas įrankis nebūtinai reiškia, kad juo galėsite patogiai skaldyti malkas. Darbo kokybė iš tiesų priklauso nuo tinkamai parinktų kirvio matmenų, o šie priklauso nuo dirbančiojo ūgio. Anot specialisto, patikrinti, ar kirvis jums tinkamas, galima labai paprastai: suimkite įrankį ties galva ir ištieskite ranką į šoną. Jei kirvio kotas siekia pačių liniją, jo dydis idealus, o jei išlenda už jos ir siekia krūtinę – kirvis per didelis. 

Kitas būdas: suimkite kirvį už rankenos galo ir nuleiskite ranką. Jei kirvis neliečia žemės visiškai ištiesus ranką – puiku, o jei liečia – reikia mažesnio. Per didelis kirvis neleis panaudoti visos jėgos užsimojant, nes teks šiek tiek sulenkti raktą, todėl skaldyti malkas bus sunkiau, greičiau pavargsite, įskaus nugara.

Rankena. Rekomenduojama atkreipti dėmesį ir į kirvio kotą: gero kirvio rankena turėtų būti patogi suimti, neslidi, sugerianti drėgmę, kad užsimojant kirvis neišslystų iš delno. Pašnekovas pabrėžė, kad šiuo požiūriu kai kurie kirviai turi dar vieną privalumą – lenktą rankenos galą, dėl kurio kirvis neišslysta iš rankos, tad visą dėmesį galima sutelkti į darbą, o ne į tai, kaip saugiai laikyti įrankį.

Geležtė. Be abejonės, kirvio ašmenys turi būti aštrūs, pagaminti iš kieto, ilgaamžiško, grūdinto metalo, lengvai galandami. Atkreipkite dėmesį, kad kirvio galva prie koto būtų pritvirtinta taip, kad kapojant malkas netyčia nenuskristų – taip ji gali sunkiai sužeisti ir jus, ir aplinkinius. Saugiausia, jei kirvio geležtė įterpta į rankenos korpusą, o ne užmauta ant koto.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis