Kaip pašalinti dažus nuo plytinės sienos

Jeigu jūsų plytų siena kuriuo nors jos gyvavimo atveju buvo dažyta, tačiau dažus norėtumėte nuimti, egzistuoja paprastas metodas, kaip tai padaryti. Priklausomai nuo darbo apimties, jūs galite užtrukti nuo keleto valandų iki keleto dienų. Tačiau jei susiduriate su menkomis dažų dėmėmis arba mėgstate iššūkius, turime jums gerų žinių: metams bėgant dažų nuėmimo produktai tobulėjo bei tapo ne tokie žalingi sveikatai ir pačiai plytai, tad būtent į šiuos produktus turėtumėte atkreipti dėmesį.

Jums gali kilti pagunda dažus valyti naudojant smėliasrovę ar nuplauti aukšto slėgio vandens srove, tačiau taip tik pažeistumėte plytų paviršių. Natrio hidroksidas (kaustinė soda) veikia panašiu principu. Jei bandysite pašalinti dažus naudojant vieną iš šių metodų, galite susidurti su daug rimtesnėmis problemomis nei dėmės ant mūro sienos.

Jei dirbsite su senomis plytomis, ypač svarbu dažus nuvalyti nepažeidžiant jų paviršiaus. Šiuo metu geriausiais sprendimas būtų dažų valiklis bei plastikinė plėvelė. Dažų valiklis sukelia cheminę reakciją, dėl kurios dažai suminkštėja ir sukimba su plėve. Vėliau ji nuplėšiama ir taip pašalina dalį dažų. Teisingai pasirinktas dažų valiklis yra tik pusė darbo, dažniausiai jums vis tiek teks neblogai paplušėti trinant ir gramdant dažus rankomis.

JUMS REIKĖS:

-Dažų valiklio
-Dažymo juostos
- Audinių ar laikraščių patiesimui
-Plastikinės plėvelės
-Vielinio šlifavimo šepečio
-Glaistiklio arba mūrininko mentelės

Pirmas žingsnis. Pirmiausia reikia išsirinkti dažų valiklį. Jį lengvai rasite statybinių prekių parduotuvėje, tik apsižiūrėkite, ar nusižiūrėtas valiklis skirtas dažų sluoksnio šalinimui nuo plytų. Paprastai gana efektyvūs būna grafičiams naikinti skirti dažai. Prieš jį užtepant, protinga būtų išbandyti jį užtepant ant mažiau pastebimos vietos. Taip galite patikrinti, ar valiklis veikia taip, kaip tikėtasi. O galbūt plytos buvo uždažytos norint paslėpti jų prastą būklę. 

Antras žingsnis. Šis darbas nėra švarus, todėl labai svarbu teisingai paruošti darbo vietą. Iš pradžių patieskite audinius ar nereikalingus laikraščius, kad dažų lupenos kristu ant jų. Naudodami dažymo juostą, prilipdykite laikraščius prie sienos kraštų. Jei nenorite pažeisti šalia esančio dažų sluoksnio ar medinės apdailos, geriausia būtų viską kruopščiai padengti dažymo juosta.

Trečias žingsnis. Prieš tepant nuėmiklį, nuskuskite dažus kurie jau yra atlipę. Tada naudodami glaistiklį ar specialų įrankį, kurį gavote kartu su dažų valikliu, užtepkite mišinį ant vietos, kur norite pašalinti dažus. Įsitikinkite, kad nuėmiklis patenka į visus plytų ar skiedinio plyšius. Sluoksnis po sluoksnio tepkite mišinį, kol pasieksite gamintojų rekomenduojamą storį.

Ketvirtas žingsnis. Susitvarkę su nuėmikliu, pradėkite klijuoti plastikinę plėvę. Ją pridėję stipriai prispauskite ir palaikykite kol plėvė tinkamai prisitvirtins. Pritvirtinę plėvę leiskite mišiniui kurį laiką pastovėti. Daugeliu atvejų, ypač jei kalbame apie keletą dažų sluoksnių, prireiks ne mažiau kaip 24 valandų, kol mišinys sustings ir pradės veikti.

Penktas žingsnis. Praėjus reikiamam laiko tarpui, pradėkite nuėminėti plėvę. Plėvę lupkite lėtai ir apgalvotai. Ten, kur ji prikibusi tvirčiau, naudokite mūrininko mentelę arba glaistiklį. Kartu su plėve turėtu luptis ir dažai. Vietas, kur vis dar liko dažų ar nuėmiklio likučių kruopščiai nuskuskite glaistykliu. O jei visgi, glaistiklis nepadeda, šlifuokite vieliniu šepečiu bei šlapinkite vandeniu.

Nenaudokite dažų nuėmiklio, jei ateinantį mėnesį prognozuojama minusinė temperatūra. Antraip pakenksite plytoms, jei per tą laiką jos nespės tinkamai nudžiūti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis