Maži, bet įkyrūs – kaip kovoti su baltasparniais

Net ir beveik nepastebimi vabzdžiai gali pridaryti daug bėdų, ypač jeigu jų daug. Baltasparniai (Aleyrodidae) yra būtent tokie kenkėjai - sunkiai įžiūrimi, tačiau gausiai daugindamiesi, jie gali pridaryti jūsų derliui daug žalos

Kas tie baltasparniai?

Pagrindiniai šiltnamio augalų kenkėjai – šiltadaržiniai baltasparniai (Trialeurodes vaporariorum). Šie vabzdžiai yra labai smulkūs (iki 1,5 mm), šiek tiek primena kandis. Sparnai, kaip ir sako, pavadinimas, balti. Šie vabzdžiai dauginasi labai sparčiai – viena patelė gali padėti virš 100 kiaušinėlių, kurie yra labai maži, iki 0,2 mm dydžio, gelsvai žalsvos spalvos, todėl pastebėti jų plika akimi praktiškai neįmanoma, tuo labiau, kad kiaušinėliai yra dedami apatinėje lapo pusėje. Tai pasunkina kovą su šiuo kenkėju.

Lervos iš kiaušinėlių gali išsiristi labai greitai - tai užtrunka iki dviejų savaičių, o per šiltąjį sezoną gali išsivystyti kelios šių vabzdžių generacijos. Virsmas į suaugusį vabzdį trunka kiek mažiau nei mėnesį, priklausomai nuo temperatūros - kuo šilčiau, tuo procesas vyksta sklandžiau, o šiltnamyje, kaip žinoma, šilumos netrūksta.
.
Kaip baltasparniai atsiranda šiltnamiuose ir kodėl neišnyksta?

Dažniausiai teigiama, kad į šiltnamius jie yra atnešami su jau užkrėstais daigais, augalais ar daiktais. Nepaisant to, kad yra maži ir regis, nesudėtingi, šie vabzdžiai gali būti labai atsparūs, ypač kiaušinėliai ir suaugusių vabzdžių patelės. Joms nebaisi net neigiama temperatūra (maždaug iki -5 laipsnių). Kita vertus, jie prisitaikę gyventi tik šiltnamio sąlygomis.

Pirmiausia, šiltnamyje yra maisto, nėra natūralių priešų. Baltasparniams ypač patinka šiluma, todėl daugiausia šių rūšių vabzdžių galite aptikti antroje vasaros pusėje ar rudeniop, tiesa, jeigu orai vėsesni, jų taip pat bus mažiau.

Kokią žalą daro baltasparniai?

Baltasparnių užpulti augalai pradeda prasčiau augti, vėliau gali netgi žūti. Nuo jų gali nukentėti įvairūs augalai - salotos, pomidorai, agurkai, pipirai, salierai, baklažanai. Taip pat puola ir dekoratyvinius augalus, gėles. Baltasparniai taip pat gali pernešti ir virusines ligas.

Kaip naikinti?

Geriausia apsauga yra profilaktika. Idealios sąlygos baltasparniams paplisti yra nuo jau užkrėsto augalo. Todėl geriausia prieš atnešant daigus į šiltnamį juos gerai apžiūrėti. Jeigu auginate augalus vazonėlyje ir ketinate nešti juos į šiltnamį, jeigu įmanoma, skirkite jiems karantino laikotarpį. Jei šiltnamyje pastebėjote baltasparnių pagausėjimą, galite, vėlgi, jeigu tai įmanoma, laikinai išnešti vazone auginamus augalus, kuriais jie minta - bent dviejų savaičių periodas paliks juos be maisto ir jie turėtų išmirti. Tokiu atveju, reikėtų gerai prižiūrėti, ar darže neauga piktžolių, nes jos gali tapti atsarginiu maisto šaltiniu. Žinoma, toks patarimas daugiau galioja auginant dekoratyvinius augalus.

Tiems, kurių augalai jau įsišakniję žemėje, reikėtų imtis kitokių priemonių. Viena iš jų - spąstai. Baltasparnius traukia geltona ir balta spalvos, tad vienas iš siūlomų metodų yra atitinkamų spalvų lipnios kenkėjams gaudyti skirtos juostos. Jas reikėtų išdėlioti šalia probleminių augalų. Buitinis spąstų variantas galėtų būti tirštesnės konsistencijos aliejus ar riebalai, palikti stiklainių dangteliuose ar panašiame didelio ploto inde.

Kaip ir minėta, baltasparniai itin mėgsta šilumą. Dėl šios priežasties kenkėjas stengiasi žiemoti šiltnamyje, nes lauke neišgyventų. Rudenį, ruošdamiesi ateinančiam pavasariui reikėtų išnešti visus pašalinius daiktus iš šiltnamio (kibirus, dėžes, laistymo žarnas, plėveles ir visa kita). Vabzdžiai tokius daiktus kartais naudoja kaip savo žiemavietes. Tiesa, reikėtų gerai apžiūrėti ir daiktus, kurie kitą pavasarį įnešami atgal į šiltnamį – neretai kenkėjai patys įnešami į šiltnamį su kitais daiktais, augalais, jų daigais, senu dirvožemiu ir panašiai.

Kitas paprastas patarimas yra užkrėstus augalus tiesiog pašalinti, o šiltnamį - dezinfekuoti. Tiesa. tai nėra labai ekonomiška, taip pat ne visuomet efektyvu. Galima rasti patarimų dekoratyviniu augalus plauti vandens srove - tai turėtų sumažinti baltasparnių skaičių, tačiau 100 % efektyvumo toks metodas negarantuoja.

Šiltnamis yra tarsi atskira ekosistema, leidžianti baltasparniams gyventi neturint natūralių priešų. Tiesa, žinoma, jog baltasparnių kiaušinėlius gali paveikti endoparazitinės vapsvos (Encarsia Formosa, Eret­mo­ce­rus ere­mi­cus, Eret­mo­ce­rus mun­dus), tačiau šis būdas Lietuvos mėgėjiškuose šiltnamiuose nėra paplitęs, be to, natūraliai jų priveisti nepavyks. Šios vapsvos yra nors ir ekologiškas, tačiau komercinis produktas, veisiamas biolaboratorijose.

Jei niekas nepadeda galite pasinaudoti insekticidais. Tiesa, šie vabzdžiai jiems pakankamai atsparūs, todėl tai reikėtų daryti ne vieną kartą. Mažiau kenksmingas cheminis metodas yra botaniniai ekstraktai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis