Medžiagos pertvaroms – mūrinė siena ar gipso kartono atitvaras?

Nors ir atrodytų kaip smulkmena ir kiekvieno pasirinkimas, tačiau ginčai dėl įvairių konstrukcinių sprendimų neretai tampa pagrindine laisvalaikiu „padiskutuoti“ susėdusių vyrų tema. Ne išimtis ir mūrinių bei gipso kartono atitvarų dilema. Jeigu netikėtai teko atsidurti tokiame ginče, pastebėsite, kad kiekvienas dažniausiai tempia virvę į savo pusę – jei žmogaus pertvaros mūrinės, vadinasi tai ir buvo geriausias sprendimas, jei dengtos GK plokštėmis – vadinasi, nieko geresnio pasaulyje nesugalvota. Kadangi nesame suinteresuoti nei viena puse, pabandėme pažvelgti į tokių sprendimų skirtumus.

Pirmiausia – mūras. Pertvaras tarp patalpų galima mūryti iš tų pačių medžiagų, kaip ir išorines sienas. Jų pasirinkimas yra gana platus. Dažniausiai tai keraminės, silikatinės plytos, tų pačių medžiagų blokeliai, akytojo betono, keramzito blokai. Jei sumūrijote savo namą iš vienos rūšies plytų ar blokelių, vadinasi, šiaip ar taip atgabenote visa tai į statybvietę, skyrėte laiko išsiaiškinti jų savybes, mūrydami pertvaras iš tų pačių medžiagų galite sutaupyti. Tiesa, reikėtų elgtis tiksliai pagal projektą – kartais siūloma pertvaras įrengti iš lengvesnių medžiagų, kad nebūtų tokios didelės apkrovos. Kitą kartą alternatyvios medžiagos pertvaroms, įskaitant ir naujos partijos atgabenimą į statybvietę būna pigesnis pasirinkimas.

Mūrinės sienos pasižymi atsparumu drėgmei, geromis priešgaisrinėmis savybėmis, taip pat dėl savo masyvumo gerai izoliuoja garsą. 

Daugiau apie plytas ir blokelius - čia

Gipso kartono sienos iš tiesų yra karkasinės sienos padengtos GK plokštėmis. Jos naudojamos ne tik karkasinės konstrukcijos statiniuose, tačiau ir mūriniuose. Tai pakankamai lengva medžiaga, mažiau nei mūras gąsdinanti nepatyrusius, tačiau savarankiškai įsirengti atitvarus sumaniusius šeimininkus. Didžiausi jos privalumai – pakankamai greitas įrengimas bei tai, kad įrengimo darbai vienodai greitai vykdomi bet kuriuo metų laiku.

Reikėtų paminėti, kad egzistuoja ir savotiškas tarpinis sprendimas – gipso blokeliai. Tokie blokeliai vienas su kitu klijuojami, jų nereikia tinkuoti, jie, teigia gamintojai, yra pakankamai tvirti, kad galėtų išlaikyti pakabintus vidutinio sunkumo objektus.

Tvirtumas. Gipso kartono konstrukcija yra mažiau tvirta nei mūrinė siena. Tiesa, šis tvirtumo argumentas kartais yra mažumą perdėtas, kadangi atsirėmus į tokią sieną nieko nenutiks, atsitrenkus daiktui irgi didelė tikimybė, kad siena konstrukciškai nenukentės (priklauso koks daiktas). Vis dėlto, tvirtumas aktualus vienu praktiniu aspektu. Pilnavidurėje mūrinėje sienoje nebus didelių problemų pritvirtinti sunkesnius daiktus, tokius kaip plokščiaekranis televizorius – galite gręžti praktiškai bet kur. Gipso kartono sienoje tokių metodų taip paprastai nepanaudosite. Tiesa, jeigu tvirtai žinote, kad tam tikroje vietoje norėsite pritvirtinti objektą, šį klausimą galima išspręsti paruošiant specialią tvirtesnę konstrukciją. Kita vertus, tokia konstrukcijos „minkštumas“ turi netikėtą privalumą – jei ateityje ketinsite atlikt kapitalinį remontą ir perplanuoti būstą, tikrai džiaugsitės, kad gipso kartono sienas galima lengvai demontuoti.

Ar lengva įrengti? Abiejų tipų pertvarų įrengimą galima vertinti individualiai pagal sugebėjimus – jei nesamdote darbininko, o nutarėte jas įsirengti pats, abu būdai gali būti tiek sunkūs, tiek lengvi. Priimta, kad mūrijimas yra didelių įgūdžių reikalaujantis darbas, tačiau nereikia manyti, kad neturėdami įgūdžių, karkasą GK plokštei ir jo sluoksnius įrengsite idealiai. Žinoma, mūrinė pertvara reikalauja platesnio įgūdžių spektro – ją teks tinkuoti, kas, kaip kartais teigiama, yra atskiras menas.

Garso izoliacija. Mūrinės sienos pasižymi kiek geresnėmis oru sklindančio garso izoliavimo savybėmis vien dėl savo masyvumo. Tiesa, šis kriterijus šiek tiek aktualesnis kalbant apie tas sienas, kurios ribojasi su daugiabučio kaimynu, kurių patys neįrengiate. Mat sienos storis nėra vienintelis kriterijus – labai svarbu, kad būtų izoliuotos ir kitos ertmės garsui sklisti. Tad jei po jūsų durimis yra matomas tarpas, didelio skirtumo, iš kokios medžiagos pagamintos sienos ir kokio masyvumo jos yra, nebus – garsas sklis ten, kur jam tai daryti lengviausia. Taip pat verta nepamiršti, kad būtent papildomos gipsinės konstrukcijos naudojamos norint ženkliau sumažinti sklindantį garsą.

Daugiau apie garso izoliaciją – čia

Laikas. Kadangi gipso kartono plokščių montavimas yra sausa statyba, jas įrengti trunka greičiau. Mūrinių sienų įrengimą laiko atžvilgiu kiek komplikuoja tai, kad jai reikia drėgmės. Siena turi gerai išdžiūti prieš imantis kitų darbų – juk nenorime, kad čia kauptųsi drėgmė, tad tuo labiau nereikia jos sienoje palikti jau pačioje pradžioje. Dėl šios priežasties mūryti vidines pertvaras geriausia šiltuoju ar šiltesniu metų laiku, kad sieną galėtumėte greitai išdžiovinti. Žinoma, tai galima daryti ir žiemą, tiesiog ji džius ilgiau nei galėtų.

Užbaigimas. Kitas aspektas, į kurį reikėtų atsižvelgti yra apdaila. Sumūryta siena dėl siūlių ir plytų skirtumo yra nelabai lygi, todėl ją reikia papildomai tinkuoti, tuomet dėti apdailinį sluoksnį. Konstrukcijos įrengtos su plokštėmis, pagamintomis gamykloje, yra lygios, todėl jų išlyginti nereikia. Toks spendimas sutaupo medžiagų. Tinkuota mūrinė siena ir sumontuota gipso kartono plokštė toliau įrengiamos praktiškai identiškai.

Kaina. Teigiama, kad sumūryti paprastą pertvarą be jokios apdailos paprastai yra šiek tiek pigiau nei įrengti gipskartonio konstrukciją. Žinoma, tai priklauso nuo naudojamų medžiagų – lyginant brangias plytas ar blokelius pigumo argumentas gali lengvai nusvirti mūrinės sienos pusėn. Sutaupyti galima ir mūrijant tokią sieną iš likutinių plytų. Tiesa, procesai, kuriuos reikia atlikti vėliau ir sudaro minėtą skirtumą. Svarbiausias iš jų yra tinkavimas – jei nežinote, kaip tai padaryti tinkamai, reikės samdyti specialistą. Jeigu ir žinote, suma išleidžiama tinkui prisideda prie bendros sąmatos. Gipskartonio plokštės papildomai tinkuoti nereikia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis