Taiklūs patarimai kaip prižiūrėti ir naudoti galąstuvą

Galąstuvas, kaip ir visi kiti įrankiai, kad ilgai tarnautų, turi būti prižiūrimas. Galąstuvu aštriname pagrindinius pjaunamuosius – kerpamuosius įrankius: peilius, žirkles, skustuvus ir visa kita, kas turi ašmenis.

Galąstuvų būna kuo įvairiausių, įvairių formų – pradedant nuo paprasčiausio, akmens formos, baigiant įmantriais pramoniniais. Taip pat galąstuvas gali būti pagamintas ir iš paprasto akmens, ir iš keramikos, geležies ar dengtas deimanto dulkėmis.

Priežiūra. Prieš pradėdami galąsti, visada apžiūrėkite galąstuvą. Visų pirma jį reikia gerai nuvalyti šepetėliu, sudrėkintu šiltame muiluotame vandenyje – nuvalysite dulkes bei kitus nešvarumus. Jei galąstuvo nenaudojote jau senokai, paprasto valymo gali ir nepakakti – visų pirma valykite dažų skiedikliu. Taip pat nepamirškite nuvalyti ir po kiekvieno panaudojimo. Geležinius, srieginius galąstuvus nepamirškite laikas nuo laiko sutepti – išvengsite dulkių bei kitų nešvarumų. Jei visgi galąstuvas apsinešė, panaudokite švitrinį popierių – nutrinkite, kol vėl galąstuvas bus švarus. Tuomet nuplaukite tekančiu vandeniu ir išdžiovinkite.

Naudojimas. Prieš naudojant įsitikinkite, kad galąstuvas yra švarus ir sudrėkinkite – tai padidins galandimo kokybę.

Svarbiausia galandant – judesys ir kampas. Galąsdami išlaikykite ranką kiek įmanoma labiau tokiu pačiu kampu, kad braukiant būtų tokia pati galandimo trajektorija. Todėl visų pirma nusistatykite kampą, kuris geriausiai išaštrins jūsų galandamą daiktą: priglauskite peilį (jei tai yra peilis) prie galąstuvo bei pakreipkite reikiamu kampu. Braukite – patikrinkite, ar visas ašmenų plotas yra galandamas. Jei ne – pakeiskite kampą.

Skirtingi įrankiai galandami skirtingu kampu. Beje, visuomet pradėkite galąsti rupesne, šiurkštesne galąstuvo puse, o švelnesne, mažiau grubia, galąskite vėliau.

Jūsų ranka turi judėti nuo savęs, galutiniame taške peilis yra apverčiamas, ir grįžtama jau galandant kitą peilio pusę. Kartokite, kol būsite visiškai patenkinti peilio aštrumu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis