Kaip teisingai sukloti grindjuostes

Grindjuostės yra labai naudingos. Jos ne tik apsaugo kampus, kuriuos labai sunku išvalyti, nuo nešvarumų ir dulkių bei sienas nuo apdaužymo, kai vaikai žaidžia mašinėlėmis ar pats neatsargiai trinktelite dulkių siurbliu, bet taip pat ir paslepia galimai atsiradusius įtrūkimus kampuose, kurie gali atsirasti dėl aplinkos poveikio medinėms grindims – parketui ar kitai dangai.

Taigi – klojame grindjuostes. Prireiks:
Pieštuko;
Pjūklelio;
Matavimo ruletės;
Plaktuko;
Klijų pistoleto;
Grindjuosčių;
Statybinių klijų;
Dekoratyvaus (medienos) glaisto;
Vinių / varžtų / medvaržčių;
Grąžto;
Matlankio;
Neskubėdami vieno vidutinio kambario sutvarkymui sugaišite vieną dieną.

Kokias grindjuostes pasirinkti?

Vienas pigiausių variantų – grindjuostės iš medžio dulkių plokštės (MDF), tačiau jos nėra tokios patvarios, kaip, pavyzdžiui, natūrali mediena – ąžuolas ir pan. Geriausias pasirinkimas – aukso viduriukas tiek kokybės, tiek kainos atžvilgiu, – pušies mediena ar plokštė, dengta medžio lukštu. Klevo, uosio, buko riešutmedžio lukštu dengtos grindjuostės taip pat yra už prieinamą kainą ir kokybiškos.

Pastaba: kai skaičiuosite, kokio ilgio ir kiek metrų reikės grindjuosčių, sudėję perimetrą, pridėkite dar 20 proc. viršaus.

Kokio dizaino grindjuostes pasirinkti?

Tai priklauso nuo viso kambario dizaino. Žinoma, jei kambarys yra Viktorijos laikų stiliaus – aukštos lubos, langinės, marmuro židinys – ir grindjuostės turėtų būti įmantresnės, tačiau jei gyvenate paprastame šiuolaikiniame kambaryje – daug galvos nesukite, tiks pačios paprasčiausios, derinkite pagal spalvą ir tekstūrą.

Atminkite – kuo įmantresnės, su kuo daugiau išraižymų, įlinkių grindjuostės – tuo daugiau ant jų susikaupia dulkių.

Nuimame senąsias grindjuostes

Užkiškite peilį už viršutinio grindjuostės krašto ir braukite, kad grindjuostė atšoktų nuo tapetų ar dažų. Jei sukibimas labai smarkus – pasitelkite į pagalbą kaltelį ir plaktuką. Jei yra paslėptų varžtų, pritvirtinančių prie sienos, nupjaukite juos pjūkleliu.

Išoriniai kampai

Išorinius kampus, jei nededate specialių kampų, reikia ypatingai tiksliai nupjauti, kad jie tiktų vienas prie kito. Pjaudami grindjuostę pamatuokite, kad pjovimo kampas būtų tiksliai 45 laipsnių. Sudėti du galai turi tiksliai sudaryti 90 laipsnių.

Tai padaryti nėra labai paprasta, tad būkite atidūs. Prekyboje yra ir specialių pjūklelių, kur galima nustatyti norimą pjovimo kampą – tada pjūvis bus idealus. Tačiau jie nėra pigūs.
Beje, nepamirškite pasimatuoti ir sienos kampą – gal Jūsų siena nėra standartinė ir sudaro ne 90 laipsnių kampą? Tuomet padalinkite kampo laipsnius perpus ir atitinkamai tokiu kampu nupjaukite grindjuostę.

Prisiminkite: devynis kartus pamatuok, dešimtą pjauk.

Vidiniai kampai

Vidinių kampelių taip pat galite nusipirkti kartu su grindjuostėmis, bet galite ir apsieiti be jų – vėlgi reikės itin tiksliai nupjauti, kad suklotumėte kampą be tarpelių.

Yra vienas būdas, kaip matavimą padaryti lengvesniu: nupjaukite vieną galą 45 laipsnių kampu ir panaudokite tą kampą kaip pavyzdį – pridėkite prie kitos grindjuostės ir ją nupjaukite taip pat. Jie tarpusavyje tiks puikiai.

Jei reikia ilgos grindjuostės

Gražiausias sujungimas, kai reikia sujungti tiesiai dvi grindjuostes, bus šis: nupjaukite dviejų grindjuosčių galus 45 laipsnių kampu, vieną iš vienos pusės, kitą – iš kitos. Sudėjus kartu, jos puikiai suguls, beliks suklijuoti.

Patarimas: rinkitės kuo ilgesnes grindjuostes, nes bet kokiu atveju grindjuostė su kuo mažiau sujungimų yra geriau.

Grindys nelygios. Ką daryti?

Jei jau taip yra, kad grindys nelygios, teks koreguoti grindjuostės apatinę dalį – nušlifuoti ar nudrožti, atitinkamai pagal grindų išlinkimą. Palengvinimas – gudrybė, kaip nustatyti, kur konkrečiai reikės pataisyti grindjuostę:

Paimkite medinę kaladėlę ar kokį kitą didesnį panašų daiktą, pritvirtinkite prie jo pieštuką, kad jis liestų sieną ir braukite grindimis palei sieną. Pieštuko nubrėžta linija aiškiai parodys, kur koks įdubimas ar iškilimas – naudokite tai kaip trafaretą ir pasitaisykite grindjuostę pagal tai.

Tvirtiname grindjuostes prie sienos

Paprastasis, tradicinis būdas – prikalti vinimis maždaug kas 450 mm. Tai geras būdas, kai sienos yra iš tvirto mūro, tačiau kitiems atvejams nelabai tinka, nes tvirtai nelaikys, nesitvirtins.

Kitas būdas – tvirtinti medvaržčiais. Jei grindjuostes keičiate naujomis, tvirtinkite į ankstesnes medvaržčių skylutes. Tačiau paprasčiausias būdas – stiprūs statybiniai klijai. Jų privalumas – tinka visokių tipų sienoms. Ir – nesimatys jokių vinių ar varžtų galvučių išorinėje grindjuostės pusėje. Tik kiek sunkiau, kol klijai veikia, laikyti prispaudus grindjuostę ir, jei vėl prireiks ją nuimti, ji atsiplėš jau su sienos apdaila – dažais ar tapetais.

Bendrieji patarimai

Jei dažote grindjuostes, bus ilgaamžiškiau ir gražiau, jei gruntuosite prieš dažant, o pabaigai padengsite apsauginiu sluoksniu. Klokite grindjuostes, kai jos bus visiškai išdžiūvusios.
Visų pirma kambaryje klokite grindjuostę, kuri turi du vidinius galus (kampus).

Kai klojate išorinį sujungimą, visuomet pasitikrindami sudėkite grindjuostes kampu ir įsitikinkite, jog kampas yra tinkamas – tik tada tvirtinkite.

Išorinio kampo sutvirtinimui galite panaudoti begalves vinis – jas galima uždažyti, ir jų visiškai nesimatys.

Jei visgi pastebite tarpelių tarp sienos ir grindjuostės – užpildykite juos dekoratyviu glaistu ir vėliau nudažykite grindjuostę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis