Patarimai kaip išsirinkti tinkamiausią grėblį

Grėblys yra nepamainomas įrankis, o ypač gerai tai suprantame rudenį, kai atliekame daug žemės darbų. Atrodytų, kas gali būti paprasčiau nei grėblys, tačiau gamintojai nesiliauja tobulinę net ir paprasčiausių įrankių, tad šiandien darbas su nauju ir šiuolaikišku jūsų bei veteranu jūsų senelio grėbliu skirsis tikrai juntamai.

Grėbliai naudojami įvairiems su žeme susijusiems darbams – dažniausiai purenimui, lyginimui ir nukritusių augalinių liekanų sugrėbimui. Pagrindinės grėblio dalys yra grėbliakotis ir galva (grėbliagalvė). Rinkdamiesi grėblį, galite rasti šias dalis parduodamas atskirai – tai patogu, jeigu turite universalų kurio nors iš gamintojų kotą, prie kurio galima pritvirtinti net keletą skirtingų galvų, priklausomai nuo atliekamo darbo pobūdžio.

Galva. Grėblio tipą geriausiai nusako jo galvos forma.

Tradicinio sodo grėblio galva dažniausiai būna metalinė arba plastikinė. Tai gana universalus grėblys, dažniausiai naudojamas grėbti žemes, mulčą, žvyrą, smėlį ir panašiai. Tokio grėblio dantys yra tvirtesni ir storesni, jų yra mažiau nei ant grėblio lapams, be to, jie išdėstyti rečiau. Sodo grėblys yra būtinas sodininko inventoriuje ir su juo galima atlikti visus reikalingus darbus. Tiesa, kiti grėbliai yra efektyvesni vykdant tam tikras užduotis – pavyzdžiui, sodo grėbliu lapus sugrėbsite, bet tai truks daug ilgiau ir bus sunkiau, nei darant tai lapų grėbliu. Be to, jei grėbsite veją, masyvūs dantukai gali ją pažeisti.

Shutterstock nuotr.

Grėblio lapams (vėduoklinio) galva yra trikampio formos, turi daugiau dantukų, jie ilgesni, lankstesni, sustatyti rečiau. Rinkdamiesi tokį grėblį, atkreipkite dėmesį į išdėstymo kampą – kuo jis platesnis, tuo didesnį plotą galėsite apgrėbti. Kai kurie grėbliai turi reguliuojamą kampą – tokia galimybė įrankį paverčia universalesniu. Grėblio dantukai gali būti pagaminti iš metalo, plastiko ar net bambuko. Metaliniai dantukai atspariausi, tačiau tuo atveju, jei reikia grėbti dideles šlapių lapų krūvas, naudingesni būtų plastikiniai. Bambukiniai dantukai yra patys švelniausi ir trapiausi, tačiau galva su tokiais dantukais naudojama kruopštesniam lapų grėbimui – jei ir netyčia užkliudysite augalą, jam nieko nenutiks. Taip pat grėblio galva su bambukiniais dantukais nepakeičiama grėbiant lapus nuo dekoratyvinės vejos.

Shutterstock nuotr.

Rožių grėblį galima išskirti į atskirą grėblių kategoriją. Nors vadinamas rožių, tačiau itin tinkamas ten, kur reikia tikslumo ir efektyvumo – aplink krūmus ar dekoratyvinius medžius. Toks grėblys turi nedidelę, netgi palyginus neproporcingą ilgam kotui galvą, tačiau tai ir suteikia patogumą dirbant ir didesnį tikslumą – mažesnė rizika, kad netyčia užgriebsite augalo kotą ar šaknis.

Shutterstock nuotr.

Rankiniai grėbliai dažniausiai būna mažesnė lapų grėblio versija. Dėka trumpos rankenos, juo patogu purenti aplink augalus (pvz, vynmedžius, krūmus ar gėles), tačiau jis labai nepatogus dideliems plotams. Ta pati trumpa rankena neleidžia dirbti išsitiesus, tad teks pasilenkti ar atsiklaupti. Tiesa, tokie sodo darbai šiaip ar taip turi būti atlikti, o rankinis grėblys tam tinkamiausias.

Grėbliakotis. Antras dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį yra grėblio kotas. Grėblio kotas gali būti medinis ar metalinis (dažniausiai aliumininis), jis dažnai dengiamas plastmase. Metaliniai kotai dažniausiai išskiriami kaip ilgaamžiškesni. Mediniai kai kada gali būti patogesni darbo metu – jei dirbate šaltu oru, medienos temperatūra bus kiek aukštesnė ir liečiantis prie grėbliakočio nereikės pirštinių.

Grėbliakočiai skiriasi ilgiu – trumpesnė rankena patogesnė purenimo darbams, ilgesnė rankena leidžia patogiai grėbti didelius plotus. Bet kokiu atveju, patartina patiems parduotuvėje išmėginti įrankio patogumą – ar lengva jį paimti, ar užtenka ilgio. Atkreipkite dėmesį, kad gamintojai siūlo vis ergonomiškesnių variantų, kai kotas nėra visiškai lygus, o šiek tiek lenktas.

Kai kurių grėblių kainos gali pasirodyti aukštos, tačiau nepamirškite, kad aukštesnė kaina gana dažnai reiškia ir kokybę bei ilgaamžiškumą, taip pat žinomesni gamintojai yra linkę suteikti ilgesnes garantijas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis