Židinys bute - kvailystė ar reali galimybė?

Žiūrint vien iš praktinės pusės, židinys šiais laikais panašus į nuosavą baseiną – tikrai galėtumėte išsiversti be to, jo įrengimas brangus ir atima daug laiko, be to, prisideda priežiūros rūpesčiai. Kita vertus, jeigu visa tai netrukdo, turėsite vietą, kuri taps vienu namų traukos centru. Tačiau tam reikia pasistengti - ypač tuomet, jei vieną dieną pajutote, kad būtų naudinga židinį įsirengti ne kur kitur, o bute.

Židinys bute nėra nepasiekiama svajonė, kadangi techniškai tai padaryti tikrai įmanoma. Tiesa, neskaitant to, kad jos įgyvendinimas atsieis pinigų, taip pat teks savo viziją pristatyti dešimtims žmonių ir tikėtis, kad jie taip pat mano, jog tai gera idėja.

Visų pirma reikėtų įvertinti savo buto galimybes turėti židinį. Pagal šiuo metu esančią tvarką, židinį bute gali įsirengti gyventojai, gyvenantys statiniuose ne aukštesniuose nei 5 aukštai – netgi ir pirmame aukšte gyvenantis gyventojas tai gali padaryti. Jei gyvenate aukštesniame pastate, yra viena viltis – ši tvarka taip pat taikoma viršutinio aukšto gyventojams.

Tačiau namas priklauso ne tik jums, tad pirmiausia reikia bent 50 % namo gyventojų sutikimo. Kad galėtumėte atlikti kitus darbus, darančius poveikį namo konstrukcijos elementams (tarkime, dūmtraukio išvedimas per perdangą), prireiks ir namo bendrijos arba namą administruojančios bendrovės sutikimo.

Net jei gavote visus sutikimus, neskubėkite džiaugtis - teks gauti projektavimo sąlygas iš vietinės savivaldybės architektūros ir urbanistikos skyriaus. Židinio atsiradimo perspektyvas įvertins ir priešgaisrinės saugos, ir sveikatos centro ekspertai bei kiti specialistai, kurių sritis yra susijusi su būsimais statinio pakeitimais (pvz, kartais prireikia keisti ir elektros instaliaciją).

Gavus leidimą taip pat reikės laikytis tikslių priešgaisrinių reikalavimų – prisiminkite, kad židinys bute yra ne tik pramoga ir malonumas (ar praktinis šildymo būdas), tačiau ir potencialus gaisro pavojaus šaltinis, jei židinys įrengtas netinkamai.

Prisiminkite, kad pats židiny taip pat kainuos papildomai. Židiniu galima ne tik grožėtis, tačiau ir apšildyti patalpas. Tiesa, jei norėsite šildyti ir kitas patalpas, reikės įrengti ortakius, kurie irgi kainuoja papildomai.

Atidžiau prisireiks įrengti ir vietą aplink židinį – yra taikomi specialūs priešgaisriniai reikalavimai.

Reikėtų griežtai laikytis statybos ir priešgaisrinės saugos taisyklių reikalavimų sienoms ir grindims, prie kurių remsis židinys (jos turi būti įrengtos iš nedegių medžiagų), židinio atstumams nuo degių objektų (bent pusmetris) ir net kambario plotui, kuris turi siekti bent 20 m2. Rizikų tikrai daug, todėl geriau šį darbą atlieka nusimanantys darbininkai, tiesa, būtina taisykles žinoti ir stebėti, kad jos nebūtų pažeidžiamos – rizikuojate savo būstu ir šeimos gerove.

Fotolia nuotr.

Alternatyvos. Jei nenorite vargti su dūmtraukiu, galite imtis gal ne tokių senove ir tradicijomis dvelkiančių, tačiau bent jau primenančių tradicinį židinį alternatyvų. Maža to, jei neapribosite savo svajonės, pastebėsite, kad kai kuriais atvejais netradiciniai židiniai yra netgi pranašesni.

Elektriniai židiniai. Šie yra bene geriausiai pritaikyti šiam konkrečiam atvejui, kadangi tokiems židiniams leidimo nereikia. Taip pat gana nesunkiai įmontuojami, neskleidžia jokių degimo produktų, nors priklausomai nuo tipo irgi gali kainuoti nepigiai. Pats didžiausias trūkumas – toks židinys nedega, o tik imituoja liepsną. Gamintojai taip supranta ir stengiasi siekti kuo geresnių rezultatų ir kai kada iš tiesų nustebina. Židinyje yra netgi dirbtinių malkų kaip dekoracijų. Tokie židiniai netgi šildo, tačiau kur kas mažiau nei tradicinis židinys. Ir vis tik jie yra „kūrenami“ - deginant tokį židinį smarkiau sukasi elektros skaiitliukas, tad reikia pagalvoti ar sugebėsite tokį židinį išlaikyti.

Dujiniai židiniai arba biožidiniai. Dujiniai židiniai gali veikti naudodami gamtines dujas tiek suskystintąsias tiesiog iš baliono. Tiesa, tokiam sprendimui reikalingas dujininkų sutikimas. Biožidiniai kūrenami naudojant specialų biokurą, jie gali būti ir mobilūs, tiesa, kai kurie sprendimai nors ir yra gana modernūs, neprimena tradicinio židinio. Nėra kvapo nei atliekų. dažniausiai galima lengvai reguliuoti temperatūrą ir netgi šildo labiau nei elektrinis.

Išmanus plačiaekranis televizorius ir gera garso sistema. Net jei ir nesate aktyvus interneto naršytojas, turbūt sunkiai jus nustebinsime teiginiu, kad internete galima rasti įvairiausio turinio. Skamba neįtikėtinai, tačiau kai kurie vartotojai filmuoja ir peržiūros sistemas kelia degančių židinių vaizdus – jie ne tik yra kelių valandų ilgio, tačiau neretai ir HD kokybės. Galbūt tokia perspektyva skamba juokingai, tačiau tokie vaizdo įrašai turi milijonus peržiūrų ir šimtus dėkingų vartotojų komentarų. Tokio „židinio“ trūkumai akivaizdūs – jis nešildo ir suteikia tik vaizdą, kita vertus, tai yra pati pigiausia iš alternatyvų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis