Patarimai, padėsiantys tinkamai pasirūpinti židiniu

Artėjant šaltajam metų laikui jauki židinio ugnis gali būti geriausiais būdas sušildyti sužvarbusius pirštus, nosis ir kitas galūnes. Jei nuo praeito sezono jūsų židinys dar nevalytas, būtų pats laikas tai padaryti dabar.

Suplanuokite kasmetinę patikrą

Puiki mintis būtų kasmet leisti profesionalui patikrinti kaminą, siekiant užsitikrinti, kad jis yra saugus bei tinkamas naudojimui. Jei turite įsirengę kamino stogelį, kuris apsaugo kaminą, kad į jį nepatektų lietus, jį taip pat turėtumėte reguliariai tikrinti.

Tinkamai laikykite medieną

Įsitikinkite, kad mediena, kurią naudojate, yra visiškai sausa. Geriausia naudoti medieną, kuri buvo skaldyta ne mažiau, kaip prieš šešis mėnesius. Atminkite, kad lapuočiai džiūna lėčiau nei spygliuočiai. Jei medieną laikote lauke, įsitikinkite, kad ji sukrauta ant platformos, kuri yra aukščiau kaip 30 cm nuo žemės paviršiaus, taip tarp malkų užtikrinsite puikią ventiliaciją. Norėdami apsaugoti medieną nuo lietaus ir rasos apdenkite ją plastikine plėvele ar brezentu.

Reguliariai tikrinkite kaminą

Tarp kasmetinių patikrų turėtumėte savarankiškai tikrinti kaminą, ar šiam nekilo jokių problemų. Naudodami žibintuvėlį, įsitikinkite, ar jame nėra jokių trikdžių, tokių kaip laukinių gyvūnų ar paukščių suregztas būstas ar prikritusių lapų sangrūda. Jei vis dėl to radote trikdžių, susisiekite su kaminų valymo specialistais. Kreozotas yra tamsi masė, kuri kaupiasi dūmtakyje, ši medžiaga yra degi, todėl jei aptikote ją tikrindami kaminą, kuo greičiau pašalinkite. Taip pat turėtumėte tikrinti suodžių kaupimąsi, kurie kaip ir kreozotas, yra degūs ir pavojingi.

Paruoškite ugniadėžę

Kitas žingsnis būtų pašalinti visus pelenus bei liekanas iš ugniadėžės. Pašalinus daugumą liekanų, likusias išsiurbkite siurbliu. Kai jau pagaliau būsite pasiruošę kurti ugnį, įsitikinkite, kad dūmų sklendė plačiai atverta.

Naudokite kokybišką medieną

Židinio ugniai užkurti naudokite kokybiškas, skaldytas malkas bei baltą matinį popierių. Kitokios medžiagos gali būti kenksmingos jūsų dūmtraukiui, bei visų namiškių sveikatai. Atminkite, kad besikaupiantis kreozotas ir suodžiai jūsų dūmtraukyje gali sukelti gaisrą. Kad to išvengtumėte, rekomenduojama nedeginti dervingos medienos, pavyzdžiui pušų. Patartina naudoti lapuočius, tokius kaip beržas, ąžuolas ar klevas. Šie medžiai turi mažiau sulos, todėl pagamina mažiau suodžių ir kreozoto. Be to, šie medžiai ilgiau bei karščiau dega, tačiau yra brangesni nei kitokios rūšies mediena. Užkurkite ugnį naudodami popierių bei pakuras. Ugniai besiplečiant kraukite vis didesnes pakuras, kol gailiausiai ugniai įsikūrus pridėkite malkelių karščiui palaikyti. Atminkite, kad maža karšta ugnis išleidžia mažiau nešvarių dūmų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis