OSB plokštė ar fanera: privalumai ir trūkumai

Šiais laikais rinkoje yra daug įvairiausių statyboms naudojamų plokščių ir kartais sunku atsirinkti, kurias iš jų naudoti konkrečioje vietoje. Žinoma, galima rinktis vien pagal kainą, tačiau tai nėra geriausias sprendimas - plokštės skiriasi ir kitomis savo savybėmis. Kuo skiriasi OSB ir faneros plokštės?

OSB plokštė

Orientuotos medienos skiedrų plokštė. Tai keletas sluoksnių medienos drožlių, padengtų pažangios technologijos dervomis ir sutvirtintų karšto preso pagalba. OSB plokštėms naudojamos plonų rąstų be žievių specialiai pagal ilgį ir storį pagamintos skiedros. Jos klojamos statmenai trimis arba penkiais sluoksniais, kurie orientuojami elektrinio lauko pagalba arba paprasčiau - mechaniniu būdu vibruojant. Sluoksnių klojimo tvarka: išorėje - išilgai ašies, viduje - skersai, suliejama skystais priedais ir spaudžiama galingais volais.

Fanera

Tai lakštinė konstrukcinė medžiaga, suklijuota iš nelyginio skaičiaus medienos sluoksnių. Jos geresnės kokybės viršutinis (išorinis) sluoksnis vadinamas faneros gerąja puse, o prastesnis apatinis sluoksnis - blogąja puse. Fanera yra plonų medienos lakštų suklijavimo būdu pagaminta medienos plokštė, kurios sluoksniai yra lygiagretūs medienos sluoksniai. Fanera gaminama suklijuojant medienos sluoksnius taip, kad gretimų sluoksnių pluoštas būtų statmenas. Faneros lakštai suklijuojami stipriais klijais aukštoje temperatūroje ir smarkiai suslegiami.

Stiprumas ir patvarumas

Tiek fanera, tiek OSB plokštė gali būti vienodai stiprios bei patvarios, tačiau fanera dažniausiai būna apie 10 proc. standesnė. Taip pat OSB plokštė labiau girgžda – dėl grindų „plaukiojimo“, kartais gali būti viršutinės grindų dangos (pvz. plytelių) įtrūkimo priežastis.

OSB paprastai beveik visada yra pigesnės, nors stiprumo ir patvarumo atžvilgiu nenusileidžia fanerai, todėl ji yra populiaresnė. Tiek fanera, tiek OSB naudojama stogams, sienoms ir grindų pamatiniam sluoksniui. Abi plokštės yra panašaus atsparumo, taip pat vienodai nesunku prireikus jas gręžti, kalti vinis. OSB plokštės gali būti 10-18 mm. storio, net 3 m. ilgio, o faneros lakštai paprastai būna mažesni. Tad OSB labiau tinka, kai reikia būtent ilgesnės plokštės. Kai kurie gamintojai OSB plokštės gamybai naudoja drėgmei atsparias medžiagas, aukščiausias technologijas, tai yra brangesnės ir kokybiškesnės plokštės. Verta apmąstyti brangesnius variantus, jei esate orientuoti į ilgaamžiškumą bei efektyvumą.

Faneros privalumai

Klijuotinė fanera turi visus medienos, iš kurios ji yra pagaminta, privalumus, o taip pat ji yra patobulinta, turint omeny jos laminuotą struktūrą. Dėl medienos, kaip sudedamosios dalies, fanera turi tam tikrą tamprumą ir gali atlaikyti trumpalaikes didesnes apkrovas – tai naudinga esant, pavyzdžiui, dideliam vėjuotumui. Taip pat ši ypatybė reikalinga ir tiesiant grindų pamatą. Fanerinės konstrukcijos lygiau paskirsto spaudimą į priešingą pusę, ir taip sumažina spaudimą. Dėl kryžminės konstrukcijos faneros lakštai išlieka pakankamai atsparūs temperatūros pokyčiams ir drėgmei. Tai ypač svarbu, kai turite padengti grindis ar kitą vietą, kur didelė drėgmės tikimybė.

Stiprumas, standumas ir tuo pačiu medžiagos lengvumas – tie požymiai, dėl kurių fanera naudojama grindims, sienoms, klojiniams ir sijoms.

OSB privalumai

Savybės panašios į faneros, bet tuo pačiu – tai pigesnė medžiaga. Dažniausiai naudojama drebulės, pušies mediena, tačiau OSB plokštė gali būti pagaminta ir iš greičiau augančių medžių rūšių. Mažiau iri, negu fanera. Dėl storio yra geresnis pasirinkimas, klojant karkasą ar sijas.
OSB plokštėje nėra minkštų vietų, kur galėtų įlūžti. Galite tvirtinti net pačiuose plokštės kraštuose.

Poveikis aplinkai

OSB gali būti pagaminta ir suformuota iš nestorų kamienų, bet fanerai pagaminti reikia platesnio diametro medžių kamienų, tad medis turi būti senesnis. Tačiau OSB išskiria daugiau formaldehido (kuris yra pripažintas kancerogenas) negu fanera.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis