Priešgaisrinės durys nuosavame būste: kokia klaida daroma dažniausiai

Priešgaisrinės durys nėra itin sudėtingas namo inžinerijos elementas, todėl į jas dažnai numojama ranka – daugiau dėmesio ir pastangų skiriama renkantis lauko duris. Tačiau specialistai pataria rimtai pažiūrėti ir į priešgaisrinių durų įsigijimą, nes ugnis gali padaryti daugiau žalos nei vagis.

Didžiausia klaida – nestatyti


Priešgaisrinių durų paskirtis – apsaugoti vienas patalpas nuo galimų ugnies židinių kitose patalpose ir sustabdyti gaisro plitimą. Ne tik dėl priešgaisrinės saugos, bet ir dėl geros garso izoliacijos priešgaisrinės durys statomos visuomeninės ar komercinės paskirties patalpose, viešbučiuose, teatruose, sandėliuose, gamybinėse patalpose ir pan. Tačiau nederėtų pamiršti, kad tokios durys turėtų būti statomos ir individualiuose namuose.


„Didžiausia klaida, kokią gali padaryti individualaus namo savininkas – apskritai atsisakyti priešgaisrinių durų arba pirkti nesertifikuotus, neaiškių gamintojų gaminius. Jei kiltų gaisras, o katilinėje būtų sumontuotos paprastos durys, didelių nuostolių išvengti greičiausia nepavyktų“, – teigia bendrovės „Egvilė“ atstovas Artūras Fedaravičius.


Viena vertus, individualių namų savininkai, net jei priešgaisrinės durys yra numatytos namo projekte, nutaria sutaupyti priešgaisrinių durų sąskaita, mat tikimasi, kad nelaimingų įvykių nenutiks. Visgi katilinės ir garažo durys privalo atitikti bent minimalius atsparumo ugniai reikalavimus.


„Rinkoje yra daug pardavėjų, kurie „prakišinėja“ standartų neatitinkančias duris. Pavyzdžiui, taip daro statybininkai, kurie siekia namą pastatyti kaip įmanoma pigiau. Aišku, ir patys žmonės kartais neįvertina rizikos ir perka pigesnes, o kartais net visai ne priešgaisrines duris. Tačiau reikėtų pagalvoti, kad jei namas apdraustas ir įvyksta gaisras, o durys neatitinka reikalavimų, draudimas gali atsisakyti mokėti. Jeigu nėra draudimo, savininkas atsiduria dar blogesnėje situacijoje“, – teigia bendrovės „Eurofortas“ Komercijos direktorius Nerijus Paleckis.


Be to, pastebėtina, kad priešgaisrinių durų sąskaita itin daug sutaupyti nepavyks. Paprasčiausių durų kaina siekia apie 200 eurų. Statybų ir priešgaisrinės saugos specialistai abejoja, ar verta tokią sąlyginai nedidelę sumą bendroje namo samatoje taupyti saugumo sąskaita. Tiesa, geresnės, su estetiškai gražesne apdaila gali kainuoti apie 1000 eurų ir daugiau.


Pataria pasitikrinti


Priešgaisrinės durys paprastai atitinka EI30, EI45, EI60, EI90 priešgaisringumo kategorijų techninius reikalavimus. Katilinės ir garažo durys turi atitikti nemažesnę nei EI30 atsparumo ugniai kategoriją. Tai reiškia, kad tokios durys turėtų sulaikyti ugnį apie 30 minučių, per kurias būtų galima imtis priemonių, siekiant užkirsti kelią tolesniam ugnies plitimui.


A. Fedaravičiaus teigimu, atitinkamai EI45 atsparumo ugniai kategoriją atitinkančios priešgaisrinės durys turėtų sulaikyti ugnį apie 45 minutes, EI60 – 60 minučių, o EI90 – 90 minučių. Jo teigimu, šiuo metu populiariausios rinkoje yra metalinės – plieninės – EI30 ir EI60 standartus atitinkančios priešgaisrinės durys.


„Šiuolaikinės priešgaisrinės durys gaminamos iš labai įvairių medžiagų. Kaip ir minėjau, populiariausios yra metalinės durys, bet gali būti ir medinės arba stiklinės. Ir tai nereiškia, kad jos bus prastesnės, blogiau veiks gaisro atveju“, – pastebi specialistas.


Pavyzdžiui, medinės durys yra sluoksniuotos. Karkasias gaminamas iš klijuotos medienos, dažniausia iš abiejų pusių dengiamos garsą izoliuojančiais medžio drožlių sluoksniais, paviršius dažomas, laminuojamas arba faneruojamas. Be to, dažnaimedinės priešgaisrinės durys komplektuojamos su automatiniais reguliuojamais slenksčiais, sumažinančiais dūmų pralaidumą.


Svarbiausia, kad katilinės ir garažo priešgaisrinės durys būtų sertifikuotos Statybos produkcijos sertifikavimo centre (SPSC) ar Gaisrinių tyrimų centre (GTC). Pardavėjas privalo pateikti galiojantį, vienos iš šių įstaigų išrašytą sertifikatą.

„Sertifikatas yra pažyma, parodanti gaminio kokybę. Sertifikuojant durys yra deginamos ir žiūrima, ar jos atitinka reikalavimus. Jei neatitinka, gaminį siūloma tobulinti“, – teigia N. Paleckis.


Atkreiptinas dėmesys į tai, kad individualiuose namuose, kuriuose gyvena iki 15 žmonių, galima montuoti ir į vidų, ir į išorę atsidarančias priešgaisrines duris.


Reklama: idomus.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis