Namo statybos: ką privalu žinoti prieš pradedant

Dažnas turime mintyse susigalvoję vienokį ar kitokį savo svajonių namą – vieni žino, kad statytųsi tik tradicinį medinuką miško glūdumoje, kiti bet ką atiduotų dėl erdvios virtuvės su valgomuoju ir miesto panorama, o dar kiti tiesiog neįsivaizduoja gyvenamojo namo be didelio sodo. Visi žmonės skirtingi, todėl natūralu, kad ir jų norai skiriasi.

Kad ir kokios bebūtų svajonės – abstrakčios ar labai konkrečios, didelės ar visai mažytės, svarbu suprasti, kad tarp idėjos ir jos įgyvendinimo dar yra daugybė tarpinių žingsnelių, kuriuos būtinai teks žengti, nusprendus statytis savo svajonių būstą. Be to, teks nemažai padirbėti ir pačiam, stengiantis kuo labiau išgryninti savo idėją ir perteikti ją pastato architektui. Be šūsnių įvairiausių dokumentų, reikalingų įgyvendinti jūsų idėją, taip pat neapsieisite. Tad kaip nepaskęsti ir nepasimesti dokumentų gausoje, kuo derėtų pasirūpinti statytojui iš anksto prieš ieškantis projekto rengėjo ir į ką atkreipti dėmesį, kad procesas būtų kuo sklandesnis?

Kaip žinia, statyba be parengto ir suderinto projekto yra negalima, tad, pirmiausia, reikėtų susirasti projektavimo įmonę ir patikėti jai paruošti jūsų gyvenamojo namo projektą. Jei paieškos užtrunka, kai kuriuos darbus galite atlikti ir patys. Taip palengvinsite ir paspartinsite būsimą projektavimo procesą bei sutaupysite dalį pinigų, kuriuos mokėtumėte projektuotojui. Taigi, visų pirma, reikėtų pasirūpinti turimo sklypo dokumentais, išduodamais Nacionalinės žemės tarnybos prie ŽŪM, nes, pastebėtina, jog šis procesas gali pareikalauti gan didelių laiko sąnaudų.

Taip pat išsiimkite nuosavybės teisę į sklypą įrodančius dokumentus iš VĮ „Registrų centras“. Turėdami išvardintus dokumentus, galite drąsiai kreiptis į projektavimo sąlygas išduodančias institucijas – dėl vandentiekio, elektros, dujotiekio sąlygų išdavimo, o specialiuosius architektūrinius reikalavimus gausite kreipęsi į vietos savivaldybę. Numatytas techninių sąlygų ir reikalavimų išdavimo terminas yra 15 darbo dienų, tačiau, priklausomai nuo institucijos ir esamo apkrovimo, jie gali būti išduoti ir anksčiau.

Gavus visas reikiamas projektavimo sąlygas iš atitinkamų institucijų, bus paprasčiau kalbėtis ir derėtis su projektuotojais, kadangi minėtuose dokumentuose yra pateikiami konkretūs nurodymai ir reikalavimai statinio projektui, nuo kurių priklauso jūsų statinio ypatybės, ir kurių privalu laikytis, norint suderinti projektą. Kalbama apie sklypo užstatymą, pastatų aukštingumą, lokaciją sklype, prisijungimą prie centralizuotų miesto tinklų ar individualių projektavimą. Svarbu netgi medžiagiškumas ar stogo konfigūracija, jei statotės saugomoje teritorijoje ir pan. Turint tokius konkrečius nurodymus, projektuotojui bus kur kas aiškiau numatyti, kokį statinį projektuoti.

Akivaizdu, kad vien tik institucijų išduotų reikalavimų projektuotojui nepakaks. Be to, juk nepatikėsite visko suprojektuoti architektui, kad ir koks geras jis bebūtų, prieš tai neaptarę su juo savų norų ir pageidavimų. Todėl dar vienas ne mažiau svarbus žingsnis svajonių namo link – tai sklandus bendradarbiavimas tarp užsakovo – jūsų, ir architekto, kuris dažnai būna ir viso projekto vadovas. Norint parinkti optimalų namo dydį, tinkamai suprojektuoti erdves, reikia gerai suvokti būsimame name įsikursiančios šeimos gyvenimo būdą, išsiaiškinti, ar ji turi specialių ir išskirtinių pomėgių – dievina lauko tenisą, o gal mėgsta kaitintis pirtelėje.

Pravartu žinoti, ar namų šeimininkė mielai užsiima maisto ruošimu, ar nori turėti daržą, sodą, o gal pirmenybę teikia žaliai vejai ir gėlynams. Nuo visų šių, rodos, nereikšmingų smulkmenų ir architekto sugebėjimų kuo detaliau jas perteikti namo ir aplinkos projekte, vėliau priklausys jūsų šeimos gerovė ir gyvenimo kokybė, nes gyvensite idealiai jums suprojektuotame name. Taigi stenkitės kuo glaudžiau bendradarbiauti su savo statinio architektu, patikėti jam savo ir savo šeimos narių pomėgius, atskleisti artimiausius ateities planus – planuojamą įsigyti naminį gyvūną, o galbūt nusimato šeimos pagausėjimas. Visa tai padės architektui geriau suvokti jūsų norus ir juos atskleisti, kaip įmanoma geriau pritaikant projektuojamą namą individualiems jūsų poreikiams.

Patirtis byloja, kad būtent projekto derinimas su užsakovu ir idėjos paieškos užima daugiausia laiko projektavimo procese, dažnai dėl to, kad užsakovas neturi konkrečios pradinės idėjos arba nemoka jos pateikti, be abejo, nemažai priklauso ir nuo architekto asmeninių gebėjimų perprasti kliento norus. Neretai būna, kad po ilgų derybų, išsirinkus galutinį projekto variantą ir jį bebaigiant projektuoti, užsakovas paskutinę minutę persigalvoja dėl pagrindinio įėjimo vietos arba paprašo pastumti išorinę sieną dvidešimčia centimetrų į šoną, tokiu savo poelgiu sukeldamas nemažą galvos skausmą architektui...

Tačiau tai nebūtinai kaprizingas statytojas, kuris nebūdamas profesionalas projektavimo srityje, tik dabar pastebėjo, kad vonios kambaryje netilps jo turima skalbimo mašina, o būtent naujas įėjimas suteiktų blankiam gatvės fasadui išraiškingumo. Visa tai šalių nesusikalbėjimo pasekmė, todėl norint išvengti panašių kuriozų, patartina su architektu nuodugniai aptarti ir pabrėžti savo abejones dėl vienokio ar kitokio projekto sprendimo.

Architektas, turintis profesinių žinių bagažą ir patirtį, ne tik patars ir pagelbės ieškant optimalaus sprendimo, jo pagrindinis darbas – jūsų norus transformuoti į realų projektą. Jūsų užduotis – pateikti gaires, konkrečiai ir aiškiai suformuluojant savo ir savo šeimos poreikius bei įvertinant savo finansines galimybes. Tik tuomet procesas bus sklandus, bendradarbiavimas tikslingas, o rezultatas tenkins abi puses – tiek kūrėją, tiek naujojo būsto gyventoją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis