Patarimai kabinantiems lentynas ir paveikslus

Turbūt kiekvienam teko pabuvoti tokios scenos dalyviu: pritvirtinate lentyną ir atsitraukiate pasigrožėti savo sunkaus triūso vaisiais, o lentyna ne tik pritvirtinta, švelniai tariant, kreivokai, tačiau dar, panašu, netrukus pralaimės kovą traukos jėgai ir su visu tinku grius žemyn… Apie tai, kad ant jos būtų galima kažką padėti, nėra net minties.

Kad tai nepasikartotų, reikia šiek tiek žinių. Tvirtinimas į sieną nėra tik plaktuko ir vinutės reikalas. Labai retai, kabinant ypatingai lengvus daiktus, šito pakanka. Daug dažniau reikia didesnio pasiruošimo – tiek įrankių, tiek medžiagų, tiek žinių apie sienos sandarą.

Visų pirma išsiaiškinkite, kokia sienos konstrukcija: vienasluoksnė mūro siena (be termoizoliacinės medžiagos); dvisluoksnis mūras (apšiltinta termoizoliacine medžiaga) ar net trisluoksnis mūras (tarp laikančiojo ir apdailinio mūro dedama termoizoliacinė medžiaga). Jei siena dengta gipso kartonu, kad lentyna tvirtai laikytųsi, teks naudoti mūrvines su sriegiu, kurios turi būti pakankamai ilgos, kad pasiektų betoninę sieną. Įgręždami į betoną užsitikrinsite tvirtumą ir stabilumą, lentyna laikysis tvirtai, gipso kartonas neįskils. Atsuktuvu padarykite skylę gipskartonyje, įkiškite mūrvinę ir prisukite. O profiliuotoje sienoje tvirtinkite prie metalinio profilio sienoje – stuksendami greitai atrasite, kur jis yra.

Kad pritvirtintumėte tiesiai, naudokite gulsčiuką. Taip pat visuomet paranku turėti pagalbininką, kuris galėtų palaikyti lentyną ar pažymėti gręžimo vietas. Ir pradžių pažymėkite lentynos viršutinius kampus. Tuomet išmatuokite, kur lentynoje ar paveiksle yra užkabinimo vietos. Pažymėkite ant sienos – štai ir žinote, kur gręžti.

Paprasta gudrybė – jei norite įsitikinti, ar tikrai paveikslas kabos ten, kur jam pati geriausia kambario vieta, priklijuokite ten popieriaus lapą. Taip elgiamasi ir paveikslų galerijose, ieškant tam tikram paveikslui tinkamiausios vietos. Galėsite iš visų kambario kampelių įvertinti, kaip atrodys ar matysis paveikslas. Jei kabinate paveikslų seriją, naudokite lazerinį gulsčiuką – ir visi paveikslai kabos tikrai lygiai.

Beje, visuomet turėkite omeny, jog sienose gali būti išvedžiota elektros instaliacija. Jei nežinote tiksliai, kur išvedžioti laidai, naudokite specialų ieškiklį. Būtinai išjunkite elektrą. Didžiausia tikimybė pažeisti elektros intaliaciją – gręžiant į sieną tiesiai virš arba žemiau elektros lizdo arba šviesos jungiklio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis