600 gaisrų: kodėl svarbu valyti kaminą ir kaip tai geriausiai padaryti

Nors šiais metais šaltesni orai dar tik prasidėjo, ugniagesiai jau praneša, jog teko skubėti į iškvietimus dėl gaisro nuo dūmtraukio. Tai - ne sutapimas. Šaltuoju metų laikotarpiu dėl šios priežasties šalyje kasmet kyla šimtai gaisrų - pernai tokių atvejų buvo beveik 600. Prieš akis - dar visa žiema, o jūs greičiausiai ją tenorite praleisti šiltai ir be rūpesčių. Kuo kūrenate ir kada paskutinį kartą valytas jūsų kaminas?

Kodėl reikia valyti ir kada. Švarus nuo suodžių kaminas visų pirma yra vienas iš didžiausių saugos garantų. Kūrenant kietu kuru dūmtraukis ilgainiui apsineša suodžiais, šlakais, kreozoto liekanomis, kurios vieną dieną gali užsidegti. Paradoksalu, tačiau šildomės tam, kad mirtinai nesušaltume, rūpinamės savo komfortu, tačiau kartais sveikatą ir gyvybę nustumiame į antrą planą, tarsi tai būtų nesvarbu. Pirminė kamino valymo priežastis turėtų būti saugumas.

Jei gaisro pavojus jums vis viena yra dalykas, kuris nutinka kitiems, tačiau ne Jūsų namuose, galite pažiūrėti į kamino valymą ir praktiškai - švariame nuo suodžių dūmtraukyje yra geresnė trauka.

Kas kiek laiko tai daryti. Rekomenduojama valyti dūmtraukį kartą po ar prieš šildymo sezoną, o šildymo sezonu - kartą per tris mėnesius. Prisiminkite, kad kuo dažniau valysite dūmtraukio vidinį paviršių, tuo tai daryti bus lengviau, nes nespės prisikaupti storas apnašų sluoksnis. Poreikis priklauso ir nuo kuro, kurį deginate. Jei kūrenate malkomis, naudokite tik gerai išdžiovintas,kadangi drėgmė malkose kuria naujas suodžių sankaupas. Lapuočiai kaminą teršia žymiai mažiau nei spygliuočiai. Dujos laikomos viena švariausių kuro rūšių, o štai akmens anglys labiausiai prisideda prie suodžių sluoksnio ant jūsų dūmtraukio sienelių.

Taip dažnai kviestis kaminkrėtį gali būti brangu, be to, kaminkrėtys nebėra tokia populiari profesija, todėl gali atsitikti ir taip, kad jūsų regione gero profesionalo apskritai nebus. Žinoma, kaminkrėtį verta samdyti visada, juolab, kad kai kurie netgi siūlo dūmtraukio būklę apžiūrėti su į jį nuleidžiama kamera. Tačiau galima pasielgti ir ekonomiškiau - jei dūmtraukis nevalytas keletą metų, leisti jį išvalyti meistrui, o po to smulkias apnašas reguliariai nusivalyti patiems. Taip galėsite ne tik stebėti kaip tai daroma, tačiau ir pasikonsultuoti.

Šepečių galvučių galima rasti ir už keletą eurų, tad jei įrankiai dūmtraukiui valyti atrodo prabanga, turėkite bent jau patį šepetį, o improvizuotą kotą ar trosą su svarmeniu galite susikonstruoti ir iš buityje esamų medžiagų.

Shutterstock nuotr.

Kaminą mechaniškai galima valyti iš viršaus, ir iš apačios. Iš viršaus šepetys gali būti nuleidžiamas ir valdomas troso pagalba - taip, centimetras po centimetro, išvalomas dūmtraukis. Tiesa, valyti iš apačios, ypač šaltuoju metų laiku yra ir patogiau, ir saugiau, kadangi ant stogo yra kur kas didesnė rizika paslysti.

Valymas iš apačios vykdomas su specialiu iš keleto dalių sukomplektuotu kotu. Pirmiausia išvalome kuro likučius, pašaliname judančias katilo dalis, su trumpu kotu ir šepečiu išvalome apatinę pravalą, tuomet, vis ilgindami kotą kylame į viršų. Baigę valyti surenkame ir pašaliname suodžius. Tokiu būdu kaminą galima valyti ir iš viršaus, tiesa, dėl jau minėtų priežasčių, saugiau bei šilčiau tai daryti iš apačios.

Kiti būdai. Nenorintys vargti (toks darbas per minutę tikrai nepadaromas, be to, nėra labai švarus) gali prisiminti dar nuo senų laikų naudojamus natūralius pasyvius valymo būdus. Bene geriausiai žinomas būdas yra kūrenimas drebulių malkomis, Teigiama, kad drebulių malkos sukuria itin didelę trauką, dėka kurios kaminas palieka švarus. Ekologišku būdu išvalyti kaminą laikomas ir bulvių lupenų deginimas.

Prekyboje galite rasti ir cheminių tam pačiam rezultatui pasiekti skirtų medžiagų. Jos paprastai naudojamos deginimo metu ir supilamos į kurą. Taip pat egzistuoja ir prevencinių mišinių, kurie saugo, kad kamine nesusidarytų suodžių. Jų naudojimas nėra sudėtingas, tereikia bent kartą perskaityti konkretaus produkto instrukciją, saugos reikalavimus ir jais vadovautis.

Kur kas lengviau yra valyti dūmtraukius su metaliniu įdėklu - suodžiai nusėda ant lygių sienelių, neužlenda į tarpus, kurių atsiranda seno mūrinio kamino konstrukcijoje.

Kai kurie siūlo ir greičiausiai kartais naudoja būdą, kai suodžiai specialiai padegami. Toks neva greitesnis būdas iš tiesų yra tiesiog dirbtinis gaisro sukėlimas, kuris gali baigtis liūdnai. Suodžiai degdami kamine gali pasiekti ir 1000 laipsnių karštį, todėl liks tik tikėtis, kad tai nepakenks kaminui, o blogiausiu atveju vis viena kviesti gaisrininkus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis