Kaip teisingai dažyti visą kambarį?

Kambarys visada dažomas iš viršaus į apačią: lubos, sienos, langai, durys, grindys – penkių pirštų taisyklė. Neretai sienų dažymas gali virsti smagiu, visos šeimos, užsiėmimu. Nuo dažų spalvos rinkimo iki jų nugulimo ant sienų. Jei norisi leistis į šį spalvingą nuotykį, pateikiame informaciją, kuri neabejotinai pravers.

Sienų dažymas (pirma taisyklė): tinkamai paruoštas paviršius.

Geras dažymo rezultatas priklauso nuo gero dažų prikibimo, o dažai gerai kimba prie švarių ir tvirtų paviršių.

Susikaupę nešvarumai, dulkės ir purvas nuo sienų, lubų ar apkalimų turi būti pašalinti vandens – ploviklio skiediniu.

Užglaistykite visus įtrūkimus ar ištrupėjusias vietas glaistu arba užtepkite plyšius hermetiku. Išdžiūvusį glaistą būtina šlifuoti ir nuplauti dulkes. Hermetiko perteklių nuvalyti ir išlyginti paviršių reikia iškart užtepus.

Jeigu ant sienų ar lubų yra dėmių ar kitokių aiškių išblukimų, prieš dažant būtina nugruntuoti dėmes blokuojančiu lateksiniu ar alkidiniu (aliejiniu) gruntu tam, kad dėmės neprasiskverbtų pro dažytą sluoksnį.

Sienų dažymas (antra taisyklė): aukštos kokybės dažai.

Sienų dažymas viduje taps kur kas malonesnis naudojant aukštos kokybės dažus. Be to lyginant su paprastais vidaus dažais, aukštos kokybės dažais lengviau dirbti ir jų tarnavimo laikas yra žymiai ilgesnis.

Dažymo metu aukštos kokybės dažai nesitaško, geriau liejasi, žymiai mažiau šansų, kad liks teptuko žymės. Nudažius vieną kartą dažniausiai pasiekiamas norimas rezultatas, todėl taupomas laikas, pinigai ir išlaidos darbui.

Aukštos kokybės vidaus dažai tvirtesni ir ilgaamžiskesni už paprastus dažus. Jie atsparūs blukimui, geltonavimui ir dėmėms.

Sienų dažymas (trečia taisyklė): kokybiški įrankiai.

Tam, kad išgauti viską iš aukštos kokybės dažų, reikia juos užnešti su aukštos kokybės teptukais ar voleliais.

Geras teptukas yra gerai subalansuotas, ant jo gerai laikosi dažai ir dažai tolygiai tepasi. Ieškokite teptuko su nekrintančiais šeriais, elastingo ir įsitikinkite ar jis per daug neišsiskleidžia, yra patvarus.

Sienų dažymas gali atrodyti labai paprastas darbas, bet prieš jį pradedant, verta susirinkti ne tik aktualią ir svarbią informaciją, bet ir pasikonsultuoti su specialistu. Juk sienos turės džiuginti dar ne vienerius metus. Sienų dažymas bus džiuginantis jei: tinkamai pasiruošite paviršių, pasirinksite aukščiausios kokybės dažus ir aukštos kokybės įrankius.

Sienų dažymas (praktiniai patarimai darbui):

Pradėkite prie lubų, teptuku uždažykite ~50 mm pločio juostą. Dažykite tokią juostą kampuose, apie langus, duris, spintas ir grindis. Beje, įsigykite įrankius, kuriais tokius „užvedžiojimus“ padarysite lengviau.

„Gudrybė“ – sienų dažymas taps paprastesnis jei: trupučiuką numausite volelį nuo rankenos: rankenos kraštas netrukdys su voleliu prieiti arčiau lubų krašto, lango ar durų.

Pamirkę volelį dažykite vertikaliai zigzagais. Pirmu potepiu stumkite volelį aukštyn, suformuokite zigzagą panašų į raidę „M“ ir tolygiai paskirstykite dažus ant volelio (rekomenduojami dirbti 1 m2 ploteliuose). Vienu volelio pamirkymu į dažus voluokite 1 m2 plotelį tol, kol pilnai pasidengs. Tokiu būdu dažykite kol nudažysite visą sieną. Kad nesimatytų žymių ar blizgesio skirtumų, taisyti reikėtų tol, kol dažai neišdžiūvę, sienų dažymas pareikalaus šiek tiek kantrybės.

Daugelis gamintojų rekomenduoja turėti pasiruošus tiek dažų, kad užtektų nudažyti visai sienai. Pradėjus viduryje sienos dažyti iš kitos talpos gali nežymiai skirtis atspalvis, kuris bus pastebimas viduryje sienos, tačiau skirtumo nesimatys lyginant atskiras sienas.

Šaltinis: statyba24.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis