Humaniškiausi būdai, kaip atsikratyti pelių

Dauguma mūsų iš patirties žino, kad pelės namuose – tikra nelaimė. Vėlyvą rudenį, kai graužikai iš laukų ir miškų būriais lenda į žmonių būstus, ieškodami vietos, kur galėtų šiltai ir sočiai peržiemoti. Į rizikos zoną patenka visi – ir gyvenantys kaime nuosavuose namuose, ir miesto daugiabučių gyventojai.

Pelės ir žiurkės ateina ne tuščiomis letenomis: pavojingiausia, ką jos gali atnešti, yra tokių ligų kaip leptospirozė, maras, pasiutligės užkratas, niežų erkutės, laukinių gyvūnų parazitai. Graužikams nuolat atauga iltiniai dantys, ir jiems būtina juos nudildyti, todėl jie graužia viską, kas pakliūva: medį, betoną, gipso kartoną, statybines putas, plastiką, elektros laidus ir kabelius, nekalbant nekalbant apie maisto produktus ir sandėliukuose laikomą derlių.

Kovoti su pelėmis sodyboje galima įvairiais būdais. Ne paslaptis, kad gyvūnų teisių gynėjai itin jautriai reaguoja net į galimybę sunaikinti gyvą padarą.

Kvapai kovoje su graužikais

Pradėkime nuo „lengvosios artilerijos“ – atbaidymo. Graužikai bijo jiems nemalonių kvapų ir skonių, todėl reikėtų tuo pasinaudoti.

Pipirmėtės eterinis aliejus. Reikia paimti skudurėlį, gausiai jį apšlakstyti pipirmėtės aliejumi (galima įsigyti vaistinėje) ir įkišti skudurėlį giliau į urvelį. Jei jums kvapas nemalonus, urvelį užmūrykite statybinėmis putomis, betono skiediniu, alebastru.

Kitas galimas būdas – graužikų baidymas šeivamedžiu. Šeivamedžio krūmo šakas ar šaknis reikia sukapoti ir išdėlioti rūsyje ant visų grindų, lentynų. Tačiau naudodami šeivamedį atminkite, kad visos jo dalys nuodingos, ir nereikėtų jų dėti tiesiai ant maisto produktų.

Kaip juos sugauti

Antra dalis – gaudymas. Apie kates, šunis, šeškus ir kitus gyvūnus, kurie gaudo peles, visi žino, ir jei nori, bet kurį iš paminėtų augintinių gali įsigyti. Tačiau pelę galima sugauti ir nepadarant jai didelės žalos.

Jums prireiks stiklinio 0,5 arba 0,7 litro talpos butelio, į kurį reikia įpilti kokius 2–3 valg. šaukštus saulėgrąžų aliejaus. Užsukę butelį ar uždengę jį pirštu sukratykite, kad aliejus padengtų visą vidinę sienelę. Aliejus turi būti šalto spaudimo, nerafinuotas, kvapnus, kad pelė jo kvapą užuostų iš tolo.

Kad būtų patikimiau, galite į butelį įmesti dar ir masalą: lašinių gabalėlį, saulėgrąžų sėklų, sūrio, dešros – ką norite. Galima nemesti nieko, vienas aliejus tikrai privilioja graužikus.

Pastatykite butelį nuožulniai (paremkite iš šonų), prie jo kaklelio įrenkite nedidelį "laiptuką". Įlindus pelė negalės išlipti iš butelio, nes vis nuslys nuo aliejumi ištepto stiklinio paviršiaus. Butelis–spąstai nekenkia gamtai, leidžia jums ramiai miegoti iki ryto, nebepašokant po eilinio įprastų pelėkautų paukštelėjimo, jūsų nervų sistema bus apsaugota nuo baisių vaizdų (nuodų, klijų ar pelėkautų aukų – juk žuvusių graužikų po to reikia kažkaip atsikratyti).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis