Kaip apsaugoti vinis nuo rūdžių

Lengviausias būdas išvengti rūdžių – apsaugoti nuo bet kokios galimos drėgmės. Parinkite itin sausą sandėliavimo vietą, pasirūpinkite apsauginiais dangteliais, sandariomis dėžutėmis. Be abejo, taip pat galite išvengti rūdžių pirkdami specialius rūdijimui atsparius varžtus ir vinis. Visose statybinių prekių parduotuvėse rasite tokių prekių.

Rūdys susidaro kaip cheminės reakcijos tarp metalo junginių bei vandens garų produktas. Papildomos medžiagos, pavyzdžiui, druska, paspartina rūdžių atsiradimą. Ypatingai greitai rūdija varžtai ar vinys, esančios lauke ar drėgnoje aplinkoje – vonios kambaryje, baseinuose. Visgi geriausiai nuo rūdžių varžtus ir vinis apsaugo padengimas tam tikru apsauginiu hermetiku.

Dažniausios priemonės nuo rūdžių – skysti lakai ar purškikliai. Daugumos sudėtyje yra cinko, kuris yra atsparus korozijai, arba grafito miltelių. Visuomet prieš pradedant naudoti, varžtus ir vinis reikia paruošti – sutepti. Žinoma, tai šiek tiek stabdo statybos darbus, nes varžtai tampa slidesni. Išeitis – padenkite hermetiku varžto ar vinies galvutę bei pusę kalamosios dalies, gala paliekant sausą – taip vinis ar varžtas neslys.

Daugumoje ūkinių prekių parduotuvių prekyboje yra specialūs varžtai, kurie pagaminti iš lydinių, atsparių rūdims. Varžtai, padengti alavu, cinku ar chromu labai retai pasiduoda korozijai, todėl jie naudojami pramonėje. Jų nereikia padenti specialiu hermetiku, tačiau laikas nuo laiko reiktų apžiūrėti, ar varžtai ir vinys nedrėgsta.

Specializuoti varžtai dažnai yra daug brangesni, jie – ne visuomet pats tinakmiausias pasirinkimas paprastam vartotojui. Buityje dažnai pakanka ir pačių paprasčiausių varžtų. Nerūdijančio plieno varžtai yra atsparūs rūdims, tačiau net ir jie kartais surūdija. Todėl būtina reguliariai tikrinti visus sandarinimo varžtus. Galvutes nudažykite – taip atitolinsite koroziją, nes dažų sluoksnis atliks laikino barjero nuo rūdžių vaidmenį. Jei varžtų ir vinių galvutes nudažysite ta spalva, į kokią jie yra įsukti, dar laimėsite ir tai, kad jų tiesiog nesimatys arba matysis daug mažiau.

Apsisaugant nuo korozijos, patartina tikrinti namus bent kartą per metus. Įsitikinkite, jog visos galvutės yra padengtos, apsaugotos. Geriausia galvutes uždažyti vasaros metu, kuomet mažesnė lietaus tikimybė. Vieną kartą pasirūpinęs, galėsi būti ramus ištisus metus.

Mažas patarimas – panaudokite nagų laką. Šis patarimas gali ypač praversti vonios kambariuose ar virtuvėje. Apsauginis poveikis – toks pats, kaip ir dažų, tačiau permatomas nagų lakas nepakeis galvutės spalvos. Tepalas, mineralinė alyva ir kiti hermetikai veikia taip pat panašiai. Žinoma, tokia imporvizacija, kaip nagų lako naudojimas, nebus pats geriausias būdas pramonėje, tačiau panaudokite buityje - tai bus vienas paprasčiausių sprendimų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis