Kaip išsirinkti dažus pagal patalpą?

Šaltuoju metų laiku daugelis statybos darbų persikelia į pastatų vidų. Sienų dažymas – vienas labiausiai diskutuotinų vidaus apdailos darbų. Tačiau diskutuojama ne tik dėl spalvos, bet ir dėl kur kas svarbesnių ir sudėtingesnių dalykų: atsparumo trinčiai, drėgmei, blizgesio ir dengiamumo.

Atsparumas trinčiai

Pirmiausia, į ką derėtų atsižvelgti renkantis dažus – patalpos paskirtis, žmonių judėjimo intensyvumas bei patalpa sausa ar drėgna. Pavyzdžiui, koridoriuose ar vestibiuliuose esančias sienas patartina dažyti plaunamais ir trinčiai atspariais dažais.

„Šiuolaikiniai dažai pagal atsparumą drėgnam trynimui pagal ISO standartus skirstomi į tris klasės: I klasei priklauso dažai, kurių atsparumas trinčiai labai geras. Tokiais dažais paprastai dažomos visuomeninės reikšmės patalpos, patalpos, kuriose nuolat vaikšto ar žaidžia vaikai, galintys išpurvinti, apipaišyti sienas. II klasei priskiriami dažai nebėra tokie atsparūs trinčiai kaip pirmosios grupės dažai, todėl stipriau pavalius šiais dažais nudažytas sienas, tai gali matytis. III klasei priskiriami labai prasto atsparumo šlapiam trynimui dažai. Tokiais dažais rekomenduojama dažyti lubas bei patalpas, kuriuose nereikia valyti sienų. Apie dažų priklausymą vienai iš šių klasių įspėja ant pakuotės esantys ženklai“, - teigia dažų parduotuvių tinklo „Spalva“ atstovas Vitalijus Kurzinas.

Kai kurie ekspertai tikina, kad sienoms reikėtų rinktis ne žemesnės kaip II atsparumo grupės dažus.

Vonios ir virtuvės sienas derėtų dažyti ne tik trinčiai, bet ir vandeniui bei drėgmei atspariais dažais. Geriausia rinktis dažus, turinčius sudėtyje biocidinių priedų, saugančių nudažytą paviršių nuo mikroorganizmų.

Dilema: blizgūs ar matiniai?

Viena pagrindinių dilemų, su kuriomis susiduria sienas perdažyti planuojantys namų ir butų savininkai – kokius dažus pasirinkti: blizgius ar matinius?

Paprastai blizgumas siejamas su dažų atsparumu drėgmei ir trinčiai, tačiau tai ne visiška tiesa. Matiniai dažai taip pat gali būti valomi, tačiau retkarčiais susiduriama su problema, kad stipriau pavalius vieta gali imti blizgėti. Norint išvengti tokios problemos erdvę iš karto reikėtų dažyti blizgesniais „šilko matiniais“ bei vadinamais „kiaušinio lukšto“ blizgesio dažais. Tiesa, tokie dažai pabrėžia sienų nelygumus, todėl prieš dažant, jas reikėtų gerai nušveisti ir išlyginti.
Matiniai dažai yra labiau teplūs, nes kuo matiškesnis paviršius, tuo jis labiau panašus į švelnų švitrinio popieriaus paviršių, tad už jo lengviau užsikabina purvas.

„Matinius dažus dažniau patartina naudoti dažant miegamuosius ir kitas erdves, kuriose mažesnė rizika, kad sienos bus išteptos. Taip pat matinius dažus vertėtų naudoti visose sausuose gyvenamosiose erdvėse dažant lubas, nes nudažius jas blizgiais dažais būtų gaunami nemalonūs šviesos atspindžiai“, - pastebi V. Kurzinas.

Džiūdami matiniai dažai suformuoja tokią dažų plėvelės struktūrą, kuri sulaužo šviesos spindulį ir jo neatspindi, dėl to vizualiai padeda paslėpti paviršiaus nelygumus, nedidelius defektus.

Tik vandens pagrindu

Specialistai pataria rinktis akrilo pagrindu pagamintus dažus. Esą anksčiau populiarūs skiediklio pagrindu pagaminti dažai jau atgyvena ir kuris laikas nebenaudojami vidaus sienų dažymui.
„Skiediklio pagrindu pagaminti dažai dabar naudojami nebent baldams, durims dažyti bei sienoms gamyklose, kuriose nuolat naudojami chemikalai. Akriliniai dažai dabar pakankamai kokybiški, tad jais dažomos ir visuomeninės paskirties pastatų sienos. Pavyzdžiui, kirpyklose ir mokyklose akriliniais dažais prieš 10 metų išdažytos sienos dar ir šiandien atrodo pakankamai estetiškai“, - teigia individualios įmonės savininkas Edvardas Jonuška.

Be to, akriliniai dažai yra bekvapiai, taip pat jie nekenkia alergiškiems gyventojams, todėl nederėtų baimintis šalutinių poveikių.

Nemažiau svarbu atkreipti dėmesį į dažų dengiamumą. Nepatartina rinktis labai pigių dažų kadangi dažniausiai jų dengiamumas būna prastas, aukštesnės klasės dažai turi padengti paviršių 1-2 sluoksniais, o dažant prasto dengiamumo dažais gali tekti dažyti ir 3-4 kartus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis