Specialistai: gerų vidaus durų kaina prasideda nuo 500 eurų

Vidaus durys, atrodytų, nėra pats svarbiausias pastato elementas. Juk tai nėra nei laikančioji konstrukcija, nei elementas galinti sumažinti energijos suvartojimą ir sutaupyti šeimininkui pinigų. Visgi renkantis vidaus duris reikia atkreipti dėmesį ne tik į estetinę pusę, bet ir į ilgaamžiškumą.

Medžiagų pasirinkimas

Renkantis duris pirmiausia susiduriama su esminiu klausimu: iš kokios medžiagos pagamintas duris, geriausia rinktis. Populiariausios šiuo metu rinkoje yra šių tipų durys: laminuotos, faneruotos ir medžio masyvo. „Labiausiai pažeidžiamos yra laminuotos durys. Jos gaminamos ant konstruktyvo presu užklijuojant plėvelę, todėl šio tipo durys nėra itin atsparios mechaniniams pažeidimams. Skirtingai nei kitų tipų durys, jos nerestautuojamos, todėl praradusios estetinį vaizdą gali būti tik pakeistos“, - teigia bendrovės „MG Trade“ direktorius Gediminas Ledauskas.

„Laminuotų durų irgi būna visokių kategorijų, jas gamina įvairūs gamintojai, todėl ir kai kurios laminuotos durys gali būti pakankamai patvarios ir ilgai išlaikyti gerą estetinį vaizdą. Tiesa, paprastai geresnis gaminys ir kainuoja daugiau“, - teigia bendrovės „Nova Balt“ atstovė Rita Kulnienė.

Šio tipo durų pasirinkimas gana didelis: tiek pagal spalvą, modelį, formą. Be to, jos gana praktiškos, mat yra lengvai valomos. Tuo tarpu naujos kartos laminuotas duris, pagamintas ant medžio masyvo dengiant dekoratyvinę plėvelė ant polipropileno pagrindo, galima valyti net ir aktyviais skysčiais, nebijant, kad bus pažeistas paviršius.

Visgi norintys kokybės dažniausia nerizikuoja ir renkasi patikrintus variantus – faneruotas ir medžio masyvo duris. Faneruotos durys gaminamos ant pagrindo karštu presu klijuojant medienos lakštą. Skirtingai nei laminuotos durys, jos gali būti restauruojamos ir tarnauti turėtų apie 20–30 metų.

Medžio masyvo durys gaminamos iš vieno medžio medienos. Brangiausiai kainuoja gaminamos iš ąžuolo, alksnio ir alksnio, kiek pigesnės – iš spygliuočių medžių gaminamos durys. Tiesa, ir ilgaamžiškumas skiriasi. Iš pigesnės medienos pagamintos durys tarnautų apie 30 metų, brangesnės gali tarnauti ir iki 100 metų. Tiesa, iš brangesnės medienos pagamintos durys pakankamai sunkios, todėl laikui bėgant gali nusėsti ir sandariai nebeužsidaryti. Iš spygliuočių medienos pagamintos durys gali patamsėti, o dėl drėgmės pokyčių ir deformuotis.
„Derėtų išskirti ir dažytas duris. Jos ypač populiarios senamiesčio butuose, kur bandoma sukurti išskirtinį interjerą. Dažnai jos baltinamos, išryškinant tekstūrą“, - teigia G. Ledauskas.

Siūlo atkreipti dėmesį į detales

Tačiau vidaus durų gamintojai siūlo atkreipti dėmesį ne tik į pačias duris, bet ir įvairias smulkmenas, kurios gali turėtų įtakos vėliau jau naudojant sumontuotą gaminį.
„Pirmiausia, siūlyčiau atkreipti dėmesį į vyrius. Jei perkate medines duris, vertėtų klausti ir reguliuojamų vyrių. Kadangi medis nori nenori šiek tiek deformuojasi, reguliuojami vyriai gali bent iš dalies išspręsti šią problemą“, - pastebi G. Ledauskas.

Pasak R. Kulnienės, naujausia durų vyrių tendencija – paslėpti vyriai. Tiesa, tai daugiau estetinis, o ne praktinis sprendimas.

„Renkantis duris reikėtų atkreipti dėmesį ir į langus. Jei namuose langai suprojektuoti taip, kad dienos metu saulė šviečiai tiesiai į duris, tikėtina, jog tokios durys pamažu pablanks. Tai ypač aktualu kalbant apie tamsias faneruotas duris“, - sako R. Kulnienė.
Ir visgi pagrindinis specialistų patarimas – kreipti daugiau dėmesio į technines detales, pasidomėti durų ilgaamžiškumu ir naudojimu. Kol kas pastebėtina, kad daugelis pirkėjų duris renkasi pagal kainą, to po spalvą ar raštą ir tik trečioje vietoje atsiduria medžiaga, iš kurios pagamintos durys.

Planuojantys pirkti medines duris esą turėtų suplanuoti, kad durys su stakta kainuos apie 600 eurų, o geros kokybės faneruotos durys apie 500 eurų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis