Kokią krosnį rinktis į sodybą

Įrengti šildymą sodyboje nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Yra daug būdų, kaip apšildyti sodybos kambarius, sukurti juose jaukią atmosferą, taigi verta apsvarstyti visus variantus ir pasirinkti atitinkantį jūsų poreikius ir galimybes.

Populiariausios – plytinės krosnys. Jas paprasta įrengti, lengva jomis naudotis. Tačiau vien pavadinimo nepakaks, juk jų daugybė. Jūsų patogumui suskirstysime krosnis pagal paskirtį.

Šildymo krosnis

Plytinė krosnis, projektuojama išimtinai gyvenamųjų patalpų šildymui, vadinasi šildymo krosnimi. Jų yra du tipai: ne itin didelio kaitrumo (iki 60 laipsnių karščio) ir didesnio kaitrumo (iki 80 laipsnių). Šildymo ypatumai priklauso nuo konstrukcijos, nuo sienelių storio, nuo kūryklos dydžio. Sodyboje patogesnė vidutinio kaitrumo krosnis, ji puikiai tinka nedidelių kambarių šildymui, yra gana ekonomiška pagal sukūrenamų malkų kiekį.

Puikus pavyzdys – olandiška krosnis. Ji – kompaktiškų metmenų, ilgaamžiškos konstrukcijos. Galbūt tai patikimiausias ir patogiausias variantas šildyti užmiesčio sodybą. Būna ir krosnys -židiniai, tai – tradicinės šildymo krosnies privalumas plius židinio grožis.

Skaitykite daugiau: Kaip greitai sušildyti vasarnamį: 3 svarbios sąlygos

Virimo krosnis

Toks plytinės krosnies variantas puikiai tinka virtuvei ar vieno kambario nameliui, jei reikia gaminti. Tokias krosnis dar vadina virtuvės židiniu. Virimo krosnis būna kompaktiškų matmenų, virtuvės krosnies formos. Ant jos galima greitai pagaminti pietus, o krosnies skleidžiamos šilumos pakaks trumpam sušildyti nedidelį kambarį. Ir vis tik tai ne itin patogus šildymo variantas – tokia krosnis greitai atvėsta, naudosite ją tik valgio gaminimui. Galite neabejoti – reikės dar vienos šildymo krosnies kitame kambaryje.

Skaitykite daugiau: 7 būdai kaip šildyti sodybą

Mišri šildymo ir virimo krosnis

Sodybą norisi ir greitai apšildyti, ir greitai pasigaminti valgyti. Patogiausia, kad šiuos abu poreikius galima patenkinti vienu žingsniu, čia jums pravers mišri krosnis. Tokia krosnis ir šildo, ir ant jos galima gaminti valgyti. Variantų daug. Vadinamoji rusiška krosnis patogi, atlieka kelias funkcijas: šildo, joje galima gaminti valgį, ant viršutinės dalies galima džiovinti grybus, obuolius ir kitus produktus žiemai. Vienintelis tokios krosnies minusas – ji gana didelė, nepatogu, kai krosnis užima pusę virtuvės.

Skaitykite daugiau: 5 saugos būdai sodyboms, sodo nameliams ir vasarnamiams

Yra šiuolaikiškesnių krosnių su įmūryta ertme gaminti valgį, su orkaitės spinta ir netgi niša džiovinti malkas. Ši krosnis nenusileidžia rusiškajai funkcionalumu, o yra kur kas kompaktiškesnė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis