Keli patarimai, kad malkos židinyje degtų ilgiau

Skirtingo dizaino, skirtingų gamintojų židiniai nevienodai paskirsto šilumą – modernesni, naujesni, žinoma, dažniausiai yra pranašesni, tačiau, atmetus šiuos skirtumus, yra pora niuansų, kaip galima pasiekti, jog malkos degtų ilgiau ir efektyviau. Taupant malkas „perspausti” taip pat nereikėtų – kai malkos vos rusena, šilumos būna per mažai, todėl tai yra tuščias malkų švaistymas.

Kietmedis

Kieta mediena dega kaitriau, lėčiau bei ilgiau. Todėl įdėję kietmedžio malką tikrai ilgiau mėgausitės šiluma. Lėčiausiai dega ir ilgiausiai išskiria šilumą ąžuolo, klevo, obels malkos. Greitai sudega pušies, drebulės, eglės malkos.

Apie medienos rūšis galite paskaityti čia: Ne visos malkos geros - kurias rinktis?

Bei čia: Ąžuolinės malkos - ar jų kaina verta kokybės?

Dydis ir kiekis

Didesnės malkos dega lėčiau, tad visuomet pravartu įdėti bent vieną didelę malką kaip liepsnos pamatą. Daug malkų prikrauti nepatartina, nes tuo momentu, kai jos spragės, bus daug karščiau, tačiau joms sudegus šiluma greit gali išsisklaidyti – daug naudingiau, jei malkos degs pamažu ir palaikys nuolatinę temperatūrą. Tad geriausia įdėti tik vieną didelę malką, taip ugnis rusens ir skleis šilumą daug ilgiau.

Oro trauka

Ugniai reikia deguonies, ir kuo daugiau deguonies ji gaus, tuo greičiau ir karščiau degs. Esant deguonies trūkumui, malkos tik „dūmins“, bus išskiriama mažai šilumos. Pasirūpinkite funkcionalia židinio sklende, reguliuokite ja oro srautą ir kontroliuokite ugnį, kad ji nebūtų per stipri – nes per greitai sudegs malkos, bet ir ne per silpna, nes tuomet nesušilsite tiek, kiek norėtumėte.

Valymas

Išvalytas židinys veikia sklandžiau ir efektyviau. Padidės židinio trauka, pagerės degimo laikas. Išvalykite suodžius ir iš pačio židinio, ir iš kamino, nuvalykite dureles, angas. Pelenus taip pat reikia išvalyti, tačiau ploną kelių milimetrų sluoksnį kartais galima ir palikti – šis sluoksnis apsaugos židinio dugną bei prisidės prie šilumos.

Daugiau skaitykite čia: Valome kaminą - žingsniai, kurių reikėtų imtis

Šviežiai nupjauta mediena

Šviežiai nupjauta, nepakankamai išdžiūvusi mediena degs, be abejo, ilgiau. Bet – ne efektyviai. Tokios malkos neskleidžia reikiamos šilumos, daug dūmina. Malkos, kurios buvo tinkamai laikomos, degs geriau, negu šviežiai pjautos. Paprastai jau po 6-9 mėnesių tinkamo džiovinimo galima malkas naudoti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis