Kas lemia individualaus namo draudimo kainą?

Individualaus gyvenamojo namo naujakuriai vis dažniau susimąsto apie nekilnojamojo turto draudimą. Tačiau specialistai rekomenduoja apie tai pagalvoti ne tik pastačius namą, bet ir jį statant, nes projektavimo ir statybos metu priimami sprendimai turi įtakos draudimo kainai.

Įmokos dydį lemia ir sienos

Nors gajus mitas, kad gyvenamojo namo draudimo įmokos vertė priklauso nuo namo dydžio ir rinkos vertės, tai nėra visiška tiesa. Įmoka apskaičiuojama atsižvelgiant į daugybę įvairių faktorių, lemiančių, kokią riziką prisiima draudimo bendrovė.

„Kiekvieno draudžiamo objekto įmoka priklauso nuo įvairių parametrų – vertinamas ne tik objekto dydis, bet ir konstrukcija, baigtumas, ar pastatas nuolat gyvenamas, iš kokių medžiagų jis pastatytas, nuo kokių rizikų norima pastatą apdrausti. Įmokos dydis (arba draudimo kaina) taip pat priklauso nuo to, kokį draudimo variantą renkasi klientas, ar jis draudžia vien tik pastatą ar ir namų turtą (tai yra visą turtą esantį pastate). Apdraudžiamų rizikų sąrašas priklauso nuo to, ar pasirinktas minimalus, standartinis ar maksimalus turto draudimo variantas“,- teigia „Lietuvos draudimo“ Būsto draudimo portfelio valdytoja Audronė Vaitkevičiūtė.

Vertindami draudiminę riziką draudėjai pirmiausia atkreipia dėmesį į namo statybos būdą – tai mūrinis, medinis ar karkasinis namas. Taip pat į stogo dangą – šiaudinė ir skiedrinė yra pavojingesnės dėl gaisro. Taip pat įvertinama, kokioje vietovėje namas pastatytas, kiek arti vandens telkiniai (dėl galimo potvynio), kuriame Lietuvos regione jis eksploatuojamas (Vakarų Lietuvoje didesnė audros tikimybė ir žala). Jei draudimo sutartis tęsiama, atsižvelgiama į praėjusio laikotarpio žalų istoriją. Įvertinama, kaip namas eksploatuojamas ir ar jis nuolatos gyvenamas.

Taip pat svarbi šildymo sistema: ar nėra name pirties, kiek ir kokių židinių bei krosnių sumontuota name. Įmoka didėja, jei namas yra medinių konstrukcijų, bet su rūsiu ir pirtimi.

„Pavojingiausiu šildymo būdu laikomas kieto kuro atvirose krosnyse. Mažiausiai pavojingu – geoterminis ir kiti naujos kartos šildymo būdai. Tačiau būtina įvertinti ne tiek šildymo būdą, kiek šildymo technologiją. Jei naudojami saugūs ir patikimi katilai bei sistemos, kurias montuoja profesionalūs meistrai, rizika, suprantama, mažėja“, - teigia „ERGO Insurance“ Lietuvoje Draudimo departamento direktorius Tomas Nenartavičius.

Galvoti prieš statant

Be jokios abejonės, statantis svajonių namą, draudimo įmokos dydis yra paskutinėje atmintinų dalykų sąrašo vietoje. Tačiau ekspertai atkreipia dėmesį, kad draudimo įmokos vertę labai dažnai lemia patys pirmieji sprendimai.

„Klaidų pasitaiko ne tik statybos laikotarpiu, bet ir projektavimo ar namo neteisingo eksploatavimo metu, todėl būtina įvertinti riziką visuose etapuose. Pavyzdžiui, žala gali būti padaryta įsivėlus klaidai tiriant gruntą, ant kurio statomi pamatai. Didesnė žalos rizika, jei statybos darbai atliekami ūkio būdu. Vis dėl to svarbu, kad darbus atliktų profesionalūs rangovai, naudojantis kokybiškas medžiagas ir už darbus bei produktus suteikiantys garantijas“, - sako T. Nenartavičius.

Taigi svarbu atsižvelgti ir į namo statybos vietą. Nors draudimo bendrovės tvirtina, kad įmokos kaina tarp identiško namo kaino vietovėje ir mieste nesiskiria, specifiniai regionai ir konkreti sklypo situacija turi reikšmės.

„Yra tam tikros rizikos, kurios konkrečiuose regionuose būna nedraudžiamos, pavyzdžiui, potvynio rizika Šilutės rajone“, - teigia „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius. Taip pat vertinamos kitų aplinkybių, kaip grunto nuošliaužų, audros ir kitos rizikos.

Statybvietės draudimas – skonio reikalas

Draudimo ekspertai siūlo draustis ne tik jau pastatytą namą, bet ir statybas – tai yra, dar tik statomą namą ir statybų aikštelėje esančias medžiagas ir inventorių. Tiesa, tokias paslaugas siūlo ne visos draudimo bendrovės.

„Lietuvos draudimo“ atstovės teigimu, nebaigtų statyti namų draudimas įmanomas, medinių nebaigtų namų draudimas galimas tik su atskiru draudimo bendrovės sutikimu, o visiems nebaigtiems pastatams galioja minimalus rizikų kiekis tol, kol jie būna pabaigti. Statybvietėje esančių medžiagų ir inventoriaus bendrovė nedraudžia.

„Statybos draudimu galima apdrausti nuo vagystės ir apdraudžiami net tik sumontuoti įrenginiai. Statybos metu suteikiama „visų rizikų“ draudimo apsauga. Dėl sandėliuojamų medžiagų draudimo reikia tartis atskirai“, - sako „ERGO Insurence“ atstovas.

Tuo tarpu „Swedbank“ statybų draudimu siūlo apdrausti ir nebaigtą statyti namą ir statybvietėje esančias medžiagas bei invesntorių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis