Gyvenimas be buitinių sąskaitų – ar tai ateis iki mūsų?

Gyvenimas be komunalinių sąskaitų nėra utopija, o tik netolima praeitis. Mūsų proseneliams nereikėjo mokėti už elektrą, vandenį, dujas ar nuotekas. Tačiau retas norėtumėme gyventi, kaip gyveno proseneliai ir vis dėlto puiku būti nepriklausomiems nuo tiekėjų. Ar tai įmanoma suderinti?

Praktiškai taip, ir tai įrodinėja šimtai tūkstančių JAV šeimų. Jungtinėse valstijose jau kuris laikas stiprėja nauja banga – populiarėja „off the grid“ (pažodžiui „neprisijungus“, „atsijungus nuo tinklo“) gyvenimo stilius.

Gyventi neprisijungus, reiškia gyventi taip, kad galėtumėte apsirūpinti savo energijos ištekliais pats ir būtumėte nepriklausomi nuo valstybinių ar privačių kompanijų tinklų. Tai nereiškia, kad negalima apsilankyti parduotuvėje ar reikia gyventi atsiskyrėlio gyvenimą - tokie žmonės kaip tik stengiasi suderinti nepriklausomą gyvenimą su šiuolaikiniais patogumais. Nepamirštama ir ekologija – teigiama, kad toks gyvenimas padeda sumažinti žmogaus poveikį aplinkai. Apie tai kuriami patarimų pilni tinklapiai („Naudingiausios šunų veislės gyvenant sodyboje“, „7 dalykai, kuriuos turi žinoti miesčionys prieš persikeldami į kaimą“ ir pan.) leidžiami žurnalai, kuriamos laidos, video kanalai ir filmai. Neoficialiais duomenimis šalyje prieš dešimtmetį taip gyveno apie 180 000 šeimų, šiandien neabejojama, kad šis skaičius bus dar paaugęs. Tad kaip tvarkosi amerikiečiai ir kuriuos iš autonominių namų sprendimų būtų galima pritaikyti Lietuvoje?

Pažvelgus iš esmės

Gyvenimas autonominiame name savaime nėra joks neįtikėtinas stebuklas. Galima lengvai pasirūpinti sau būtinomis reikmėmis, jei jos nėra didelės. Sunkiausia dalis ateina tuomet, kai reikia suderinti modernų gyvenimo stilių ir galimybes jam palaikyti.

Reikėtų dar kartą pabrėžti - tai nėra atsiskyrėlio ar ekologijos radikalo gyvenimo stilius. Pasiekus pilną atsijungimą nuo komunalinių tinklų galima tiesiog gyventi normalų gyvenimą ir niekas nebadys pirštais, kad turite automobilį ir kompiuterį. Tiesa, tokių namų savininkai Amerikoje dažnai žengia papildomą žingsnį ekologijos link – keičia gyvenimo būdą, auginasi savo maistą (vištas, karves, ožkas), atsakingai rūšiuoja bei kompostuoja atliekas, kiti dar labiau linksta į gyvenimą be modernių technologijų, treti atsisako net ir pašto dėžutės ir pasilieka sau tik tai, kas būtina.

Tokio pasirinkimo privalumai: nereikia mokėti komunalinių mokesčių, kadangi viską, ką reikia turite po ranka, žmogus nėra priklausomas nuo monopolininkų ir jų kainų. Kadangi praktiškai visada tokie sprendimai įgyvendinami atokesnėse ar kaimiškose vietovėse, visi šio gyvenimo privalumai ateina kartu - erdvė, gamta, neužterštas oras, galimybė sau augintis maistą ir kita.

Tokio pasirinkimo trūkumai: Jei privalumai yra nors ir realūs, tačiau daugiau mažiau neapibrėžti, tai trūkumai yra gana konkretūs. Visų pirma tai kaina. Nors po įsirengimo nereikės mokėti mokesčių už vandenį ar elektrą, tačiau pats įsirengimas kainuoja didelius pinigus, dešimtis tūkstančių dolerių. Taip pat atsiranda daugiau darbo pačiam savininkui – įvykus stambesniam gedimui, turėsite tvarkytis pats ar specialiai samdyti elektriką - tai tik jūsų problema. Esant elektros tinklo ar elektrą gaminančios elektrinės gedimui, šią problemą bandoma išspręsti operatyviai, nes tai liečia daugybę žmonių. Daugiausia tokie sprendimai tinka kaimiškose vietovėse (minusas užkietėjusiam miestiečiui), be to, toks būdas ne kiekvienam, kai šiandien esame pripratę prie paprastų sprendimų.

Poreikiai. Yra keletas dalykų, kuriuos įgyvendinus namas tampa off the grid namu: sava elektra, vanduo, nuotekos ir šildymas.

Elektra. Elektra tokiose namuose gaminama trimis būdais – vėjo jėgainėmis, vandens jėgainėmis, bei saulės elektrinėmis (nemaišyti su saulės kolektoriais). Tam būtinos tam tikros sąlygos, tiesa, amerikiečiams tai įgyvendinti lengviau – jų šalyje daugiau saulėtų, vėjuotų ir vandeningų vietų. Tinkamai įrengtos jėgainės, priklausomai nuo jų dydžio, galingumo ir sąlygų, pagamina užtektinai elektros praktiškai bet kuriam namų prietaisui paėmus atskirai, tačiau dažnam gyventojui tenka rinktis tarp naudojimo vieną ir kitą tuo pat metu – tam nepakanka galios. Daugeliui vis viena tenka apriboti savo elektros prietaisų suvartojamą energiją. Kita vertus, nemaža dalis off gridininkų tokį sprendimą priima dalinai dėl to, kad nori tausoti gamtą, todėl toks pokytis natūralus.

Lietuvoje jau kuris laikas yra prieinamos saulės jėgainės ir tendencijos rodo, kad jos sparčiai pinga. Tačiau bet kuris tautietis patvirtins, kad saulės negauname itin daug, todėl dėl geografinių ypatumų elementai gali kompensuoti tik nedidelę dalį elektros. Vėjo jėgainės daugiau naudojamos komerciniams tikslams, tiesa, skirtingai nuo saulės, regionai skiriasi savo vėjuotumu (labiausiai vėjo jėgaines apsimoka statyti vidurio ir ypač vakarų Lietuvoje), veikia net ir saulei nusileidus. Tačiau dažną atbaido tokio pasirinkimo kaina arba įrenginio sudėtingumas, jei norima vėjo jėgainę įrengti patiems. Apie nuosavas nedideles hidroelektrines kalbama mažiausiai. Mintį, kad būtų galima privačiai išnaudoti tekantį vandenį plėtoja tik vienas kitas entuaziastas. Tad klimato sąlygos ir riboti gamtiniai ištekliai riboja ir daugelį žmonių. Sąlygos už vandenyno yra kur kas palankesnės – įvairesnis reljefas, daugiau vandens šaltinių, todėl daugiau ir galimybių.

Atliekos ir vandentiekis. Jei elektros autonominiam namui gamyba mūsų šalyje yra komplikuota, kalbant apie vandenį ir nuotekas, dalis tautiečių jau dabar aprūpina nuosavus namus savo vandeniu. Įsirengiant tokią sistemą daromas gręžinys arba kasamas šulinys, iš kurio imamas vanduo. Lietuvoje tokie sprendimai naudojami daugiau priverstinai, kai nėra galimybių prisijungti prie vandentiekio tinklų, tačiau tai galėtų būti ir sąmoningas pasirinkimas. Giluminiai gręžiniai nemažai kainuoja, tačiau kaina smarkiai mažėja, jei tas pats gręžinys naudojamas kelių namų ūkių - įrengimo kaštus galima pasidalinti.

Daugiau apie gręžinius ir šulinius skaitykite čia: Geriau nei paprastas šulinys – ką reikia žinoti apie giluminius gręžinius

Lietuvoje nėra naujiena ir kitas autonomiškiems namams būdingas sprendimas – nuotekų valymo bioįrenginiai. Kadangi atsijungimas nuo tinklo apima ir nuotekų tinklą, įrengiama speciali talpa, į kurią suteka namuose panaudotas vanduo. Tada jis ten išvalomas filtrų ir bakterijų pagalba. Taip išvalytas vanduo yra tinkamas dar kartą panaudoti buityje – laistymui ar plovimui (ne indų), taip pat jį galima nuvesti į artimiausią vandens šaltinį, tokio nesant, į gruntą.

Šildymas. Namui apsirūpinus elektra ir vandeniu, lieka sugalvoti kaip šildytis. Šildymo sprendimų yra galybė ir tinka beveik visi, nors kalbant apie JAV, ne visuose regionuose jis vienodai aktualus. Malkos yra iš esmės geriausias sprendimas, o jei turite savo žemės, kurioje auginate tam tikras kultūras, galite jų atliekas naudoti kaip biokurą. Kita vertus, tarp off the grid bendruomenės nelaikoma jokia nuodėme kuro tiesiog nusipirkti.

Taip, įdomiausia, kad dažnas JAV autonominio namo statybą supranta būtent „tinklo“ kontekste. Tai reiškia, kad būtinos sąlygos yra atsijungimas nuo elektros, vandentiekio, nuotekų tinklų, tačiau necentralizuotai tiekiamai šilumai galima naudoti pačius įvairiausius variantus. Būtent todėl tarp amerikiečių labai populiarus dujų (propano) balionai. Jie naudojami gaminti maistą, šildytis, džiovinti rūbus ir net kai kuriems buitiniams prietaisams – egzistuoja propano balionais varomi šaldytuvai, kas reiškia, kad šiam prietaisui nereikia taip nelengvai pagaminamos elektros.

Tiesa, tai nereiškia, kad šilumai ar maisto gamybai negalima pasigaminti savo energijos. Pavyzdžių netgi nereikia ieškoti už Atlanto. Tinklapio skaitytojams gerai pažįstamas Petras Dargis savo sodybos šildymui įdarbina ir saulę. Vasaros metu saulę jis išnaudoja ir maisto produktų gamybai

Apie tai jau rašėme: Kaip saule šildyti ne tik vandenį, bet ir namus

Darau pats: kaip išsikepti šašlykų naudojant tik saulės energiją

Biodujų šildymui ir maisto ruošimui gamyba taip pat yra reali - jei turite daug organinės kilmės atliekų (užsiimate paukštininkyste, gyvulininkyste ir lieka daug mėšlo ar gamybinių išspaudų iš vaisių bei daržovių) galima įsirengti specialią sistemą iš atliekų cisternos ir nuosavo minidujotiekio - pūvančios medžiagos išskirs dujas, kurias galėsite naudoti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis