Kaip pasirinkti daugiafunkcinį įrankį

Daugiafunkcinis įrankis yra kompaktiškas įrankių rinkinys, turintis daugybę panaudojimo būdų. Nors jis turi savų trūkumų, tačiau yra labai patogus, jei reikia greitai atlikti nesudėtingus buities darbus, o svarbiausia – jį visada galite turėti po ranka.

Kas tai yra. Daugiafunkciniai įrankiai šiek tiek primena atlenkiamus peiliukus. Jis dažniausiai skiriasi nuo įprasto kišeninio peiliuko savo konstrukcija – dažnas daugiafunkcinis įrankis susideda iš dviejų rankenų ir geležčių paslėptų abiejose iš jų. Kol suskleistas, iš išvaizdos kažkiek primena peteliškės tipo peilį (balisongą). Vidutinis daugiafunkcinis įrankis paprastai turi daugiau ir įvairesnių geležčių nei kišeninis peiliukas. Nors tokie įrankiai gali būti įvairaus dydžio, jie neužima daug vietos.

Kodėl jums reikia daugiafunkcinio įrankio. Kiekvienam namų savininkui pažįstama situacija, kai reikia perkirpti lipnią juostą, perpjauti virvelę, įsukti ar išsukti varžtą, ką nors suimti siauromis replėmis. Nėra sunku tai padaryti, jei turite atitinkamus įrankius – net jei tokių neturime, dažnai ką nors paimprovizuojame ar galiausiai pasiskoliname įrankį iš draugo ar kaimyno. Tačiau būna atvejų, kai reikiami įrankiai yra čia pat, kitąkart tenka naudotis tuo, kas prieinama. Dėka savo kompaktiškumo, daugiafunkcinis įrankis ir gali tapti išeitimi.

Daugiafunkcinis įrankis suteikia patogumą turėti tai, ko jums reikia ilgai neieškant užkišto įrankio įrankių dėžėje, nebereikia eiti į garažą, jei reikia priveržti mažą varžtelį. Toks įrankis pravers ne tik namuose, bet ir iškyloje (kai reikia pataisyti palapinę ar atsidaryti skardinę) ar trumpame žygyje (nors šioje srityje skaičiuojantiems kiekvieną gramą gali pakišti koją tokio įrankio svoris).

Dar vienas privalumas – jį pakankamai patogu nešiotis ir susidėti. Toks įrankis gali keliauti su jumis jūsų mašinoje, portfelyje, darbo metu net ir kišenėje. Jis neužims daug vietos bei galės tapti bent jau „pirmąją pagalba“.

Kodėl jums jo nereikia. Galbūt tokį jau turite, galbūt gyvenate bute ir įrankius laikote po ranka, jūsų poreikius patenkina kišeninis peiliukas, niekada neturėjote problemų su taisymu ar tiesiog dirbate tokius darbus, kuriems reikia specialių įrankių. Nors šiuolaikiniai daugiafunkciniai įrankiai turi įvairiausių geležčių, tačiau rimtai pasinėrus į vieną ar kitą sritį, geriau nusipirkti tam tikrus tos srities įrankius – jie bus efektyvesni.

Taip pat jei įrankio jums reikės didesnės jėgos reikalaujantiems darbams, geriau nepatingėti ir išsirinkti konkretų įrankį, nes jis dažnai bus tvirtesnis už daugiafunkcinį. Pavyzdžiui, kai kurie peilių entuaziastai mano, kad peilis tokiame įrankyje netgi nelabai reikalingas – ne taip patogu paimti, ribotas ilgis, peilio geležtėms ir kokybei skiriamas mažesnis dėmesys, atlenkti peilį užtrunka ilgiau nei ištraukti jį iš dėklo. Imant geležtę viena po kitos būtų galima rasti, kuo kiekviena iš jų nusileidžia tikriems įrankiams, tačiau pavieniui jie nėra tokie universalūs. Tad pasirinkimas priklauso tik nuo jūsų.

Fotolia nuotr.

Į ką dairytis. Šiais laikais rinkoje yra daugybė daugiafunkcinių įrankių, besiskiriančių ir išvaizda, funkcijomis, ir kaina. Nereikėtų viso dėmesio skirti įrankio svoriui, ką greičiausiai darytumėte, jei rinktumėtės kišeninį peiliuką. Nors ir tinkamas išvykoje, daugiafunkcinis įrankis geriausiai atsiskleidžia namuose, todėl ilgai nešiotis jo turbūt neprireiks.

Pagrindiniai aspektai:

* Didesnės kokybės peilio geležtė, kuri gali ilgai išlikti aštri; taip pat geležtės ilgis
* Vientisas įrankio paviršius neturintis didelių ertmių, kurios galėtų kaupti dulkes
* Tvirtumas – svarbu, kad nebūtų į šonus judančių dalių (jos gali nulūžti ar kitaip pakrypti ir turėsite vienu įrankiu mažiau),
* Atverta geležtė turi laikytis stipriai. Jas turi būti lengva atidarinėti ir uždarinėti, tačiau užlenkiant ar atlenkiant vieną įrankį, turi atsilenkti tik jis, o ne visi aplinkui.
* Protingas dizainas – maksimumas reikalingiausių geležčių suderintas su minimaliu dydžiu.
* Daugiau metalo - plastikinės detalės ir panašūs sprendimai turi daugiau galimybių sulūžti. Pilno metalo konstrukcija gali laikyti ženkliai ilgiau.
* Gamintojas ir kaina. Žinomi gamintojai stengiasi išsaugoti savo vardą, todėl taiko aukštus kokybės standartus - jūs nenorite ir įrankių pagamintų iš lankstaus metalo, kurie paves jus būtent tada, kai to labiausiai nesitikėsite.

Įrankių įvairovė. Tai, kurie iš įrankių yra svarbiausi jums, nuspręsite pagal save, tačiau atsižvelkite į šiuos pagrindinius:

- Didesnis peilis
- Pjūklas arba dantytas peilis
- Plokščias atsuktuvas
- Kryžminis atsuktuvas
- Dildė
- Žirklės ar panaši kirpimo alternatyva
- Replės
- Pincetas
- Butelių ir skardinių atidarytuvas

Praktiškai visi daugiafunkciniai įrankiai turi šias reikalingiausias geležtes, tačiau yra ir papildomų dalykų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį: liniuotė, laidų izoliacijos nuėmėjas, kamščiatraukis, yla ir kita. Rinkdamiesi brangesnius amerikiečių gamybos įrankius galite rasti ir geležčių, skirtų ginklams tvarkyti. Daugelis įrankių, turinčių daugiau geležčių gali turėti keletą peilių, skirtingo dydžio atsuktuvų ar keičiamų jų galvučių, skirtingo padengimo dildžių ir panašiai. Kai kurios geležtės (pavyzdžiui, replių) gali būti keičiamos.

Kainos. Net ir žinomų prekinių ženklų įrankių galite rasti už maždaug 20 eurų, tiesa, jie turės labai ribotą geležčių skaičių ir apsiribos tik reikalingiausiomis. Brangiausi įrankiai peržengia ir triženklį eurų skaičių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis