Kamštinės dangos privalumai ir trūkumai

Kamštinė danga dar gana neįprasta mūsų namuose, nes dažniausiai naudojame kilimus, plyteles ar įvairius medienos variantus. Kamštinė danga taip pat faktiškai yra gaminama iš medienos, todėl į pasvarstymus, kokia medžio dangą rinktis konkrečiam kambariui verta įtraukti ir ją. Tuo labiau, kad ji turi savų privalumų.

Privalumai:

Patogi ir tyli. Kilimai iki šiol yra populiarūs dėl to, jog juos malonu jausti kojomis, jie sukuria jaukumo ir šilumos įspūdį. Kamštinė danga suteikia tuos pačius pojūčius. Dėl oro tarpelių, esančių kamštinėje dangoje, vaikščioti bus lengva, minkšta. Šis „amortizacijos“ momentas labai juntamas, kai reikia ilgesnį laiką praleisti stovint vienoje vietoje. Ši danga maloni ir minkšta net ir basoms kojoms. Tai garsą sugerianti danga, atspari pelėsiui bei nemasinanti parazitų ir kenkėjų. Kamštinė medžiaga apdirbama naudojant minimalų klijų kiekį, sutvirtinama aukštame slėgyje, tad patvarumas yra nemažas.

Lengvai valoma. Kamštinę medžiagą pagal patogumą valyti yra lengviau ir paprasčiau negu kilimus. Priežiūra panaši į medinių grindų. Dangą galima nusiurbti, nušluoti, tiesa, vandenį, jei jo papuolė ant dangos, reikėtų nuvalyti kuo greičiau, kad nesusigertų. „Grindų šluostės ir vandens kibiro“ metodą palikite plytelių grindų valymui.

Ekologiška. Svarbus ekologijai aspektas – gaminant žaliavas, pats medis išlieka nepažeistas, kamštinei medžiagai gaminti naudojama tik jo žievė. Medžiai prižiūrimi ir saugomi, kad kamštinei dangai medžiagos būtų galima nuo vieno medžio gauti iš naujo.

Trūkumai:

Braižoma. Nors dangą paprasta valyti, deja, bet gilūs įbrėžimai matysis. Tai aktualu turintiems gyvūnų, ypač stambesnių - savo nagais katės arba šunys gali jas braižyti. Problemos galima išvengti reguliariai karpant gyvūnų nagus, tačiau savininkai ne visada tai atlieka laiku. Taip pat jeigu ant dangos nukrenta aštrus daiktas, didesnė rizika, kad jis dangą pažeis.

Minkšta. Bet juk tai privalumas? Nors ant tokios dangos malonu vaikščioti, sunkesni baldai gali palikti įdubas, jei laikomi ant dangos labai ilgai (o baldų juk dažnai neperstumdote), ypatingai tuomet jei baldai su kojelėmis - didesniu plotu į paviršių besiremiantys baldai leidžia tolygiau "padalinti" baldų svorį ir taip neįsiręžia.

Tiesiog ne visiems. Tai, kad turime skirtingus skonius yra akivaizdu, tačiau kamštinė danga tikrai ne visiems kelia geras asociacijas. Galbūt tai yra dėl to, kad dažnai interjeruose matomos labai panašios jos spalvos ir raštai, todėl tikima, kad tokia danga nuobodi - vis dėlto giliau pasidomėjus pasirinkimu, pastebėsite, kad tokia danga turi savitą raštų bei spalvų įvairovę. Kitiems kamštinės dangos ir parketo palyginimas vizualiai primena medienos ir OSB plokščių palyginimą. Taip pat tokią dangą suvaldyti interjere gali būti nelengva. Žinoma, viskas išsprendžiama, kai su šia danga elgiamasi atsargiai ir ji parenkama savu laiku ir vietoje.

Kokiu būdu klojama?

Kamštines grindis namuose galima kloti "plaukiojančiu būdu" arba klijuoti.

Klojant plaukiojančias grindis danga tiesiog užklojama ant paviršiaus. Iš pradžių pašalinus bet kokią esamą minkštąją dangą bei kruopščiai nuvalius pagrindą, patiesiama hidroizoliacinė plėvelė. Tada kamštienos plokštės sukabinamos viena su kita - tam pasitarnauja specialios gamintojų siūlomos sistemos. Kaip ir klojant įprastas plaukiojančias grindis, paliekami tarpai iki sienų, kad danga prie jų nesiliestų. Toks būdas, nors ir reikalauja atidumo, tačiau yra lengvesnis.

Klijuojant kamštinę dangą dirbama su mažesnio formato kamštinės dangos plytelėmis. Jos klijuojamos tiesiai prie pagrindo, tačiau toks darbas reikalauja didesnių planavimo įgūdžių - klijams išdžiūvus, pataisyti suklijuotos plytelės nebus galimybės, teks ją pašalinti ir pradėti darbą iš naujo. Po klijavimo reikia palaukti gamintojo nurodytą laiką, kol danga pilnai išdžius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis