Rūsio apdailos problemos: kaip jų išvengti

Dažnas rūsio apdailai neteikia didelės reikšmės – tai gana logiška, nes rūsys dažniausiai yra pagalbinė patalpa, nebent ten planuojate įsirengti kokį slaptą jaukų kambarėlį. Tačiau net ir be tokių didelių planų ir užmojų rekomenduojama nepatingėti ir pasirūpinti, kad namo rūsyje būtų sausa. Ne visi rūsiai yra gerai apsaugoti nuo drėgmės kaupimosi, nes kitąsyk drėgmė gali pradėti kauptis visai netikėtai ir netikėtose vietose.

Grindų danga ant betoninio pagrindo

Drėgni vasaros orai dažnai daro įtaką ir rūsio drėgmei. Jei lauke šilta, drėgna, sudėtingiau rūsyje palaikyti tinkamą patalpų sausumą ir temperatūrą. Dėl oro temperatūros skirtumų pradeda kauptis kondensatas, ypatingai rūsio apačioje, ties grindimis, nes ten rūsys yra šalčiausias. Jei grindys yra suklotos tiesiai ant betoninių grindų, po jomis pradės kauptis drėgmė, atsiras pelėsis – amžinasis rūsio kvapas persekios jus dar ilgai. Sprendimas: pasirūpinkite drėgmei nepralaidžiu sluoksnius, tiesiamu ant betoninio grindų pamato. Bus ir kojoms šilčiau, ir patogiau, ir užkirsite kelią drėgmei ir pelėsiui.

Netinkama lubų izoliacija

Jei perdanga tarp rūsio ir pirmo aukšto lubų yra medinė, ji rizikuoja būti pažeista pelėsio. Tai įvyksta dėl ne visiškai geros izoliacinės sistemos – truputį šilumos, drėgmės žiemos metu, kai drėgnas, šiltas patalpų oras laisvai cirkuliuoja per pluošto izoliaciją – štai ir pelėsis. Atšalus orui apžiūrėkite rūsio patalpas – netgi delnu pajusite, kur lubų izoliacija yra pažeista. Sprendimu gali tapti sandarinimo putos. Ne mažiau kaip 7-8 cm. storio sluoksniu užpurkškite bei užsandarinkite visas problemines vietas.

Sandarinimo putos gali būti išeitis, jei visgi įsirengėte rūsio patalpą ir apkalėte sienas, tarkime, gipso kartono plokštėmis. Rūsio sienos yra atakuojamos drėgmės tiek iš lauko, tiek iš vidaus, o drėgmė kondensuojasi viduje. Šios problemos daugelis ilgai nepamato, jei greitai apkala sienas apdailos plokštėmis – drėgmė pasirodo ne iškart. Todėl dažnai kyla nuostaba, kodėl drėksta rūsio sienos. Izoliacinis sluoksnis būtinas, nes kondensatas tuomet kaupsis ant sienų, o palikti viską taip, kaip yra irgi ne išeitis. Reikia imtis papildomų priemonių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis