Į ką atkreipti dėmesį renkantis elektrinį oblių?

Gražiai pagamintas ir gerai prižiūrėtas medinis oblius su aštriu peiliu – tai įrankis, kuris buvo vertinamas šimtmečiais, įrankis, kurį galima palikti anūkams, įrankis, kuris buvo dailidės pasididžiavimas. Tačiau būna atvejų, kai legendų nepakanka ir darbą reikia padaryti greitai bei patogiai. Kaip tik šiai užduočiai ir buvo išrasti galingi bei konkretūs elektriniai obliai.

Kam naudojamas. Kaip ir įprastas oblius, elektrinis jo variantas naudojamas medžio sluoksniui pašalinti, sulyginti ką tik nupjautą lentą ar rąstą, „padėti“ durims ar kitoms netelpančioms detalėms sutilpti. Šiuos darbus galima atlikti ir paprastu obliumi, tačiau jei norite tai daryti greičiau ir patogiau, verta pagalvoti apie elektrinį įrankį.

Elektrinio obliaus privalumai. Greitis yra pagrindinis šio įrankio tipo pasididžiavimas. Elektriniai obliai yra itin tinkami didesniems projektams, statant medines konstrukcijas, tada, kai reikia greitai pašalinti medienos sluoksnį. Lengvesnis darbas su skiedromis – jo gali būti surenkamos proceso metu į maišelį arba siurblio pagalba.

Rankinio obliaus privalumai. Kaip ir daugelyje sričių, kuriose lyginame elektrinį ir įprastą įrankį, bene didžiausias skirtumas yra kaina – rankiniai vidutiniškai yra daug pigesni, jų kainos prasideda nuo keleto eurų, tačiau aukštos kokybės, specifiniams darbams arba japoniškų oblių kaina gali viršyti pigesnių elektrinių kainas. Rankiniai obliai suteikia daugiau užtikrintumo, ypač pradedančiajam – jais galima sluoksnį pašalinti tiksliau nei elektriniai obliais. Dėl to tokie obliai dažnai naudojami baldų gamyboje, dėl tos pačios geresnės kontrolės. Rankinis oblius yra ir saugesnis ir kur kas tylesnis – darbo metu elektrinio obliaus garsas gali siekti ir 90-100 dB.

Į ką atsižvelgti.

Galia. Rankiniai elektriniai obliai gali turėti maždaug 0.5-2.3 kW galios variklius. Jei įrankis reikalingas tik retkarčiais paobliuoti keletą lentų ar vienam dviem projektams, kuriuos atliksite ateityje, tikrai įmanoma susisukti ir su 0,5-0,6 kW galios įrankiu. Jei planuojate naudoti oblių terasos, garažo, pavėsinės ar dar didesnių projektų statybai, geriau rinktis galingesnį įrankį. Jei norite jį naudoti dažniau ir rimtesniems darbams, galima žvalgytis į kitą grupę — 0.7-0.9 kW galios oblius. Įrankiai viršijantys 1 kW jau yra skirti profesionalams, dirbantiems su mediena.

Shutterstock nuotr.

Obliavimo plotis ir gylis. Obliavimo plotis parodo, kiek plačiai gali paimti oblius vienu „užėjimu“. Dauguma šiuolaikinių elektrinių oblių turi 82 mm arba 110 mm obliavimo režimą. Platesniais režimais pasižymi profesionalūs įrankiai.

Obliavimo gylis taip pat parodo medienos sluoksnio gylį, kuris bus nuimtas per vieną obliavimą. Galimybė reguliuoti šį gylį yra bene visuose šiuolaikiniuose obliuose. Mažiau galingi įrankiai paprastai turi obliavimo gylį iki 2 mm, galingesni gali siekti ir 4 mm.

Laidinis ar akumuliatorinis. Didžiuma oblių rinkoje yra laidiniai, tačiau egzistuoja ir akumuliatorinių modelių, kuriais galite susidomėti. Belaidžiai obliai yra patogesni ir mobilesni. Vis dėlto, reikėtų atkreipti dėmesį, kad tokie patobulinimai kainuoja – belaidis oblius bus ir brangesnis, taip pat jis reikalauja ir pakraunamos baterijos bei kroviklio. Taip pat baterijos turi savo darbo ciklus – jai išsekus, darbininkas turi padaryti krovimo pertrauką arba turėti atsarginę bateriją. Laidiniai obliai gali būti naudojami be vargo visą darbo laiką, nebijant prarasti galią viduryje užduoties. Tačiau tuo pat metu laidas riboja, kadangi reikia turėti srovės šaltinį. Jei renkatės įrankį su laidu – auksinė taisyklė būtų tokia: kuo ilgesnis – tuo geriau.

Kaina. Kainą, kurią galite mokėti už įrankį nusistatote tik patys, tačiau dažnai galima įsitikinti, kad pigiausi įrankiai toli gražu nėra patys patvariausi. Nemažai gamintojų siūlo įrankių iki 100 eurų, bene visų žinomiausių gamintojų oblių rasite iki 200 eurų, o pigiausią galima įsigyti ir už kiek daugiau nei 50 eurų. Patys brangiausi gali siekti ir triženkles eurų sumas, tačiau tokie paprastai turi didesnį obliavimo plotį, yra galingesni ir neabejotinai skirti profesionalams.

Drožlių pašalinimas. Obliuojant visuomet lieka drožlių – tradiciniame obliuje jos kaupiasi įrankio viršuje. Elektriniai obliai drožles patogiai išmeta per šoną. Beveik visi modernūs elektriniai obliai leidžia šalinti skiedras į vieną iš pasirinktų pusių (kairę arba dešinę). Jeigu oblius turi dulkių nusiurbimo atvamzdį, prie jų galima prijungti ir maišelį drožlėms arba nusiurbimo sistemą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis