Kaip išsirinkti vietą šiltnamiui?

Kalendorius neleis sumeluoti - kovas jau čia. Nors dar teks kiek palaukti, kol pavasarį galutinai prisikviesime į savo kiemus, tačiau jau galima pradėti galvoti apie darbus juose. Galbūt šį pavasarį ruošiatės statyti šiltnamį? Puiku, tačiau pirmiausia reikėtų išrinkti jam vietą.

Šiltnamio dydis

Jei kieme turite pakankamai erdvės, vietą šiltnamiui geriausia rinktis žinant, kokio dydžio šiltnamio norite. Tiesa, tai ne taip lengva – šiltnamio vietą taip pat riboja sklypo išplanavimas bei finansinės galimybės. Renkantis reikia įvertinti savo poreikius, galite net truputį juos viršyti ir pasilikti pora kvadratinių metrų daugiau - ateičiai. Įsigyti ar susiręsti didesnį šiltnamį dažnai gali būti ekonomiškiau nei mažesnį.

Svarbiausia šiuo atveju - jūsų patogumas. Kadangi daržovių galima lengvai nusipirkti parduotuvėje, šiuolaikinė mėgėjiška daržininkystė virto daugiau maloniu ir naudingu hobiu nei išgyvenimo būtinybe, tad nenuskriauskite savęs. Nedarykite nuolaidų šiltnamio aukščiui. Nėra labai malonu į šiltnamį lįsti susilenkus, o ypač jame dirbti. Taip pat prisiminkite, kad augimui didžiausią įtaką daro šiltnamio tūris - kuo jis didesnis, tuo tolygiau keičiasi temperatūra, tai teigiamai veikia ir augalus. Šiltnamių pardavėjai teikia pakankamai apgalvotus šiltnamių dydžius, tad jei norėsite konstruoti šiltnamį pats, galite imti išmatavimų pavyzdį iš rinkoje esančių pasiūlymų.

Jei ketinate rimtai užsiimti daržininkyste, galite pagalvoti apie bent pora šiltnamių. Yra žinoma, kad agurkai ir pomidorai reikalauja pakankamai skirtingų sąlygų. Pomidorai mėgsta sausesnį orą, o agurkai atvirkščiai – reikalauja daugiau drėgmės. Geriausia jiems išskirti atskirus šiltnamius, tačiau jei riboja sklypo plotas, finansai, ar paprasčiausiai nesistengiate spausti maksimumo, sėkmingai galite šias daržoves auginti ir viename šiltnamyje – jos sėkmingai augs ir noks, tik derlius bus kiek menkesnis nei auginant atskirai. Tokiu atveju, kai auginamos keletas rūšių, geriau rinktis didesnio ploto šiltnamį. Kita, kiek netradicinė, tačiau logiška išeitis yra plotą į dvi dalis padalijančios pertvaros šiltnamio viduje – net ir vidutinio dydžio šiltnamyje tokią pertvarą įrengti tikrai įmanoma.

Šiltnamio vieta

Svarbiausias aspektas šiltnamiui yra saulėtumas. Auksinė taisyklė, kuria galėtų vadovautis daržininkas naujokas yra tokia – šiltnamis statomas galais atsuktas į pietus ir šiaurę, o jo šonus saulė apšviečia iš rytų ir vakarų pusės. Žinoma, ne visuomet galėsite idealiai parinkti tokią vietą. Jei statote šiltnamį sode, aplinkui gali būti medžių, pastatų, kurie kiek ribos saulės aktyvumą. Šiek tiek šešėlio ir užuovėjos iš esmės nėra blogai, kadangi objektai apsaugo šiltnamį nuo vėjo ar perkaitimo, tačiau geriau gauti per daug saulės, nei per mažai. Perkaitimo problema išsprendžiama kur kas lengviau nei saulės trūkumas. Kiti šiltnamio galus mėgsta orientuoti rytus ir vakarus, kad daugiausia pietinės saulės gautų šoninė šiltnamio dalis. Taip sukaupsite daugiau šilumos, tačiau reikės dažniau vėdinti. Šiltnamius šiaip ar taip reikia vėdinti, tačiau su perkaitusiu šiltnamiu turėsite kiek daugiau vargo (patogia išeitimi gali tapti automatiniai stoglangiai).

Laikoma, kad augalams itin svarbi rytinė saulė, todėl bent jau rytiniams spinduliams turėtų būti sudaroma kuo mažiau kliūčių. Geriausia, kad šiltnamis būtų apšviečiamas visą dieną, tačiau ne visuomet vienodai intensyviai. Nedidelis pavėsis, kuriam laikui pridengiantis šiltnamį vasaros vidurdieniais bei taip kiek sumažinantis temperatūrą, gali būti geras sprendimas. Visi augalai turi savo mėgstamą temperatūrą (agurkams ir pomidorams ji yra maždaug iki 28 laipsnių) ir augs prasčiau, jei ją viršysite.

Šiltnamiai gali būti statomi ne tik kaip paskiros struktūros, tačiau ir kaip namo dalis - vadinamieji prišlieti ar sublokuoti šiltnamiai. Taip sutaupoma ne tik medžiagų, kadangi plotas sumažinamas bene dvigubai, tačiau ir gaunama papildomos šilumos. Pastato siena taip pat tampa puikiu papildomu šilumos akumuliatoriumi. Be to, toks statinys natūraliai bus arčiau namų - jei suprojektuosite jį netoli virtuvės, galėsite greitai prisiskinti šviežių produktų, taip pat toks sprendimas gali tarnauti ir kaip nedidelis žiemos sodas. Tiesa, šiltnamio dydis bus ribojamas sienos ilgio ir aukščio, todėl suteiks mažiau ploto nei tradicinis šiltnamis.

Dažniausiai tokiam objektui siūloma rinktis pietinę namo sienos pusę – taip natūraliai išnaudosite daugiausiai saulės. Tačiau tokiam šiltnamiui galioja abi anksčiau išvardintos galimos problemos: temperatūra bei išplanavimas. Verta nepamiršti, kad įšilusi siena dar pakelia temperatūrą, todėl reikės arba aktyviau vėdinti, arba šiltnamį teks dalinai saugoti nuo saulės. Todėl galite pamėginti jį statyti ne prie pietinės sienos, tačiau rytų ar pietryčių pusėje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis