Renkamės žibintuvėlį: į ką atkreipti dėmesį?

Namų žibintuvėlis yra tikrai naudingas daiktas – juk niekada nežinosi, kada kas gali atsitikti. Jis pravers ne tik namie, tačiau ir kieme, sodyboje, bei žygyje. Pateikiame keletą patarimų, kurias vadovaudamiesi galite išsirinkti tinkamą žibintuvėlį.

KAIP NEŠIOTI. Specialių žibintuvėlių gali būti įvairių rūšių, tačiau buityje dažniausiai naudojami standartiniai (nuotraukoje), su rankena bei nešiojami ant galvos.

Žibintuvėliai su rankena yra sunkesni, todėl rankena tikrai pasitarnauja ilgesniam ir patogesniam nešiojimui. Tačiau viduje toks sprendimas praktiškai nėra labai vertingas, kadangi tokie žibintuvėliai didesni ir yra skirti dideliems plotams apšviesti.

Standartiniai žibintuvėliai yra bene patogiausia rūšis naudojimui namuose. Jų įvairovė rinkoje yra didžiausia, jie iš esmės yra patogūs nešioti ir paimti į rankas, lengvesni nei dauguma su rankena.

Ant galvos nešiojami žibintuvėliai turi vieną didelį privalumą - šviečiant tokiu žibintuvėliu viena ranka lieka laisva, tad jie yra nepakeičiamas sprendimas ką nors taisant tamsoje ar prietemoje. Itin naudingi stovyklaujant, sportuojant ar apžiūrint nedideles patalpas. Kita vertus, norint keisti šviesos kryptį reikia judinti galvą, objektai apšviečiami iš aukštesnio taško nei su standartiniais žibintuvėliais, pastaruosius lengviau išjungti ir įjungti, nelabai patogūs, kai reikia apšviesti didesnį plotą.

DYDIS IR SVORIS

Populiariausias dydis dažniausiai būna 10-15 centimetrų, nes jis yra pakankamai patogus laikyti vienoje rankoje. Kita vertus, skirtingų dydžių įrankiai skirti skirtingoms užduotims. Lengvas, pieštuko formos žibintuvėlis, kurį galite nešiotis prie raktų ryšulio, ar didesnis ir galingesnis, kokiu filmuose policininkai apšviečia sugautą vagį? Pasirinkimas priklauso nuo jūsų.

LEMPUTĖS

Nors žibintuvėlių lempučių yra (o gal tiksliau sakyti buvo) įvairių rūšių, šiais laikais dominuojantis pasirinkimas yra LED lemputės. Jų „gyvavimo“ laikotarpis yra ilgiausias, šviesa – skaisčiausia. Paprasta LED lemputė gali šviesti apie 50 000 valandų.

ŠVIESA

Nors matavimo kriterijų yra keletas, paprastam namų žibintuvėliui bene svarbiausias yra šviesos srautas. Jis matuojamas liumenais ir nurodo kaip ryškiai gali šviesti žibintuvėlis. Populiariausiuose žibintuvėliuose liumenų gali būti nuo 6 iki maždaug 50. Jie norėsite ypač ryškiai šviečiančio žibintuvėlio, kad matytumėte bent 120 m į priekį, rinkitės žibintuvėlį su 150-160 liumenų. Švietimo atstumas taip pat dažniausiai būna nurodytas prie žibintuvėlių pakuotės (matuojamas metrais). Visuomet atminkite, kad galingesnis, stipresnis šviesos srautas yra atvirkščiai proporcingas baterijos veikimo laikui. Specifiniams medžioklei, paieškoms, apsaugai skirtiems žibintuvėliai paprastai turi dar daugiau liumenų, tačiau namuose ir kieme tokių galingumų vargu ar prireiks.

APŠVIETIMO REŽIMAI IR ĮJUNGIMAS

Dažnai žibintuvėliai turi kelis apšvietimo režimus. Taip galite spręsti, kuomet jums reikia daugiau, kuomet – mažiau šviesos, tokiu būdu galite taupyti bateriją. Taip pat yra ir keli skirtingi žibintuvėlio įjungimo būdai – dvigubas paspaudimas, pasukimas, mygtukas žibintuvėlio šone arba gale ir panašiai. Rinkdamiesi pamąstykite, kur ir kaip jį nešiosite, kad būtų patogu įjungti bei išjungti.

PATVARUMAS

Jei esate praktiškas žmogus, žibintuvėlis, kaip ir visi kiti jūsų daiktai turi būti patvarus ir ilgaamžis. Nors tokio daikto specialiai nemėtysite, o netgi netyčia nukritus žibintuvėliams dažniausiai nieko baisaus nenutinka. Kita vertus namuose ar kelionėse atsitinka įvairių dalykų, todėl atsparumas smūgiams yra aspektas, kurį reikėtų įvertinti. Dauguma rinkoje esančių žibintuvėlių korpusų gaminami arba iš plastiko, arba iš aliuminio. Nors aliuminis laikomas patvaresne ir ilgaamžiškesne medžiaga, kokybiškas plastiko žibintuvėlis gali būti tiek pat atsparus ar netgi atsparesnis nei pigus aliuminio žibintuvėlis. Patartina skaityti produkto aprašymus - kai kurie gamintojai nurodo aukštį, iš kurio krisdamas žibintuvėlis gali atlaikyti smūgį.

BATERIJOS

Dažniausiai juose naudojamos AA arba AAA tipo baterijos, tačiau galite rinktis stambesnį žibintuvą su ilgiau veikiančiomis baterijomis C ar D tipo baterijomis.

Kitas aktualus klausimas - naudoti įprastas ar pakraunamas baterijas. Kaip ir daugeliu atvejų, tai priklauso nuo naudojimo dažnumo. Jei naudojate žibintuvėlį kelis kartus per savaitę, gana logiška rinktis pakraunamas baterijas. Jei jis jums reikalingas labiau kaip pagalbininkas ekstra atveju (pripažinkime, tokie atvejai nepasitaiko kasdien), puikiai tiks ir įprastos baterijos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis