Pagrindinės fasado apdailos klaidos

Fasado apdailos sluoksnis atlieka ne tik estetinę, tačiau ir apsauginę funkciją, saugodamas jūsų šilumos izoliaciją nuo aplinkos poveikio. Ją uždengti yra tikrai nesunku - tiesa, tik tuo atveju, jei apsauga yra vienintelis jūsų tikslas. Jei norite, kad jūsų fasadas būtų gražus ir ilgaamžis, reikės pasistengti kur kas labiau. Kad ir kokią fasado sistemą pasirinktumėte, svarbu nepadaryti klaidų.

* Daugelis statybininkų pabrėžia, kad pagrindinė ir viena didžiausių klaidų – nekokybiškos medžiagos ir patys pigiausi, nesertifikuoti pasirinkimai. Tikėtis ilgaamžiškumo tokiu atveju nėra labai gudru, net ir auksarankis meistras stebuklų nepadarys. Tai galioja visiems fasado apdailos tipams.

Dekoratyviniai tinkai ir dažai

* Didelė klaida gali būti mėginti fasadą apdailinti patiems, jei prieš tai neturėjote jokios patirties. Fasado tinkavimo technikos literatūroje gali būti aprašytos gana aiškiai, gal netgi rasite instrukcijas ant produkto, tačiau bet kuris meistras pabrėš, kad įgūdis yra labai svarbus. Tiesa, nutinkuoti taip, kad padengtumėte sieną gal ir nėra taip sunku, tačiau nutinkuoti estetiškai patraukliai naujokui yra nelengva. Netinkamai nutinkuotas fasadas labai gerai matosi vizualiai. Pačiam fasado ilgaamžiškumui didelę įtaką daro nuosekliai įrengtas tinko sluoksnis, tam rekomenduojama naudoti vieno gamintojo sistemą.

* Tinkavimas netinkamomis sąlygomis yra kita didelė klaida. Tinkas turi džiūti pakankamai greitai ir tolygiai. Tinkuojant rudenį gali sutrukdyti didesnė oro drėgmė - dėl šios priežasties fasadas džius lėčiau, o išdžiūvęs gali tapti margas. Dėl tos pačios priežasties nerekomenduojama tinkuoti lyjant ar tada, kai aplinkos temperatūra yra žemesnė nei 5 laipsniai. Kaitri saulė irgi nėra geras ženklas - tinkas džiūna per greitai ir tai turi akivaizdžios įtakos tinko sluoksnio tolygumui. Dėl šios priežasties dažniausiai tinkuojama anksti ryte arba vakare. Tinkuojant reikėtų atkreipti dėmesį, kad saulė tiesiogiai nešviestų į tinkuojamą sieną.

* Jei dažote fasadus, dažniausiai rekomenduojama rinktis ne pačias intensyviausias, o šviesesnes spalvas. Tamsiomis spalvomis dažytas fasadas sugeria saulės šviesą, padidindamas įtrūkimų tikimybę.

Dailylentės

* Skirtingai nei plastikinės ar fibrocementinės, medinės dailylentės gali būti skirstomos į klases pagal medienos kokybę. Mažiausios kokybės dailylentės būna pigiausios, tačiau taip pat ir šakočiausios. Kai kurie savininkai mėgina pagudrauti ir nusipirkę tokios kokybės lentų didesnius plotus išpjauti, paliekant gražią medieną. Iš pirmo žvilgsnio gudri idėja turi vieną minusą - tokiu atveju dailylentės būna nevienodo ilgio ir jas pritvirtinus namo fasadas atrodo tarsi sudurstytas.

* Montavimas pagal gamintojo instrukciją padės išvengti didelių fasado apdailos klaidų, tačiau ir šiuo atveju reikia atsižvelgti į kai kuriuos aspektus. Montuojant medines dailylentes svarbu nepataupyti ir tvirtinimo elementus parinkti numatyto ilgio. Taip pat geriau būti užtikrintiems, ir plačias (nuo 100 mm) dailylentes tvirtinti ne vienu, o dviem tvirtinimo elementu, siauresnes galima tvirtinti ir vienu.

* Montuojant labai svarbu palikti tarpelį tarp dailylenčių ir paviršiaus - reikia nepamiršti, kad mediena gana aktyviai reaguoja į aplinkos pokyčius, todėl šiek tiek plėsis bei trauksis. Tarpelis reikalingas suteikti vietos tokiam judėjimui, taip išvengiant atitrūkusių dailylenčių.

* Plečiasi ne tik mediena. Renkantis plastikines dailylentes būtina teisingai parinkti tarpus tarp tvirtinimo taškų. Tai priklauso nuo spalvų. Sodrių spalvų dailylentės taip pat yra linkusios plėstis (“judėti”) labiau, todėl svarbiausia jas tinkamai pritvirtinti. Jei spalvos yra pakankamai ryškios, šie atstumai turėtų būti mažesni, apie 15-20 cm, jei nenurodyta kitaip. Blankesnių tonų dailylentėms pakaks platesnių tarpų tarp tvirtinimo taškų (apie 25-30 cm).

Klinkeris

* Kaip ir dažnu atveju, klaidos gali prasidėti jau nuo pasirinkimo. Ne viskas, kas prekyboje vadinama klinkeriu, iš tiesų ir yra klinkeris. Šio tipo plytelės pasižymi dviem itin svarbiomis savybėmis - nedideliu įmirkiu bei atsparumu šalčiui, kas ir lemia tokio fasado ilgaamžiškumą, bei, žinoma, pakelia šios medžiagos kainą. Tad perkant reikėtų ne žiūrėti į pavadinimą, o į medžiagos specifikacijas (įgeriamumas iki 5-6 %; klijuojant ant mineralinės vatos - iki 3 %). Paprastos keraminės plytelės geriau įgeria drėgmę, tad turi didesnę tikimybę paprasčiausiai atšokti.

* Nors klinkeris iš esmės klijuojamas panašiai kaip grindų ar sienų plytelės, tačiau klijuojant jį ant pastato fasado negalima palikti tuštumos tarp plytelės ir pagrindo. Antraip už plytelių gali pradėti kauptis drėgmė, kuri svyruojant temperatūroms gali pradėti jas stumti. Dėl šios priežasties klijuojant reikėtų klijus tepti ne tik ant pagrindo, tačiau ir ant plytelės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis