Patarimai, kaip išsirinkti plyteles

Nors kai kurie, atrodytų, tradiciniai sprendimai laikui bėgant prarado savo aktualumą (pavyzdžiui, nebetiesiame kilimų visose gyvenamosiose patalpose), plytelės išlieka racionaliu ir estetišku pasirinkimu. Populiarėjantis grindinis šildymas šios dangos reputacijai taip pat pasitarnavo, mat plytelės turi bene geriausią šilumos laidumą. Įsitikinę šios dangos privalumais, galite sutrikti netikėtoje vietoje - ar plyteles rinktis tiesiog pagal grožį? Tiksliausias atsakymas šioje situacijoje būtų "toli gražu".

Plytelių rūšys

Pačios dažniausios plytelių asortimente - keraminės ir akmens masės plytelės. Keraminės plytelės yra gaminamos iš presuotų molio dulkių, degamos aukštoje temperatūroje ir puošiamos skirtingais ornamentais bei spalvomis. Šio tipo plyteles paprasta nuvalyti, jos yra ganėtinai lengvos bei nesunkiai apdirbamos į jums reikalingas formas. Akmens masės plytelės techniškai irgi yra keraminės, tačiau dėl paprastesnio skirstymo jos vadinamos būtent šiuo vardu. Pastarosios plytelės pasižymi mažesniu vandens įgeriamumu ir atsparumu įbrėžimams, taip pat, nors tai ir ne taisyklė, jos dažnai būna didesnių išmatavimų. Beveik visos keraminės plytelės yra glazūruotos ir susidėvėjusios praranda savo išvaizdą, tuo tarpu dėl neglazūruotų akmens masės plytelių gamybos technologijos, nusidėvėjęs sluoksnis atidengia identišką sluoksnį, todėl jų dėvėjimasis nėra toks akivaizdus.

Egzistuoja ir kitokių tipų plytelių - pavyzdžiui natūralaus akmens ar stiklo mozaikos. Dauguma jų atrodo labai prabangiai ir gražiai, tačiau yra kur kas brangesnės. Kai kurioms tokių tipų plytelėms reikia specialios priežiūros, pavyzdžiui sandarinimo, todėl prieš perkant būtina sužinoti, kokių papildomų priemonių joms reikės norint tinkamai jomis pasirūpinti.

Plytelių dydžiai

Norėdami vizualiai sumažinti didelį kambarį, rinkitės mažesnio formato (apie 20 x 20 cm) plyteles. Didesnės plytelės vizualiai padidina mažesnį kambarį. Taipogi mažas plyteles geriau naudoti kambariuose, kurių perimetras yra nestandartinis, kadangi su didelėmis bus daugiau pjaustymo ir montavimo. Taip pat galėsite sutaupyti plytelių. Vizualinį erdvės įspūdį galite paveikti ir derindami plytelių formą prie patalpos. Pavyzdžiui, jei pasirinkote stačiakampes plyteles, klijuodami jas horizontaliai patalpą vizualiai padidinsite, vertikaliai – paaukštinsite.

PEI rodiklis

Visos plytelės, gaminamos pagal tarptautinius standartus, yra skirstomos į 5 grupes pagal atsparumą nusitrynimui. Sienoms tinka ir žemesnės (1-3) kategorijos plytelės. Tuo tarpu grindų plytelių kategorija turėtų būti nemažesnė kaip 3, o vietose, kur trintis didesnė, turėtumėte kloti pačias atspariausiais, penktos kategorijos plyteles.

Slidumas

Grindų plyteles klojant drėgnoje patalpoje, aktualus rodiklis gali būti jų slidumas. Slidumas basai kojai žymimas klasėmis A, B, ir C. C klasės danga yra mažiausiai slidi. Jei ant dangos vaikštoma su avalyne, vertėtų atkreipti dėmesį į R rodiklį ir skaičių prie jo. R9 yra slidžiausia danga.

Spalva ir raštai

Šviesios spalvos kambarį vizualiai padaro didesnį. Tos pačios spalvos grindys, sienos suteikia kambariui daugiau erdvės. Tuo tarpu šaltos spalvos erdvę mažina, todėl grindys tradiciškai klijuojamos tamsiomis, o lubos bei sienos šviesiomis plytelėmis. Kita vertus, nėra taisyklės be išimties – konkrečiam kambariui gali tikti ir atvirkštinis variantas.

Plytelės taip pat skiriasi ne vien tik raštais, tačiau ir paviršiaus blizgumu. Galima rasti plytelių su blizgiais, pusiau blizgiais ir matiniais paviršiais. Kai kurie gamintojai kartais siūlo to paties dizaino, tačiau trijų blizgumo variantų plyteles.

Glaistas

Glaistas ne tik užpildo tarpus tarp plytelių, tačiau ir sutvirtina visą dangą. Vienas banaliausių, tačiau absoliučiai teisingų patarimų būtų daugiau pinigų išleidus plytelėms nepagailėti lėšų ir geram glaistui. Glaistai gali būti cementiniai arba epoksidiniai. Cementinis glaistas yra pigesnis, jį nesunku naudoti ir iš esmės puikiai tinka namams. Epoksidinis glaistas yra atsparesnis vandeniui ir purvui, tačiau brangesnis ir mažiau atlaidus klaidoms.

Išsamiau apie glaistą galite skaityti čia: Keletas patarimų kaip išsirinkti glaistą plytelėms

Verta atkreipti dėmesį ne tik į glaisto estetinę techninę funkciją, tačiau ir į jo išvaizdą. Įvairiaspalvis plytelių siūlių glaistas yra skirtas tarpams tarp plytelių užpildyti. Tinkamai priderintas glaistas plytelių visumai gali suteikti modernumo bei paslėpti siūles arba atvirkščiai – kontrastuoti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis