Iš ko geriausia formuoti šiltnamio takelį?

Mąstydami apie šiltnamį daržininkai dažniausiai galvoja apie dangą, konstrukciją ir augalus, tačiau visa tai įsirengę, vis sugalvoja įvairių jo patobulinimų - tokių kaip laistymo sistema arba elementariausias takelis. Takelis šiltnamyje ne tik padės patogiau prieiti prie augalų, palaikyti tvarką, tačiau ir gražiai atrodys.

Nors takelio išmatavimai priklauso nuo šiltnamio išplanavimo bei dydžio, takelio plotis turėtų būti bent 50 cm. Taip galėsite pakankamai patogiai praeiti tarp šalia jo susodintų augalų,apsisukti, be to, vidutinių išmatavimų šiltnamyje liks pakankamai vietos augalams. Taip pat naudinga takelį įrengti šiek tiek žemiau nei lysvės, dėl geresnio galimo vandens pertekliaus nutekėjimo. O štai iš ko formuoti tokius takelius - jau atskiras klausimas, kadangi pasirinkimų yra įvairių.

Vienas paprasčiausių būdų yra padaryti praėjimą naudojant medinį ar metalinį karkasą - elementai statomi briaunomis į viršų, taip aptveriant takeliui skirtą plotą. Danga gali likti tokia pati - šiltnamio žemė, tačiau galima pasidairyti ir kitokių sprendimų.

Vienas iš pasirinkimo variantų - organinės medžiagos, tokios kaip pjuvenos ar skiedros. Tiesa, šviesios pjuvenos bei skiedros atspindi šviesą ir neleidžia žemei tinkamai įkaisti, tačiau tai gali būti netgi geresnis pasirinkimas, jei šiltnamis stovi itin saulėtoje vietoje. Priešingu atveju gera alternatyva gali būti tamsesnės spalvos mulčas, kadangi jis gerai sugers šilumą. Kita vertus, reikia prisiminti, kad visos šios medžiagos per tam tikrą laiką suyra, dėl ko jas reikia keisti. Ilgainiui, dėl šios priežasties organinės medžiagos gali tapti netgi brangesniu pasirinkimu.

Kitas pasirinkimas yra specialūs tinklai, pavyzdžiui, plastikinis korys dažnai naudojamas vejai sutvirtinti, tačiau parduodamas ir kaip medžiaga šiltnamių takeliams arba plieniniai tinklai. Tai palyginus atspari ir ilgaamžė medžiaga, tačiau brangesnė nei kiti pasirinkimai, kuriuos galite pasigaminti ar rasti namuose.

Dar vienas šiltnamio temperatūros palaikymui naudingas variantas — betoninė danga, kuri gali išlaikyti daugiau šiltnamio per dieną absorbuotos šilumos. Dieną įkaitęs, naktį betonas šią šilumą atiduoda. Betoninė danga taip pat leidžia lengviau palaikyti švarą. Tiesa, betono rėžis tarp augalų patinka ne visiems, be to, išlieti vientisą dangą užima daugiau laiko. Negana to, tokia konstrukcija bus bene sunkiausiai išardoma, jei sugalvotumėte dangą keisti kita rūšimi. Tačiau tokią pat naudą teikia ir plytų, trinkelių bei grindinio plokščių danga - kuri įrengiama lengviau ir palieka daugiau natūralios erdvės.

Kartais organinių medžiagų ir kieto paviršiaus kombinacija yra kompromisas su didžiulėmis pasirinkimo galimybėmis. Betonas, akmuo ar plytos yra naudojamos takeliams, birios medžiagos, tokios kaip mulčas, skiedros ar net žvyras sumažina piktžolių augimą bei padengia likusią šiltnamio paklotę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis