Pagrindinės klaidos, kurias padaro besirenkantys pamatus

Populiariausi Lietuvoje poliniai (gręžtiniai) pamatai dažniausiai įrengiami dėl labai paprastos ir praktiškos priežasties – palankios kainos. Specialistų teigimu, jei pamatai teisingai suprojektuoti, tai polinių pamatų kaina gali būti geresnė nei plokštuminių ar juostinių pamatų. Visgi net ir gera kaina nesustabdo individualaus gyvenamojo namo savininkų nuo bandymo sutaupyti ir dėl to atsirandančių klaidų.

Kaina – svarbiausias faktorius

Renkantis, kokius pamatus įsirengti statant individualų gyvenamąjį namą, vienas svarbiausių veiksnių išlieka kaina. Tendencija, kad populiariausi Lietuvoje yra poliniai pamatai, tai tik patvirtina. Specialistai patvirtina, kad jų kaina, lyginant su kitų tipų pamatais, yra pati mažiausia.

„Didžiausias polinių pamatų privalumas yra jų kaina. Jeigu pamatai taisyklingai suprojektuoti, jų įrengimas bus ekonomiškai efektyvus, tai yra jų įrengimas atsieis tiek, kiek ir priklauso, turint omenyje kitas namo konstrukcijas“, - teigia polinių pamatų statybos ekspertas Gediminas Dringelis.

Kitas svarbus polinių pamatų privalumas, lyginant su dažnai įrengiamais juostiniais pamatais yra tas, kad šiuo atveju reikia sąlyginai nedaug žemės darbų, nereikia kasti gilių tranšėjų. Tai taip pat nepigus malonumas, kurio padėtų išvengti poliniai pamatai. Tiesa, poliniai pamatai yra geras sprendimas tuo atveju, kai neplanuojama įsirengti rūsio ar požeminio garažo. Kitu atveju juostinių pamatų tatybos išventi vargiai pavyks.

Įrengimas tik su projektu

Ne vienerius metus pamatus įrengiantys meistrai, planuojantiems pradėti individualaus namo statybas pirmiausia pataria pasidaryti grunto tyrimą. Tik žinant, koks gruntas yra planuojamoje namo statybos vietoje, galima nustatyti geriausius sprendinius ir tinkamai suprojektuoti pamatus.

Grunto tyrimas svarbus ne tik dėl pačio projektavimo. Kartais tik žinant ant ko stovės namas galima profesionaliai patarti, kokio tipo pamatai reikalingi konkrečius atveju. Žinoma, galbūt užteks polinių pamatų, o galbūt teks įrenginėti kitokio tipo pamatus“, - pastebi pamatų statybos ekspertas Alvydas Juravičius.

Be to, polinių pamatų taip pat yra keletos rūšių – gręžtiniai, spraustiniai – todėl grunto tyrimas taip pat ženkliai padės apsispręsti, kuris sprendinys projektuojant ir vėliau gyvenant būtų pats tinkamiausias.

Kaip ir kitoms pamatų rūšims, poliniams pamatams nėra itin tinkamas durpingas, pelkėtas ar juodžemio gruntas. Jei padarius grunto tyrimą paaiškėja, kad gruntas būtent toks, gali tekti arba gręžti labai gilius polius pamatams, arba įsirengti sekliuosius pamatus – juostinius arba plokštuminius.

„Esminė klaida, kurią daro pamatus įrengiantys meistrai arba patys juos darantys būsimo namo savininkai yra projekto nepaisymas. Jei projekte nurodyta, kokio gylio turi būti poliai, kokį betoną reikėtų naudoti, kaip armuoti ir panašiai, tai taip ir reikia daryti. Dėl projekto ignoravimo vėliau kyla problemų. Dar blogiau būna, kai pamatai liejami apskritai be projekto. Jis yra būtinas“, - tvirtina G. Dringelis.

Surenkamųjų pamatų „sau nedarytų“

Pastaruoju metu populiarėja pamatų blokeliai, skirti daryti rostverkui. Juos sumūrijus, sutvirtinus armatūrą ir užliejus betonu gaunamas, esą toks pat patikimas rostverkas, koks ir išlietas monolitinis, naudojant klojinius.

„Pamatų blokeliai yra prekė, kuri traktuojama kaip efektyvesnis būdas pasidaryti pamatus. Jie ženkliai palengvina darbą, nereikia klojinių, o kainos skirtumas pakankamai nedidelis – maždaug 10-15 proc.“, - sako G. Dringelis.

Tačiau A. Juravičius pastebi, kad įrengiant pamatus, naudojant pamatų blokelius, gali kilti ir nenumatytų nesklandumų – kartais gali neišlaikyti armatūra. „Taip pamatų aš sau nedaryčiau“, - tikina meistras.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis