Lysvės šiltnamyje: kaip jas įrengti

Šiltnamyje uždengtos dirvos plotas yra brangus. Vertėtų panagrinėti, kaip jame suformuoti racionaliausias lysves.

Lysvių skaičius ir dydis

Įvertinus vidutinio šiltnamio matmenis galima įsirengti 2-3 lysves.

2+1

Ilgos, bet siauros konstrukcijos šiltnamiui tinka variantas „2+1”. Tokiame šiltnamyje dvi lysvės įrengiamos iš kraštų, o vienas takelis per vidurį, tarp jų. Maksimalus vienos tokios lysvės plotis – 120 cm. Tai didžiausias patogiam darbui stovint kojomis ant takelio tinkantis plotis. Jeigu lysvė bus platesnė, tolimesnius augalus pasiekti bus sunku – teks žengti į dirvą. Pėdos kenks augalams, nes užmintas dirvos plotas sutankės, sumažės oro cirkuliacija, šaknims ims trūkti deguonies.

Lysvių plotį planuokite įvertinę savo ūgį – kiek sugebate pasiekti ravėtuvu.

3+2

Plačiam šiltnamiui tinka „3+2” variantas: 3 lysvės ir 2 takeliai tarp jų. Centrinė lysvė gali būti net iki 150 cm pločio. Šoninės lysvės – 75-100 cm pločio, bet ne platesnės. Centrinė lysvė ribojasi dviem takeliais, todėl jos augalus galima pasiekti iš abiejų pusių.

Praėjimai

Minimalus takelių plotis turėtų siekti bent 50 cm. Siauresniu nebus įmanoma stumti karutį arba nešti du kibirus. Jeigu takeliai yra du, vienas gali būti 50 cm pločio (karučiui), o antrasis – 25 cm, pakankamas praeiti žmogui. Mažame šiltnamyje kiekvienas žemės lopinėlis yra svarbus.

Shutterstock nuotr.

Lysvių padėtis

Tinkamiausia lysvės kryptis – vakarų-rytų ašis. Ją saulė apšvies jau ryte, lysvė bus apšviesta visu šviesiuoju paros metu.

Tiesa, ne kiekvienas daržininkas gali šiltnamį taip orientuoti, nes sklype trūksta vietos. Tokiu atveju lysves šiltnamyje įrenkite taip, kad jos būtų maksimaliai apšviečiamos iki vidurdienio, nes jauni daigai labai bijo ryto šalnų.

Jeigu saulė švies į lysves tik po vidurdienio, derlius sumažės, nes atvėsęs per naktį šiltnamis negalės įšilti iki pietų, o vidurdienio karštis sušalusius augalus dėl temperatūros svyravimų gali nudeginti.

Praėjimų danga

Galima pagalvoti: o kam dengti takelius šiltnamio viduje? Bet poreikis yra: šiltnamyje didelis drėgnumas, o nuo drėgmės lašų praėjimai bus slidūs. Gruntiniai takeliai skęs balose po didelių laistymų.

Todėl geriau pakloti ant jų tokią medžiagą, kuri sušlapus neslystų. Tiks senos daužytos plytos, šaligatvių betoninės plytelės, senos lentos.

Lysvių sutvirtinimas

Lysves apkalkite lentomis iš šonų. Tai bus barjerai, kurie neleis dirvai nubyrėti iš lysvės ant takelio. Lentų plotis priklauso nuo lysvės aukščio. Lentas prilaikys kuoleliai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis