Darau Pats: lentynėlė kompaktiškai virtuvei

Virtuvėje yra vietų, kuriose trūksta erdvės pakabinti papildomai lentynai. Pavyzdžiui, tarp dujų baliono ir viryklės erdvės nėra daug, o dar ir vamzdžiai iš viršaus trukdo. Siūlome pasigaminti ir kaip tik tokioje vietoje pasikabinti nedidelę lentynėlę įvairioms smulkmenoms – druskai, prieskoniams ir panašiai.

Jums prireiks:
- 16 mm storio faneros;
- plonų lentų arba 10 mm storio faneros;
- pieštuko, liniuotės, skriestuvo;
- grąžto;
- elektrinio pjūklelio;
- 10 mm storio kalto, plaktuko;
- grandiklio iš pjūklo ašmenų ir batsiuvo peilio;
- PVA klijų;
- 3 mm storio faneros;
- vinių, medvaržčių;
- lako, teptuko, švitrinio popieriaus.

Lentynėlę sudaro dvi šoninės sienelės, dvi lentos-lentynėlės, galinė sienelė. Šoninės sienelės yra veidrodiškai simetriškos, todėl pateikiame tik dešinės sienelės išmatavimus.


Pagal brėžinį pažymime dekoratyvinę išpjovą, kampuose grąžtais išgręžiame skyles, po to elektriniu pjūkleliu ją išpjauname. Tam, kad įstatytume lentynas, išpjauname griovelius. Kad grioveliai būtų lygūs, batsiuvo peiliu arba grandikliu naudodami metalinę liniuotę pagal ją įbrėžiame viršutinį sluoksnį faneros. Grandiklį galime pasigaminti iš grūdinto metalo pjūklo nuolaužos. Likusią griovelio dalį pašaliname kaltu. Grioveliai turi būti 1 cm gylio.

Stačiakampės lentynėlės iš plonų lentelių 1 cm storio ar daugiasluoksnės faneros – taip pat 1 cm storio.

Jei nėra atitinkamo storio lentelių, galima suklijuoti kelias siauresnes sutepant kraštus klijais, po to padedant ant lygaus paviršiaus ir suspaudžiant svoriu. Išdžiūvus, reikia pjūkleliu nupjauti iki atitinkamų išmatavimų.

Pagaminti galinei sienelei, imame trijų sluoksnių fanerą. Iš anksto išgręžiame skyles pritvirtinimui ant sienos. Skylės gali būti tiek aukščiau už viršutinę lentynėlę, tiek po ja.


Kai visos detalės yra pagamintos, jas reikia nušlifuoti. Išorines šoninių sienelių puses ir dekoratyvinę angą truputį užapvaliname. Esant būtinybei, įtrūkimus ir medienos defektus reikia užglaistyti atitinkamos spalvos glaistu ir nušlifuoti. Kad būtų geresnis sukibimas, griovelius ir lentynėlių kraštus gruntuojame silpnu PVA klijų tirpalu. Konstrukciją surenkame ant lygaus paviršiaus panaudojant klijus.


Kad lentynėlė neprisiklijuotų prie pagrindo, surinkimą geriausia atlikti ant polietileno atraižos (kad ir ant perpjauto maišelio). Išdžiūvus klijams, jei reikia, sujungimo vietas nuvalome ir padengiame laku visą lentynėlę. Paruoštą galinę sienelę prikalame mažomis vinimis arba prisukame smulkiais medvaržčiais.

Dar kartą visą konstrukciją padengiame laku. Vėliau galime tvirtinti į pageidaujamą vietą.

Šaltinis ir nuotraukos: sdelaysam-svoimirukami.ru

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis