Į ką reikėtų atsižvelgti renkantis gyvatuką

Nors pasibaigęs žiemos sezonas ir artėjanti vasara verčia pamiršti kone viską, kas susiję su šildymo sistema, įsirengiant vonios kambarį privalu turėti omenyje, kad gyvatuką (arba rankšluosčių džiovintuvą) naudosite visus metus. Dėl to patartina gerai apsvarstyti, kokį gyvatuką derėtų rinktis.

Vienas iš trijų

Pirmiausia, ką reikėtų nuspręsti renkantis gyvatuką – kokio tipo prietaisą prasmingiausia įsigyti. Pagal energijos šaltinį gyvatukai skirstomi į tris kategorijas: elektrinius, vandeninius ir kombinuoto šilumos šaltinio. Elektriniai rankšluosčių džiovintuvai šildomi elektra, vandeniniai – karštu vandeniu iš centralizuotos ar namo šildymo sistemos, o kombinuoto šilumos šaltinio gali būti šildomi ir vandeniu, ir elektra.

„Besirenkantiems, kokio tipo gyvatuką diegti individualaus gyvenamojo namo vonioje, patarčiau pagalvoti apie tai, kad šildyti gyvatuką elektra kainuoja dvigubai daugiau nei vandeniu. Tad jei yra galimybė, gyvatuką reikėtų prijungti prie namo šildymo sistemos“, - pastebi bandrovės „Elonika“ atstovas Zenonas Bliznikas.

Tiesa, reikėtų pagalvoti, kad pasibaigus šaltajam metų laikui ir nebešildant individualaus gyvenamojo namo rankšluosčius vis tiek reikės džiovinti. Dėl to nereikėtų atmesti ir galimybės šildyti džiovintuvo elektra. „Dėl šios priežasties siūlyčiau kombinuotą šildymo būdą. Jis suteikia galimybę žiemą sutaupyti elektros, o vasarą turėti šiltą gyvatuką be prievolės šildyti visą sistemą“, - priduria Z. Bliznikas.

Bendrovės „20 plus“ atstovas Raimundas Auškalnis jam antrina. Esą įrenginių kainos skirtumas nėra toks didelis, o ekonominis efektas jaustųsi. „Tiesa, dažnai nepagalvojus apie ateitį ir neišvedžiojus santechnikos iki gyvatuko, lieka vienintelis pasirinkimas – elektrinis rankšluosčių džiovintuvas“, - pastebi R. Auškalnis.

Metalų pasirinkimas

Renkantis, kokį gyvatuką vertėtų įsirengti vonios kambaryje, reikės nuspręsti ir iš kokios medžiagos jis turėtų būti pagamintas. Paprastai gyvatukai gaminami iš nerūdijančio plieno, cinkuoto plieno, vario ir žalvario. Tiesa, variniai ir žalvariniai gyvatukai nėra tokie dažni kaip plieniniai.

Nerūdijančio plieno džiovintuvai yra brangesni nei cinkuoti, tačiau jie ir atsparesni korozijai. Tiesa, nerūdijančios plieno gyvatukai negali būti dažomi, jie bus natūralios blizgios plieno spalvos, o cinkuoti gali būti dažomi, tad juos paprasčiau pritaikyti prie vinios dizaino.

Kita vertus, renkantis gyvatuką reikėtų atkreipti dėmesį ir į šiluminį laidumą – vieną svarbiausių įrenginio charakteristikų. Geriausiai šilumą į aplinką praleidžia variniai gyvatukai, kurie, kaip ir cinkuoti, gali būti dažomi. Visgi variniai ir žalvariniai gyvatukai yra brangesni už plieninius.

Antroji funkcija

Nors pagrindinė gyvatuko funkcija yra džiovinti rankšluosčius ir nedidelius skalbinius, gyvatukas, gali pilnai apšildyti nedidelį vonios kambarį.

„Jeigu vonioje sumontuotos vadinamosios „kopetėlės“, kurių galia siekia apie 400W, tai gali visiškai apšildyti nedidelį vonios kambarį“, - sako Z. Bliznikas.

Specialistų teigimu, apytiksliai reikalingą džiovintuvo galią galima apskaičiuoti pagal formulę „1 kvadratinis metras = 100W“. Taigi, jei vonios kambarys yra 4 kvadratinių metrų, 400W galios gyvatuko turėtų pakakti apšildyti visą patalpą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis