Tveriam tvorą – svarbiausi aspektai

Medinės, metalinės, mūrinės, plastikinės, tinklinės, kalvio darbo – tvorų pasiūla išties įspūdinga. Norint nepasimesti, pirmiausia, reikėtų nusistatyti esminius kriterijus, kuriems teiktumėte pirmenybę, susiruošus tverti tvorą. Kas jums svarbiau – saugumas ar estetika?

Ieškote ilgaamžės, daug priežiūros nereikalaujančios tvoros, o gal visai nenorite didelės pradinės investicijos? Kad ir ką bepasirinktumėte, vis dėlto nereikėtų pamiršti, kad tvora turi atitikti savo funkcinę paskirtį, t.y. ne tik informuoti aplinkinius apie privačios nuosavybės ribas, bet kartu ir apsaugoti nuo netikėto vaikų išbėgimo į gatvę, sulaikyti triukšmą, dulkes, išvengti nepageidaujamų gyvūnų, bet jokiu būdu neturėtų būti jiems pavojinga. Savaime suprantama, jog tverdami tvorą negalite pažeisti trečiųjų asmenų interesų.


Skirtingi tvorų tipai patenkina skirtingus poreikius įvairiose vietose – juk kalėjimą juosiančios tvoros neįsirengsite sodo sklype, o kaimo sodybos aptvėrimas ne visada bus tinkamas miesto vilai. Mieste greičiausiai norėsis labiau izoliuoti savo privačią teritoriją nuo pašalinių akių, todėl aukšta, nepermatoma tvora ne tik apsaugos gyventojų privatumą, bet ir užtikrins didesnį saugumą.


Be to, būtent mieste labiau tinka mūrinės, akmeninės ar betoninės tvoros, atrodančios tarsi pastato dalis. Kaime apsitverti didelę teritoriją aklina tvora būtų itin brangu, o kartu ir nereikalinga. Čia kuo puikiausiai tiktų ažūrinė, medinė ar tinklinė tvora, kuri irgi gali atrodyti estetiškai. Statyti spygliuotos vielos tvoras ar tvoras iš kitų aštrių medžiagų, pavyzdžiui, stiklo duženų ir pan., miestuose ir miesteliuose draudžiama. Kaimo vietovėse spygliuotą vielą ir kitas aštrias medžiagas galima naudoti tik tvoros daliai, aukštesnei nei 3 m, įrengti.


Bene svarbiausias tvoros elementas – įvažiavimo vartai ir/ar įėjimo varteliai. Jie ne tik privalo būti funkciškai patogūs naudoti – jie dažnai tampa pagrindiniu akcentu ir orientyru išoriniam pasauliui. Įsirengdami vartus, jų išvaizdą derinkite prie esamos tvoros ir, be abejo, jūsų namo bendros stilistikos. Kita vertus, kartą apsitvėrę tvorą (ypač iš patvarių ir nuolatinės priežiūros nereikalaujančių medžiagų), prie jos prieisite palyginus retai, o įėjimo vartais naudositės kasdien ir ne po kartą. Nevertėtų net diskutuoti – kokybiška ir patikima vartų įranga yra tiesiog privalumas.


Vartai gali būti tiek mechaniniai, tiek automatiniai. Jie gali būti varstomi arba stumdomi. Pastarieji yra puiki išeitis tiems, kurių sklypai maži, ir varstomiems, į vidų atsidarantiems vartams, tiesiog neužtenka vietos. Automatinis vartų atidarymo/uždarymo mechanizmas yra labai patogus, ypač jei nesinori lipti iš mašinos, esant blogam orui ar stingdančiam šalčiui. Tačiau, kaip žinia, kuo daugiau automatikos, tuo didesnė tikimybė, kad ji gali kažkada sugesti. Be to, reikėtų atsižvelgti, kur šie vartai bus statomi – gyvenamajam namui tai suteiktų privalumų, tačiau jeigu tai vasaros sodyba ar sodo sklypas, į kurį užsukate tik sezoniškai, tokia investicija greičiausiai nėra būtina.


Reglamentuojamas minimalus įvažiavimo vartų plotis 3,5 m, įėjimo varteliai pėstiesiems neturėtų būti siauresni kaip 0,9 m.


Statybinis reglamentas „Statybą leidžiantys dokumentai“ nustato, kad sklypą juosianti tvora ir jos konstrukcijos negali peržengti sklypo ribų, o jeigu aptvėrimas įrengiamas arčiau nei 1 m iki sklypo ribos, turi būti išlaikytas jo ažūriškumas, kurio parametrai priklauso nuo tvoros orientacijos pasaulio šalių atžvilgiu (šiaurė, pietūs, rytai, vakarai). Priešingu atveju, reikalingas kaimyninio sklypo savininko rašytinis sutikimas.


Tvoros ažūriškumas arba, kitaip tariant, kiaurymių plotas, nulemia kaimyninio sklypo insoliaciją, todėl reglamentuojama, jog užtvaro, metančio šešėlį rytų ir vakarų kryptimi, kiaurymių plotas būtų ne mažesnis kaip 25 proc. Kuomet aptvaro šešėlis į kaimyninį sklypą krenta šiaurės kryptimi, tokia tvora turėtų praleisti daugiau šviesos, o jos kiaurymių plotas neturėtų būti mažesnis kaip 50 proc. Pietų kryptimi tvoros metamas šešėlisnereglamentuojamas.


Aklina tvora iš gatvės pusės savo sklypą galima apsitverti gavus sodo bendrijos pirmininko sutikimą. Įsirengiant užtvaras su cokoliu, reikėtų numatyti paviršinio vandens nutekėjimo sistemą, jeigu šios užtvaros trukdo nutekėti paviršiniam vandeniui nuo gretimo sklypo.


Atkreiptinas dėmesys, kad tvorai gali prireikti ir projekto. Tai priklauso nuo jos aukščio ir nuo sklypo vietovės. Jei tvora neviršija 2 m aukščio, ji priskiriama I grupės nesudėtingiems statiniams, kuriems projekto nereikia, nebent jūsų sodo sklypas yra kultūros paveldo objekto teritorijoje.


Galima statyti ir aukštesnę tvorą, tačiau tokiam statiniui keliami griežtesni insoliacijos reikalavimai ir reikalingas rašytinis pritarimas supaprastintam statybos projektui statant mieste (šiuo atveju, miestu laikoma daugiau nei 3000 gyventojų turinti gyvenvietė) ar saugomoje teritorijoje. Statybą leidžiantis dokumentas nėra reikalingas tik objektui, esančiam kaimo vietovėje.


Apibendrinant, nepamirškime, kad tvora ne tik skiria, bet ir jungia kaimynus. Tad varteliai gali būti įrengiami ne tik gatvę, bet ir tarp kaimynų. Jie gali tapti gražiu, akį traukiančiu visos tvoros akcentu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis