Metalinės tvoros: 5 aspektai, kuriuos reikėtų įvertinti

Metalinė tvora gali riboti tiek asmeninį, tiek komercinį sklypą. Kad ir kur ji bus pastatyta, galima neabejoti vienu - tai patikimą tvorų rūšis. Nepaisant to, metalinės tvoros turi ir savų privalumų bei trūkumų. Kokie jie?

1. Patvarumas

Metalas pats savaime yra patvari medžiaga, todėl ir tokia tvora yra stipresnė bei atsparesnė nei didžiuma iš kitų medžiagų pagamintų tvorų. Metalinę tvorą sunku sulaužyti. Taip pat tokias tvoras yra gana nesunku prižiūrėti, ypač tuo atveju, jei tvora dažyta. Dažai tarnaus ne tik kaip estetinė, tačiau ir kaip funkcinė, nuo rūdijimo apsauganti detalė.

Prieš renkantis tvorą, naudinga pasidomėti gaminio deklaracijomis ir gaminimo procedūra, kadangi dažai yra tik pirminis ir bene elementariausias apsaugos būdas. Patvarios metalinės tvoros dažniausiai cinkuotos ir padengtos įvairiais kitais atspariais sluoksniais. Tokioms tvoroms nereikia daug priežiūros ir jos nepraranda estetinio vaizdo.

Dengiant tokią tvora paprastesniu būdu, po ilgo laiko dažai gali pradėti luptis, todėl tvorą reikės perdažyti. Ir vis dėlto, metalinės tvoros priežiūra nelabai lygintina su nuolatos dėmesio reikalaujančia medine tvora. Tiesa, nei viena medžiaga nėra 100 % atspari – medinės tvoros pūva, o metalinės rūdija. Rūdis reikia pašalinti, o šis procesas dažniausiai nepatogus.

Shutterstock nuotr.

2. Dizainas

Metalinė tvora pasižymi gausybe galimų dizaino sprendimų – tokios tvoros gali būti ir klasikinės, „griežtos“, modernios, su tiesiais strypais, o taip pat gali būti puošiamos įvairiomis figūromis, ornamentais, metalinių gėlių fragmentais ar netgi mažyčiais varpeliais. Iš esmės jų išvaizdą riboja jūsų fantazija (ir piniginė), kadangi metalas yra ideali medžiaga įvairių formų išgavimui. Taip pat metalo danga gali būti dažoma praktiškai bet kuria spalva, o kai kurie gamintojai siūlo netgi medžio imitacijos metalinę tvorą. Galima rinktis lakštus, lenktų profilių tvorą, primenančią medinių statinių tvorą, horizontaliai tvirtinamas metalines tvoralentes, specialiai jums gamintas kalvio tvoras ir daugybę kitų sprendimų.

3. Kaina

Metalinės tvoros kaina yra, ko gero, didžiausias jos trūkumas. Nors daugelyje segmentų kainos yra įvairios, priklausomai nuo pasirenkamo tvoros tipo, medžiagos, padengimo, vis dėlto vidutiniškai dėl medžiagos, iš kurios ji gaminama ir sudėtingumo ją gaminant, tokios tvoros kaina yra didesnė nei medinių ar plastikinių tvorų. Taip pat kartais galima pastebėti, kad brangiau kainuoja ir jos įrengimas, ypač jeigu tokia tvora gaminama kaip vienetinė.

Shutterstock nuotr.

4. Privatumas

Nors metalinės tvoros, kaip jau minėta, gali būti įvairiausio dizaino, didžiausias tokių tvorų pasirinkimas yra tarp ažūrinių tvorų. Ar tai būtų tiesūs statiniai ar dekoratyvūs išlankstymai - pro tokią tvorą geriau matyti jūsų kiemas, todėl tai mažina privatumą. Kita vertus, tai nėra trūkumas savaime - nors tai gali nepatikti tiems, kurie nori pasislėpti nuo aplinkinių, kitiems norisi pasilabinti su kaimynais. Be to, nors ir mažesnis, tankių metalinių tvorų pasirinkimas taip pat egzistuoja.

Shutterstock nuotr.

5. Efektyvumas - segmentinės ir tinklinės tvoros

Tvorų pardavėjai metalinių, segmentinių ir tinklinių tvorų kategorijas atskiria, ir iš tiesų paskutinės dvi tvorų rūšys nėra tai, apie ką pagalvojame išgirdę žodžius „metalinė tvora“. Tačiau abi šios tvorų rūšys yra gaminamos iš metalo, tiesa, dažniausiai yra pritaikomos kiek kitokiam panaudojimui.

Šių tipų tvoros yra statomos orientuojantis daugiausiai į efektyvumą nei į grožį. Jos yra ažūriškos, skirtingų dydžių akutėmis. Tai vieni efektyviausių sprendimų norint aptverti didesnius plotus – galbūt ir neatrodys išskirtinai, nepaslėps kiemo nuo pašalinių akių, tačiau riba bus patikimai pažymėta. Daugiau naudojami komercinių objektų aptvėrimui, tačiau kartais tokį sprendimą naudoja ir privačių namų savininkai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis