Kiek kaimyno tvenkinys turi būti nutolęs nuo mano sklypo?

Sulaukėme susirūpinusio skaitytojo klausimo: "Norėjau pasiteirauti. Kaimynas žada kastis prūdą. Koks atstumas turėtų būti nuo jo iki mūsų tvoros?"

Aplinkos ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Brigita Stankevičiūtė paaiškina, jog nors vandens telkiniams taikomi įvairūs reikalavimai, tokie atvejai, kaip išdėstytas klausime, nėra reglamentuojami.

Jeigu kasamas dirbtinis nepratekamas paviršinis vandens telkinys (liaudiškai kūdra), tokio vandens telkinio įrengimo reikalavimai reglamentuoti LR aplinkos ministro ir LR žemės ūkio ministro 2012 m.
liepos 12 d. įsakymu Nr.D1-590/3D-583 „Dėl dirbtinių nepratekamų paviršinių vandens telkinių įrengimo ir priežiūros aplinkosaugos reikalavimų aprašo patvirtinimo“. Šiame teisės akte nenustatomi
privalomi atstumai nuo kasamos kūdros iki gretimų sklypų (tvorų), nes tokie reikalavimai nėra aplinkosauginiai.

Gali būti aktualu: Kaip išsikasti ir įrengti kūdrą?

Daraupats.lt savo ruožtu primena, kad nors akte ir nenustatomi asmenų tarpusavio santykiai ir konkretūs atstumai iki kitų sklypų ir objektų, jis bus itin naudingas patiems kasant kūdrą. Jame nustatomi apribojimai, kurioje teritorijoje draudžiama įrengti kūdrą, pavyzdžiui, pelkių ir šaltinynų teritorijose, pievose ir akmenynuose, miško žemėje ir kita, taip pat nustatomos sąlygos kaip reikia įrengti kūdrą: užtikrinti, kad nebus sunaikintos ar keičiamos saugomos reljefo formos, sunaikintos ar paveiktos saugomų augalų, gyvūnų ar grybų radavietės ar augavietės, pažeistos melioracijos sistemos ir kita.

Siekiant apsaugoti įrengtą kūdrą nuo šalia esančių objektų taršos, nustatyti minimalus atstumai nuo šių objektų: nuo potencialiai taršių objektų (tvartų, mėšlidžių, mechanizacijos dirbtuvių ir kitų taršos objektų) iki dirbtinio vandens telkinio kranto linijos atstumas turi būti ne mažesnis kaip 10 metrų. Ūkininko sodybos teritorijoje atstumas nuo įrengiamo dirbtinio vandens telkinio iki tvartų, mėšlo ir srutų kaupimo įrenginių ar kitų su ūkininko ūkio veikla susijusių objektų gali būti mažinamas, tačiau visais atvejais atstumas turi būti ne mažesnis kaip 5 metrai. Siekiant apsaugoti saugotinus medžius nustatyti atstumai iki šių medžių: Įrengiamo dirbtinio vandens telkinio kranto linija turi būti ne arčiau kaip 3 m iki storesnių kaip 30 cm skersmens saugotinų medžių kamienų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis