Į ką atkreipti dėmesį renkantis medieną

Mediena - tai populiariausia pasaulyje statybinė medžiaga, kuriai grožį suteikia jos gausus skirtingų spalvų bei tekstūrų spektras. Tačiau, kadangi ši medžiaga sudaryta iš daugybės skirtingų formų bei išsidėstymų variantų turinčių ląstelinių struktūrų, su ja dirbti gali būti sunku. Situacijos nelengvina ir tai, kad mediena yra be galo brangi, todėl medžiagas, kuriomis planuojate dirbti, rinkitės išmintingai.

Kaip išsirinkti medieną

Kuomet renkatės medieną, privalu atsižvelgti į begalę aspektų, vienas jų - kaina. Sparčiai augančios pušys yra plačiausiai naudojama medienos rūšis, kadangi yra ganėtinai pigi. Tačiau yra ir keletas kitų veiksnių, į kuriuos turėtume atsižvelgti:

Tvirtumas - medienos savybė atsispirti išoriniams atmosferos veiksniams bei grybelio sukeltam irimui. Nors kai kurios medienos rūšys pasižymi didesniu tvirtumu, daugmaž visos susiduria su rizika, jei jos nuolatos yra veikiamos drėgmės ar kitų atmosferos veiksnių.

Kietumas - skirtingiems darbams reikalingas skirtingas medienos atsparumas smūgiams bei susidūrimams. Taipogi atkreipkite dėmesį į atsparumą lenkimui, jei medieną planuojate naudoti stambiuose statybiniuose projektuose.

Tankumas - jei galutinio projekto svoris kelia susirūpinimą, rinkitės panašaus tvirtumo, tačiau ne tokią tankią medieną.

Išvaizda - jei mediena, kurią renkatės, bus eksponuojama aiškiai matomoje vietoje, privalote atsižvelgti į jos išvaizdą (t.y. spalvą bei tekstūrą). Kai renkatės medieną, išžiūrėkite kaip įmanoma daugiau rūšių.

Kvapas - ne pagrindinis, tačiau kai kuriais atvejais svarbus kriterijus. Kai kurios rūšies mediena skleidžia tik jai būdingą kvapą. Keletas rūšių, kurios skleidžia malonų kvapą, yra kadagys, kedras, ąžuolas. Kita vertus, kai kurios medžių rūšys neskleidžia jokio kvapo, todėl jos geriausiai tinka indų gamybai.

Spygliuočiai - lapuočiai: Terminai „spygliuotis“ bei „lapuotis“ nurodo botaninę medienos kilmę. Pušys, eglės, kėniai - visi šie medžiai yra priskiriami prie spygliuočių. Spygliuočiai natūraliai yra atsparesni atmosferos sąlygoms, todėl puikiai tinka naudojimui lauke. Lapuočiai, kietmedžio mediena, daugiau naudojama viduje. Populiariausi kietmedžiai Lietuvoje yra uosis ir ąžuolas. Terminas „kietmedis“ nenurodo santykinio medienos kietumo, nors paprastai kietmedžiai yra tankesni nei spygliuočiai. Kita vertus, maumedis, nors ir yra spygliuotis, yra priskiriamas kietmedžiui.

Kaip išvengti defektų

Problemos iškylančios dirbant su mediena gali būti skirstomos į dvi kategorijas - fiziniai defektai ir defektai, atsirandantys džiūvant. Į fizinių defektų kategoriją įeina šakos ar natūralūs įtrūkimai, sakų grioveliai. Šakos daro įtaką medienos stiprumui. Be viso to, šaka medyje sukelia rievių nuokrypį, kuris dar labiau sumažina medienos tvirtumą. Įtrūkimuose sudžiuvę sakai yra natūralus medžio „skydas“ apsiginti nuo ugnies, vabzdžių ar kitų pakenkti galinčių veiksnių. Nepaisant to, kad šie defektai silpnina medžio tvirtumą, jie taipogi atrodo labai neišvaizdžiai.

Defektai džiūvant pasitaiko tada, kai netinkamai džiovinate žalią medieną arba kuomet mediena yra veikiama nedidelio spaudimo. Medienai džiūvant dažnai pasitaiko įlinkimų, išlinkimų ar išsikraipymų, todėl visuomet įsitikinkite, kad perkate tik geros kokybės medžiagas. Rinktinė mediena dažniausiai būna naudojama baldų ar spintelių gamyboje. Standartinė mediena yra statybinės medienos rūšis, kuri neturi išvaizdžių savybių. Tarp šių dviejų medienos rūšių paprastai yra didelis kainų skirtumas.

Medienos judėjimas

Medis, priklausomai nuo aplinkinės oro temperatūros, išskiria drėgmę. Tad netgi jei jūsų mediena buvo džiovinama ir laikoma atokiai nuo drėgmės, ji vis tiek keis savo formą plėsdamasi ar traukdamasi. Be to, viską komplikuoja faktas, kad mediena juda netolygiai ir nenuspėjamai, todėl viena jos pusė gali pakrypti stipriau nei kita. Drėgmės pokyčiai atmosferoje paprastai neturi jokio poveikio bendram medienos ilgiui, tačiau susitraukimas plotyje ir storyje gali būti pastebimas.

Išlaikymas

Jei įmanoma, prieš naudodami medieną savo projektui, sukrovę palaikykite ją keletą dienų tokiomis pačiomis atmosferos sąlygomis, kokiose stovės ir užbaigtas produktas. Taip drėgmės kiekį medyje suvienodinsite su drėgmės kiekiu esančiu ore. Tai ypač svarbu, jei jūsų mediena stovės šildomame ar nuolat kondicionuojamame kambaryje.

Impregnavimas

Mediena, su kuria dirbsite, patartina impregnuoti. Tai ne tik apsaugos jūsų medieną nuo drėgmės, bet ir neleis ant jos kauptis žalingiems pelėsiams, apsaugos paviršių nuo ultravioletinių spindulių bei išryškins medienos tekstūrą.

Plokštės

Naudodami medienos plokštes, pavyzdžiui, fanerą, medienos drožlių plokštes ar MDF plokštes, išvengsite begalės problemų, susijusių su medienos judėjimu. Tačiau ir jos turi keletą apribojimų: kai kurios šių plokščių nėra labai tvirtos, todėl jei planuojate jas naudoti lentynoms, gali tekti jas iš apačios paremti, kitaip jos gali išlinkti. Taipogi šios plokštės turi būti laikomos atokiai nuo drėgmės. Laikoma drėgnose vietose fanera sparčiai sugenda, nebent jei naudojate specialiai tam sukurtus variantus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis