Kiemas iš trinkelių: ką pasirinkti

Gražios, tvirtos, ilgaamžės - nors kiemo dangų gali būti ne viena rūšis, dažniausiai jį įsirengiant pagalvojama būtent apie trinkeles. Vėliau, realiai įvertinus savo poreikius ir galimybes, dalis žmonių renkasi jiems priimtinesnes medžiagas, tačiau jeigu jūs nesate vienas iš jų, galbūt bus naudinga sužinoti apie skirtingų trinkelių savybes.

* Betoninės trinkelės dažnai pasirenkamos dėl savo pigumo bei spalvingumo. Nors klinkerio trinkelės turi savo unikalų spalvų spektrą, iš kurio ir atpažįstamos, tačiau jų spalvų variantų mažiau. Žinoma, pačios pigiausios yra pilkos betoninės trinkelės, tačiau galite rasti bene visų pagrindinių spalvų, tokių kaip geltona ar žalia.

Kita vertus, būtent jų pigumas neretai tampa lemiamu veiksniu, todėl matome dažnai tiesiog pilkus kiemus. Taip pat egzistuoja ir plytelių su faktūra bei ažūrinių plytelių - tai plytelės su ertmėmis, kuriose gali augti žolė. Tai kiek pagyvina net ir grynai pilko paviršiaus vaizdą, kita vertus, grožis kiek prasilenkia su praktiškumu, nes tokią dangą kiek sudėtingiau prižiūrėti.

Jų trūkumas iš esmės vienintelis - jos nėra tokios ilgaamžės kaip klinkerio trinkelės.

* Klinkerio trinkelės būna panašių formų kaip ir betoninės, tačiau didžiausias skirtumas slypi jų sudėtyje - jos yra degtos iš molio su naudingų savybių suteikiančiomis priemaišomis. Spalvos dažniausiai yra tradicinės keraminės - rusvai rausvos, tačiau egzistuoja ir kitokių atspalvių pasirinkimų.

Jų privalumai - klinkerio trinkelių danga suteikia kiemui daugiau prabangos, yra tvirtesnė ir ilgaamžiškesnė. Kaip ir visi klinkerio produktai, taip ir trinkelės prastai įgeria drėgmę ir yra atsparios šalčiui. Didžiausias trūkumas - aukšta kaina, kuri gali būti net keletą kartų didesnė nei betoninių. Kita vertus, pigiausios klinkerio trinkelės savo kaina gali lygintis su vidutinių kainų betoninėmis trinkelėmis.

Klojimo kainos

Nusipirkti trinkeles yra tik vienas žingsnis, dar svarbiau yra jų suklojimas - juk kaip pasiklosi, taip išsimiegosi. Trinkelės gali būti klojamos pėsčiųjų zonose, naudojamos takeliams, kieme automobilio įvažiavimui arba viešosiose zonose, kur judėjimas didesnis. Šias zonas visuomet norisi įrengti atsakingai, todėl neretai pagalvojama apie profesionalų pagalbą.

Gera žinia, kad šį darbą siūlo daug įmonių ir darbininkų, bloga žinia ta, kai tai nemažai kainuoja. 2016 metų pavasarį klojimo kainos svyravo nuo 9-15 eurų už betoninėmis trinkelėmis išklotą kvadratinį metrą, tuo atveju, jei savininkas turi savo trinkeles. Klinkerio trinkelių klojimo kaina yra aukštesnė ir prasideda nuo 12-13 eurų už kvadratinį metrą. Nemaža dalis klojėjų siūlo pasirūpinti ir medžiagomis, o tuomet kaina už kvadratinį metrą išauga iki 23-25 ir netgi ją perkopia. Reikia atsiminti, kad kainą nulemia ir pagrindo storis bei jo įrengimo sudėtingumas, todėl toks pat takelis skirtinguose kiemuose gali kainuoti skirtingai. 25-30 eurų už kvadratinį metrą galėtų būti reali orientacinė kaina įskaitant standartines medžiagas ir įrengimą.

Žinant tai galbūt norėsite kloti dangą patys? Jums pravers šis tekstas:
Pagrindinės klaidos daromos klojant trinkeles

Kitų rūšių trinkelės:

* Natūralaus akmens trinkelės, nors ir ne tokios populiarios, yra ilgaamžis pasirinkimas. Dažniausiai galite rasti granitinių ar bazalto trinkelių. Jų klojimas beveik nesiskiria, tačiau pagrindinis atbaidantis nuo tokio pasirinkimo veiksnys yra jų kaina - klojimas įskaičiuojant pačių trinkelių kainą gali siekti triženklę sumą eurų už kvadratinį metrą. Todėl toks sprendimas labiau tinka pakankamai nedideliems plotams. Tokių trinkelių privalumai – natūralus akmuo pasižymi solidumu, ilgaamžiškumu, atsparumu apkrovoms ir atmosferos reiškiniams.

* Medinės trinkelės yra daugiau dekoratyvus variantas ypač tinkantis takeliams. Kaip žinome, mediena lauke nėra pats ilgaamžiškiausias pasirinkimas, todėl ją reikia dažniau prižiūrėti, pasirūpinti pakartotiniu impregnavimu (parduodamos jau impregnuotos). Palijus ar anksti iš ryto jos tampa bene slidžiausia danga, nes šlapias nušlifuotas medis yra natūraliai slidus. Rinkoje pasiūlymų nėra itin daug, tačiau galite rasti ąžuolo, uosio, maumedžio ir kitų rūšių trinkeles. Priklausomai nuo medžio rūšies, tokie takeliai iš šių trinkelių gali tarnauti apie dešimtmetį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis