Poliruoto betono grindys – ar jos tiks jūsų namams?

Šaltumas taip pat gali būti estetiškas – chromuoti paviršiai, akmuo, atviras betonas viduje ir išorėje jau yra tapę minimalistinio interjero detalėmis. Poliruotos betono grindys yra dar vienas nestandartinis variantas. Betoninės grindys yra puikus sprendimas techninėms patalpoms, tačiau jos pamažu praveria ir namų duris. Vis dėlto estetika dar ne viskas – tokios grindys turi ne tik itin naudingų privalumų, tačiau ir gerai pamąstyti bei paskaičiuoti verčiančių trūkumų.

Privalumai:

* Kaip jau minėta, toks sprendimas dažniausiai yra pritaikomas viešosios paskirties objektuose bei techniniuose objektuose ir šis panaudojimas jau šį tą pasako apie tokių grindų ilgaamžiškumą ir patvarumą. Tai reiškia ir nedideles grindų priežiūros sąnaudas, be to, poliruotu betonu lengva rūpintis. Dulkes ir purvą galima lengvai išvalyti mikropluošto šluoste. Šlapias plovimas tiek su švariu vandeniu, tiek su grindų plovikliu, gali būti naudojamas tose vietose ant kurių dažniau vaikščiojama.

* Tokios grindys yra tvirtos. Betonas yra atsparus aplinkos poveikiui, todėl nereikės daug jaudintis dėl įbrėžimų ar kitokio tipo nelaimingų atsitikimų.

* Išvaizda iš esmės taip pat yra tokių grindų privalumas. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad nors betonas natūraliai yra pilkas, poliruoto betono grindys gali būti įrengiamos įvairių spalvų, pridedant pigmento. Kitas aspektas yra tokių grindų išskirtinumas – jų išvaizda gali patikti, gali nepatikti, tačiau tikriausiai visi sutars, kad tokios grindys tikrai skiriasi nuo įprastų grindų. Pirmiausia savo spindinčiu ir žvilgančiu paviršiumi, kuris taip pat gali būti nušlifuojamas iki skirtingo lygio – nuo vos žvilgančio, iki matinio. Taip pat, kadangi pramoninė estetika dar nėra gausiai paplitusi lietuvių namuose, betoninės grindys tikrai atkreips svečių dėmesį.

* Betonas yra geras šilumos laidininkas, todėl tai naudingas sprendimas įsirengiant šildomas grindis (juk betono sluoksnis ant vamzdelių ar elektros kabelių liejamas ir standartiškai po bet kuria danga). Po poliruoto betono grindimis įsirengę grindinį šildymą, galėsite nesibaiminti, kad danga bus šalta (natūraliai betonas yra šalta medžiaga).

Trūkumai:

* Bene didžiausias trūkumas yra aukšta tokios dangos kaina. Ją pakelia daugelis veiksnių, pradedant nuo to, kad betono sudėtis yra kiek kitokia nei paprastų betoninių juodgrindžių.

* Nors įrengimo principas yra pakankamai aiškus – betoną reikia šlifuoti, o vėliau poliruoti naudojant skirtingo šiurkštumo ir paskirties diskus, įsirengti tokias grindis pačiam gali būti sudėtinga. Visų pirma, patogiam darbui reikia betono šlifavimo mašinos, nes darbas lėtas ir patogiau dirbti atsistojus. Šlifavimo mašiną reikės nuomotis. Ne paskutinėje vietoje ir tai, kad tenka naudoti įvairaus šiurkštumo deimantinius diskus, naudoti betono impregnantą, keisti diskus švelnesniais ar dėl susidėvėjimo – tai gerokai pakelia inventoriaus ir kartu tokių grindų kainą.

* Tokio grindų paviršiaus kokybė itin priklauso nuo įgūdžių ir darbininko kruopštumo. Poliravimas yra gana lėtas būdas, tačiau būtina viską atlikti tinkamai, kad išgautumėte kokybišką ir gerai atrodantį paviršių.

* Tokios dangos įrengimas didesnėse patalpose ar netgi lauke yra patogesnis, o štai mažesniame kambaryje susidursite su sunkumais. Poliravimo ir šlifavimo procesai sukelia daug dulkių. Būtina turėti statybinį dulkių siurblį ar pasirūpinti kitu dulkių šalinimo būdu. Jei dirbama patalpoje, ji turi būti patikimai atskirta nuo kitų erdvių dulkių barjerais. Būtina pasirūpinti ne tik geru dulkių šalinimu, tačiau ir apsaugomis: akių apsauga, respiratoriumi ir pirštinėmis, apsauga nuo garso: ausų kištukais arba ausinėmis.

* Praktinis aspektas – tokios grindys, kaip minėta, šaltos. Nors jas šildant grindiniu šildymu betonas sušyla, jei mėgstate namuose vaikščioti basomis, tikrai vertėtų rinktis kitokią dangą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis