Dilema dėl nuosavo namo: geriau pirkti ar statytis?

Kai ateina laikas galvoti apie nuosavą būstą, greičiausiai turite nemažai pasirinkimų. Tuomet pagalvojate, kad būtų kur kas geriau turėti daugiau kiemo erdvės, daugiau privatumo ir jokių kaimynų už sienų. Taip atkrenta tiek butai, tiek vadinamieji kotedžai ir lieka gyvenamieji namai. Tačiau ir tuomet turite atsakyti sau į vieną itin svarbų klausimą – savo namą pirksite ar statysitės?

Kodėl geriau statytis?

Pinigai. Didelė tikimybė, kad už jau pastatytą namą sumokėsite daugiau, nors skirtumas priklauso nuo daugelio veiksnių. Statydamiesi galite šį skirtumą palenkti į savo pusę. Tai tikrai nereiškia, kad reikės aukoti kokybę – tiesiog galbūt analogiškos medžiagos bus pigesnės, turės geresnes savybes (dėl ko taip pat sutaupysite ilguoju laikotarpiu). Be to, įsigyjant didelį kiekį medžiagų, atsiranda ir dar vienas privalumas – tiesiogiai derėdamiesi su vadybininkais galite gauti nuolaidų jų produkcijai, darbininkų įkainiai neretai irgi gali tapti derybų objektu.

Laisvė veikti. Pastatytas namas yra toks, koks yra. Žinoma, nusipirktą namą galite modifikuoti. Tai galioja ne tik interjerui ar fasadui, tačiau ir išplanavimui – tam galite pasistatyti priestatą. Tačiau tokiu atveju būtina architekto konsultacija, kuri irgi kainuoja papildomai, nekalbant apie statybos išlaidas.

Tikimybė rinkoje rasti namą, kuris yra gana arti jūsų idealo, egzistuoja, tačiau statybos yra būdas tą idealą pasiekti patiems. Kitaip tariant, atsižvelgdami į savo šeimos poreikius galite patys susiprojektuoti tai, ko norite. Tokiu būdu nereikės nuolat galvoti, kaip gerai būtų, kad vaikų kambarys būtų aštuoniais kvadratiniais metrais didesnis ar, kad svetainė būtų arčiau miegamojo – viską galėsite sutarti su projektuotoju ar architektu dar prieš liejant pamatus savo naujam būstui.

Daugiau užtikrintumo. Nors apie parduodamą namą stengiatės sužinoti viską, kas įmanoma, ne visuomet galite įvertinti jo būklę 100 %. Buvę namo savininkai gali jį pardavinėti dėl įvairių priežasčių, tarp kurių gali būti ir iškart nematomi namo trūkumai. Norėdami pastatą parduoti, jie gali tai nutylėti. Statydamiesi galite daugiau mažiau kontroliuoti namo būklę – žinoti, kuriose vietose galima rinktis bazinius metodus, o kur geriau naudoti pažangesnes medžiagas. Taip pat statydamiesi namą patys galite rinktis šiuolaikiškus sprendimus – pradedant kompaktiškais šildymo būdais (pavyzdžiui, šildant šilumos siurbliu nebereikia ploto katilinei), baigiant geresnių šiluminių savybių blokais ar sienų izoliacinėmis medžiagomis, kurios nebuvo prieinamos namo statybos metu.

Kodėl geriau pirkti?

Patirtis ir pasitikėjimas. Statantis pačiam ar tiesiog prižiūrint statybas, koją gali pakišti žinių stoka. Šiais laikais, kai rinkoje yra daugybė produktų ir darbo metodų, galima lengvai pasimesti. Be to, kai skirtingiems darbams samdote keletą specialistų, jų žinios ir įgūdžiai gali būti nevienodi.

Laikas. Namo statybomis būtina domėtis – vieni tai daro patys aktyviai dalyvaudami procese, kiti reguliariai patikrina kaip vyksta darbai, nes tam neturi laiko. Pastarieji samdo darbų vadovą – o tai reiškia papildomus pinigus. Atliekant šią užduotį pačiam, reikia atsakyti į klausimą, ar sugebėsite statybvietėje dirbti nuo 8 iki 17 val., įvertinti, kiek pinigų statybos kainuos ir kiek laiko užtruks. Standartiškai statant patiems, sutaupoma daugiau pinigų, samdant darbų vadovą – daugiau laiko. Tiesa, sutaupytą laiką galite paskirti pinigams, skirtiems statybų finansavimui uždirbti.

Nenumatyti veiksniai. Perkant namą atkrenta ir dar viena rizika – proceso valdymas. Nebereikia rūpintis, ar nebus medžiagų prastovų, ar įmonė iš to neužsidirbs, nes nesugebėjus suvaldyti darbų proceso, statybininkai gali laukti plytų savaitę ir daugiau, o už laukimą reikės mokėti.

Iš ko statyti. Statyti namus galima iš įvairių medžiagų, tačiau jei mažaaukštį namą norite statyti iš mūro, apsvarstykite UAB „SIMPRAS“ produkciją, kurią galite įsigyti daugumoje didžiųjų prekybos tinklų:

* Tankaus silikato blokaiSILIBLOKAS“. Jų privalumai – gera akustika, montavimo tikslumas, tvirtumas, tiesa, mažesnė šiluminė varža, todėl reikės storesnio apšiltinimo sluoksnio. Silikatinius blokus rekomenduojama mūryti naudojant blokelių klijus MK-15.

* Keraminiai blokai „KERAPOR“. Jų privalumai yra ekologiškumas, geras patalpų mikroklimatas, gera šilumos izoliacija, patikimumas ir tvirtumas. „KERAPOR“ blokai mūrijami naudojant bendros paskirties skiedinį S-10.

* Akyto betono blokai „AIRSTONE“. Šie blokai pasižymi itin gera šilumos izoliacija, tiesa, jie nusileidžia silikatiniams ir keraminiams blokams savo gniuždomuoju stipriu, tačiau idealiai tinka mažaaukštėje statyboje ir kaip užpildas daugiaaukščiuose karkasiniuose pastatuose. Šis pasirinkimas užtikrina didelį mūrijimo tikslumą. Norint gauti efektyviausią rezultatą, rekomenduojama blokus mūryti naudojant blokų klijus MK-5.

Daugiau informacijos: www.simpras.lt

Užsakymo nr.: PT_71493530

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis