Kodėl barška lauko palangės?

Vasariškas lietus po karšto laikotarpio padeda atsigauti ir vejai, ir kitai augalijai, esančiai individualaus gyvenamojo namo kieme. Tačiau lietus atneša ir problemų. Viena jų – lauko palangių „skambesys“. Dėl šios priežasties lauko palangių pasirinkimui ir montavimui reikia skirti pakankamai laiko.

Renkantis svarbus vienas skaičius

Pačios populiariausios Lietuvoje montuojamos lauko palangės yra skardinės. Ir nors dažnai dėl barškėjimo kaltinama būtent pati skarda, specialistai teigia, kad problemas kelia ne ji, kaip gaminys, bet jos storis ir kokybė. Esą perkant skardines lauko palanges reikėtų įsigyti neplonesnį nei 0,5 milimetro storio gaminį.

„Rinkoje yra įvairios produkcijos ir jos kokybė paprastai priklauso nuo tiekėjo. Dauguma Europos Sąjungos gamintojų tiekia produktus, atitinkančius bendrijoje keliamus reikalavimus. Pavyzdžiui, 0,5 milimetro storio skardos palangės yra standartas, kurio laikosi patikimi tiekėjai. Tačiau rinkoje yra ir Kinijos gamintojų produkcijos, kuri gaminama nesilaikant tokio standarto“, - teigia bendrovės „Langvila“ atstovas Mindaugas Mingila.

Be to, gajus mitas, kad palangių eksploataciją, atsparumą mechaniniams pažeidimams lemia ir dažų padengimo sluoksnis. Dėl tos priežasties kai kur, ypač kaimo vietovėse, dar naudojamos nedažytos skardos palangės. Nors ekspertai sutinka, kad spalva yra skonio reikalas, kokybę lemia ne spalva, o gamintojo naudojamos padengimo dažais technologijos. Taigi patikimas gamintojas yra kokybės garantas.

„Chaltūra“ pasimato iškart

Visgi skardinėmis lauko palangėmis prekiaujančių bendrovių atstovai tvirtina, kad nereikia būti patyrusiu specialistu, kad atskirtum kokybišką produktą nuo „chaltūros“. Esą pamatyti, kad įsigijote nekokybišką gaminį galima iš karto, kai tik jis sumontuojamas.

„Nors skarda ir nerūdys, kad ji nekokybiška greitai parodys kiti faktoriai. Jei skarda plona, ji tiesiog labai lengvai lankstysis, o tai lems didelius nepatogumus ateityje“, - sako bendrovės „Reganas“ atstovas Rimvydas Matonis.

Jam antrina ir M. Mingila, teigiantis, kad plonesnės skardos nei standartinė 0,5 milimetro palangė gali lankstytis ne tik nuo smūgių, bet ir nuo menkiausių prisilietimų. Be to, skarda palaipsniui gali imti deformuotis net ir nuo nuolatinių tiesioginių saulės spindulių, jų keliamos kaitros.

Montuotojai irgi nuvilia

Kita vertus, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į pačias palanges, skardos storumą ir gamintojų naudojamas technologijas, bet ir į palangių montuotojų kvalifikaciją, naudojamas priemones ir atliekamą darbą. Esą labai dažnai net ir kokybiškos palangės gali kelti nepatogumų dėl to, kad jas montavę meistrai paliko broką.

„Nekokybiškas montavimas yra ne ką mažesnė problema nei nekokybiška produkcija. Jei palangė sumontuojama neteisingai, didesnio lietaus metu nuo garso galima tiesiog išprotėti“, - sako R. Matonis.

Didžiausia problema ta, kad montuodami lauko palanges meistrai kartais nenaudoja sandarinimo priemonių, kurios ne tik apsaugo nuo šilumos praradimo, bet ir kompensuoja lietaus lašų smūgius į palangę ar daužymąsi esant stipriam vėjui. Toks paprastas ir daug lėšų nereikalaujantis sprendimas apsaugotų nuo nereikalingo triukšmo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis