Eksperto patarimai, kaip atsikratyti kolorado vabalų

Kolorado vabalai – kone kasmetinis galvos skausmas sodininkams ir daržininkams. Visgi specialistai prognozuoja, kad šiemet kolorado vabalų bulvienojuose bus gausu. Norint apsaugoti derlių nuo šių kenkėjų reikia žinoti keletą pagrindinių principų.

Žiemoja ir skraido

Kolorado vabalai neatsirada iš niekur. Paprastai jie ant bulvienojų lapų atsiranda dviem būdais. Pirmuoju atveju kolorado vabalai yra praėjusių metų pasekmė, tai yra, pasilikę nuo pernai metų ir sėkmingai peržiemoję dirvoje. Turėdami galvoje šį reiškinį mokslininkai prognozuoja, kad šiais metais sulauksime kolorado vabalų antplūdžio.

„Kad sėkmingai peržiemotų, kolorado vabalams reikalinga šilta žiema. Šiųmetinė žiema buvo pakankamai šilta, dėl to labai tikėtina, kad šiais metais šių vabalų daržuose sulauksime nemažai“, - teigia Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės instituto mokslo darbuotojas dr. Remigijus Šmatas.

Antroji priežastis, kodėl bulvėse gali atsirasti kolorado vabalų, susijusi su jų išgyvenimo galimybėmis. Tai yra, šie vabalai gali nuskristi pakankamai didelius atstumus ir nutūpti laukuose, kuriuose iki tol net nebuvo šių kenkėjų.

„Reikėtų turėti omenyje, kad kolorado vabalams taip pat reikalingos palankios sąlygos tokioms kelionėms. Jeigu birželio pabaigoje – liepos pradžioje temperatūra siekia 25–30 laipsnių šilumos ir pučia vakarų vėjas, labai tikėtina, kad sulauksime kolorado vabalų antplūčio bulvių laukuose“, - sako specialistas.

Prevencijos nėra, yra tik kova

Deja, daugeliui teks nusivilti – prevencinių priemonių nuo kolorado vabalų nėra, todėl teks stoti į kovą tik nelauktą svečią pamačius bulvienojuose. Tiesa, viena gudrybė, nors ir negarantuojanti šimtaprocentinio rezultato, yra.

„Galima pamėginti bulves sodinti kitame darže, kiek tolėliau nuo sklypo, kuriame šios daržovės augo praėjusiais metais. Nors kolorado vabalai, kaip ir sakiau, pakankamai gerai skraido, tokiu atveju yra bent menka tikimybė, kad naująjį sklypą šie kenkėjai gali aplenkti“, - pastebi R. Šmatas.

Kovą su kolorado vabalais reikėtų pradėti dar tuomet, kai ant lapo pastebimos jų lervos. Taip yra dėl to, kad bulvienojų lapais mieliau minta lervos. Jau išsivysčiusiems vabalams tiek daug maisto medžiagų nereikia, todėl jie lapų sugraužia mažiau. Skaičiuojama, kad vidutiniškai vienas kenkėjas sugraužia apie 40 kvadratinių centimetrų bulvienojų lapų.

„Purkšti bulvienojus reikėtų tuomet, kai lervos yra 3–8 milimetrų dydžio. Jei nupurkšime lervas per anksti, gali būti, kad teks pakartoti procedūrą dar kartą. Jei purkšime per vėlai, lervos bus gerokai atsparesnės insekticidams ir norimo rezultato nepasieksime“, - pastebi mokslininkas.

Beje, egzistuoja kelių kategorijų insekticidai: vieni skirti profesionalams, kiti individualiam vartojimui. Pastarųjų gali įsigyti ir naudoti kiekvienas. Tačiau profesionalams skirtas chemines medžiagas turėtų naudoti tik tie, kurie turi pakankamai žinių, yra baigę specialius mokymus. Dėl to perkant chemines medžiagas kovai su kolorado vabalais derėtų pasidomėti, kuriai kategorijai jos priklauso.

Tiesa, R. Šato teigimu, mažose lysvėse, kuriose žmonės augina gana nedaug bulvių, pakanka lervas ir vabalus švariai nurinkti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis